Scaune de designer care au făcut istorie și care cuceresc și acum inimi (2)

Le vedeți peste tot: prin cafenele, restaurante, prin locuințele celor pasionați de designul interior, fie că este vorba de persoane care vă sunt rude sau prieteni, sau de persoane străine, cu ale căror apartamente sau case vedeți poze pe Instagram, Pinterest sau Facebook. Poate că v-ați și întrebat: de ce unele scaune tot apar și reapar, peste tot pe unde priviți? Ei bine, pentru că sunt scaune de designer sau copii ale unor scaune de designer. Istoria unora dintre ele este de-a dreptul interesantă, de altele nu se leagă cine știe ce poveste, dar ele rămân, totuși, niște scaune foarte căutate și utilizate.

*

În prima parte v-am prezentat Diamond Chair by Harry Bertoia, DSW, DAW & RAR by Ray & Charles Eames și clasicele scaune de cafenea Thonet.  Astăzi mai revenim puțin la celebrul cuplu Eames, căci ei sunt creatorii mai multor scaune de designer care au devenit, apoi, extrem de căutate și iubite.

LCW Molded Plywood Lounge Chair by Eames

Acest scaun Eames este, de asemenea, un model iconic, pe care publicația Time l-a numit chiar „Best Design of the 20th Century”. LCW Molded Plywood Lounge Chair este realizat din placaj (plywood), fiind nu numai frumos și elegant, ci și foarte confortabil. Astăzi îl găsiți la Vitra. Poate că vă aduce aminte de scaunele din placaj de la școlile de pe vremuri, dar mie acest scaun mi se pare în primul rând funny. Nu știu de ce, dar parcă este asemenea unui personaj sau ca un animăluț, mi se pare așa… foarte viu, cumva.

plywood eames
Foto: www.hermanmiller.com

Mi-aș dori? Da, mă și vând așezată pe el, cu o ceașcă de cafea în mână și cu un… ziar! Vise, nostalgii…

eames scaun
Foto: www.hermanmiller.com

Eames Lounge Chair and Ottoman

Hai, știu că vă aduceți aminte de fotoliul acesta cu suport pentru picioare – din serialul Dr. House. Dar apare în multe alte seriale și filme, ca obiect de lux al unor personaje-cheie. Numit Eames Lounge and Ottoman, a fost realizat, inițial, din placaj și piele, apoi au urmat alte tipuri de tapițerii. O singură privire să arunci: se vede de la o poștă că este ceva foarte, foarte comod. Cred că este visul oricărui bărbat căruia îi place să privească la TV sau să citească.

eames ottoman lounge
Foto: www.eamesaddict.canalblog.com

A fost creat în 1956, de Ray & Charles Eames, pentru compania de producție de mobilă Herman Miller și a fost destinat, spre deosebire de celelalte produse ale cuplului Eames, clienților cu putere mare de cumpărare. Există multe fotolii inspirate de designul acestui Eames, originalul este, însă, the real shit.

ottoman lounge
Foto: www.dwr.com

Bineînțeles, nu numai acest model, dar și multe alte creații ale cuplului Eames sunt expuse astăzi la Muzeul de Artă Modernă (MOMA) din New York.

Verner Panton S Chair

Scaunul Panton în formă de S este un scaun de plastic creat de designerul danez Verner Panton. Modelul a luat ființă în glorioșii ani 1960 și este considerat, încă de atunci, un masterpiece al designului. 

s chair panton
Foto: www.marcushansen.de

Nu face parte dintre modelele mele preferate de scaune. Dar m-a intrigat, întotdeauna (în sensul pozitiv), cât de bine se potrivește acest scaun absolut, dar absolut modern (șocant de modern pentru anii 60!) cu un decor mai elegant, de exemplu la o masă clasică, din lemn, de exemplu. În orice caz, dacă chiar aș cumpăra vreodată o replică a acestui scaun, aș cumpăra un scaun alb și l-aș combina cu o masă din lemn.

panton scaun
Foto: www.homedit.com

În Timișoara, am văzut un astfel de scaun – de altfel, original, cumpărat tocmai de la Vitra – la cabinetul medicului ginecolog dr. Voicu Simedrea. Asta m-a dus cu gândul la ceea ce am citit, cândva, undeva (nu mai știu unde): că pe vremuri, elita cumpăra, pentru locuința sau sau pentru biroul său, mobilă adevărată, picturi și sculpturi, pentru că știa ce este cu adevărat o valoare și ce îi va da prestanță acelei încăperi; în plus, dorea să sprijine artiștii. Astăzi, puțină lume pune accent pe asta.

M-am bucurat să văd o piesă de designer la un medic, mă bucur mereu când văd pe cineva cu putere de cumpărare că se și informează și că știe pe ce merită să dai banii. Ca să zic așa… nu spoturile „fac” un birou sau o locuință, ci o pictură originală, un covor persan vintage sau o piesă de designer.

Ceva asemănător găsiți aici.

Louis Ghost by Philippe Starck

În sfârșit, un scaun mai tânăr! Modelul iconic Louis Ghost a fost creat în 2002, de designerul parizian Philippe Starck, ca o interpretare a unui scaun în stil neoclasic. Modelul de bază este realizat din plastic transparent și se poate folosi atât în interior, cât și în exterior, pe terase. Produs și comercializat de Kartell, este un scaun foarte, foarte copiat, replici unu la unu sau modele inspirate de acesta se pot vedea peste tot, în toate culorile, cu sau fără mânere (modelul fără mânere se numește, de altfel, Victoria).

louis ghost
Scaunul Louis Ghost. Foto: www.elledecor.com

Inspirația a fost reprezentată de acest scaun Ludovic al XVI-lea:

ludovic scaun
Scaunul Louis XVI. Foto: www.elledecor.com

Cât umor! O idee atât de fun! Să privești un scaun clasic numit Louis și să realizezi unul cu o formă similară, dar care să fie modern; să îl faci transpareni și să-l numești Louis Ghost. How cool is that?

louis ghost
Foto: www.andrewmarshall33.wordpress.com
louis ghost scaun
Foto: www.sklarfurnishings.com

Acest scaun este combinat, la fel ca multe alte scaune de designer, atât cu mese în stil modern, cât și cu mese în stil clasic sau mese în stil rustic. Se potrivește cu orice! Mi-aș dori? Da!

Replici găsiți aici, aici, aici și aici.

Acapulco Chair

Ne întoarcem, din nou, în secolul trecut. Scaunul Acapulco a fost creat în 1950, în Mexic, numele designerului fiind necunoscut până astăzi. Modelul a devenit popular extrem de rapid, fiindcă era, în primul rând, extrem de plăcut să te așezi pe el în căldura tropicală. În plus față de faptul că este confortabil și fără o pernă sub fund, are un design care aduce a vacanță cu un strop de glamour á la Hollywood; mai ales că Acapulco a reprezentat, în anii 50 și 60, o destinație favorită a celebrităților din cetatea filmului. Unii spun că designul a fost inspirat de hamacul mayașilor.

copacabana acapulco
Foto: www.gardenista.com

Astăzi, aceste scaune de designer sunt copiate peste tot în lume, în toate culorile și formele (perfect rotunde sau ovale etc.), toate terasele sunt pline de ele. În România le-am văzut la Jysk. Chiar și noi avem două: au culoarea neagră și le folosim pe balcon.

scaun acapulco
La noi pe balcon

Dar se potrivesc foarte bine și în interior.

acapulco living
Foto: www.hayneedle.com

Well, am o mică obsesie cu scaunele, cred. Un scaun cu un design deosebit mă încântă întotdeauna. Și încă nu v-am vorbit despre Butterfly Chair, Egg Chair, Adirondack Chair, Peacock Chair… Va urma!

One thought on “Scaune de designer care au făcut istorie și care cuceresc și acum inimi (2)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − ten =