Cum se întreține și cum se curăță corect o cergă?

În aprilie am scris despre faptul că am (re)descoperit cergile de Maramureș, mai exact, cergile de Săpânța. Nu a trecut mult timp până m-am pus să caut una. Pe internet – căci Maramureșul este puțin cam departe de Timișoara.

cergă
Străbunica Marie a Irinei Stan, țesând cândva între anii 1975-1980 (Foto: colecție personală Irina Stan de la www.sapantamaramures.ro)

După ce am primit cerga de la www.sapantamaramures.ro v-am prezentat câteva poze cu dormitorul renovat, iar mai apoi am scris și despre faptul că o cergă poate fi integrată cu succes în locuințele noastre, potrivindu-se unei multitudini de stiluri de amenajare, nu doar interioarelor tradiționale.

Mult așteptatul REVEAL: așa arată acum dormitorul!

Cergă de Săpânța și pat de la IKEA? Da, de ce nu?

Pentru că atunci când cumperi așa ceva, tranzacția nu este niciodată una simplă și seacă – așa cum se întâmplă în cazul marilor magazine online – am avut ocazia să schimb și câteva vorbe cu cea care a pus bazele site-ului www.sapantamaramures.ro: doamna Irina Stan. Profitând de ocazie am rugat-o să mă ajute cu câteva informații despre felul în care trebuie întreținută o cergă, iar acum doresc să împărtășesc cu voi ceea ce am aflat.

*

Cum se întreține și cum se curăță corect o cergă?

Cum procedați cu cerga atunci când faceți curățenie?

Dacă locuiți la curte: Cerga trebuie scuturată afară, ca pe vremuri.

Dacă locuiți la bloc: Cerga se poate aspira, dar nu la o viteză/putere prea mare, căci vi se va umple aspiratorul de lână. Cu grijă!

Important de știut însă mai este că: dacă cerga este folosită drept covor, oricum mare parte de praf se află sub cergă, deci este suficient să ridicați cerga de pe jos și să aspirați praful de pe podea; dacă cerga este folosită drept cuvertură, aspirați bine canapeaua sau fotoliul după ce ați mutat cerga.

cergă

Din când în când este bine ca cerga să fie scoasă la aerisit. Ca pe vremuri: bunica mea cel puțin scotea în aer liber – atât primăvara, cât și toamna – toate hainele aflate pe umerașe. După ce stăteau puțin în curte, la soare, iar dulapul se aerisea cu ușile larg deschise, alta era deja treaba. Procedați la fel cu cerga voastră!

cergă

Cergile se spală numai cu apă rece, preferabil la vâltoare.

Dacă locuiți la curte: cerga se poate pune pe un suport și se poate spăla cu apă rece de la furtun.

Dacă locuiți la bloc: întrebați la spălătorii dacă știu să spele o cergă sau informați-i dvs. cum se face, însă apelați numai la cei care vă inspiră încredere.

Așa arată o vâltoare (Foto: colecție personală Irina Stan)

Săpun se folosește numai puțin și numai dacă este cazul, adică dacă cerga este foarte murdară. Dacă este vorba doar de un pic de praf, apa rece este suficientă.

cergă
La vâltoare (Foto: colecție personală Irina Stan)

Dacă cerga este folosită drept covor (și nu cuvertură de pat, de exemplu) și este trafic mare pe ea, va trebui, desigur, spălată mai des. Altfel, este suficient să o spălați o dată pe an.

Cerga mea este curată deocamdată!

Foarte important de știut este că lâna trebuie apărată de molii. În camera în care aveți o cergă trebuie să aveți produse speciale antimolii sau buchete de lavandă sau săculeți de lavandă. Eu am ales să protejez cerga mea cu ajutorul lavandei!

lavandă
Buchețel de lavandă deasupra noptierei

Dacă aveți grijă de cergi, vă vor servi multă vreme! 

7 thoughts on “Cum se întreține și cum se curăță corect o cergă?”

  1. Informatiile oferite imi sunt foarte utile. Va multumesc si eu !
    Daca o cerga a fost deja atacata usor de molii imi puteti spune cum sa scap de ele?
    In urma celor citite, m-am gandit s-o aspir usor si apoi sa o spal cu apa rece. As mai putea sa fac ceva?

      1. Mi-a răspuns doamna Irina Stan.
        Iată ce a scris: „Poate fi tratata inainte cu spray de muste, lasata la aer, dar nu la soare, vreo 2 zile si pe urma spalata cu apa rece si putin sapun de rufe. Clatita foarte bine dupa. Dar este nevoie neaparat ca si casa sa fie curatata de molii, nu doar cerga.”

        1. Multumesc mult !
          Intre timp mi-a venit ideea sa pun otet in apa rece. Cred ca nu-i rea nici ideea asta.
          Da, este extrem de important ca in casa sa curat absolut totul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × three =