Desculță prin Porto (2). Un wine-bar într-o fostă bisericuță și alte atracții

Un wine-bar într-o fostă bisericuță? Cea mai frumoasă librărie din lume? Un barber shop nostalgic, în stil Art Deco? O farfurie de stridii proaspete și un pahar de vin de Porto, într-o piață locală în care se și dansează? O gară frumoasă ca o bijuterie, un un interior decorat cu plăci de ceramică „azulejos”? Toate aceste lucruri le-am văzut la Porto – și vreau să vă povestesc!

Sunt peste 15 ani de când fac blogging, și încă mă întreb ce să scriu și cum să o fac; ce să vă povestesc ca să fie interesant și să nu fie o repetare a tot ce mai regăsiți în orice alte parte a marelui internet. Încerc tot felul de abordări; despre orașul Porto din Portugalia abia dacă v-am spus lucruri informative, date și fapte… În prima parte v-am povestit mai degrabă despre un feeling, despre cum am ne-am simțit acolo și cum am perceput noi orașul. Nu v-am menționat date istorice, date statistice. Nu prea o voi face nici acum; vreau pur și simplu să vă povestesc despre câteva locuri deosebite în care am intrat și care ne-au plăcut mult.

Capela Incomum – un wine-bar amenajat într-o fostă bisericuță

Printre altele, am fost să bem un vin într-un bar care funcționează într-o fostă bisericuță! Bine, bisericuță este mult spus – acest local specializat pe servirea de vinuri a fost, pe vremuri, capela unei familii înstărite din Porto. Imediat alături am putut vedea și ceea ce cu siguranță era casa lor, demult – acum, un loc cu apartamente de închiriat în regim hotelier. Edificată în secolul al XV-lea, capela a fost folosită pentru destinația sa inițială până în secolul al XIX-lea. Mai târziu a fost părăsită, iar când recent a fost scoasă la vânzare, o localnică a cumpărat-o în ideea de a-și face acolo un birou de interior design. Apoi s-a gândit să deschidă, de fapt, o ceainărie… iar după ce și-a adus aminte că Isus a transformat apă în vin, i s-a părut chiar mai potrivit să amenajeze în capelă un wine-bar.

Așa se face că acum în ceea ce se numește Capela Incomum se servesc vinuri locale celor care trec pragul locului tocmai pentru că este un loc deosebit. Barul funcționează în încăperea auxialiară a capelei, iar în capelă în sine, între altar și ușa de la intrare iau loc oaspeții la mese. Ne-am făcut rezervare ca să nu riscăm să rămânem pe dinafară (au și terasă, dar nu asta era ideea). Ne-a plăcut mult, a fost ceva ce nu mai văzusem și experimentasem. Am gustat câteva vinuri locale; Alin, vin roșu Caldas Ruby Special Reserve și Santa Eufémia Tawny, iar eu, un vin alb mai dulce, deși advertised ca fiind un vin sec, Niepoort Dry White Port. Am și cinat acolo, căci au și câteva bucate alese.

Livraria Lello – cea mai frumoasă librărie din lume

Știați că cea mai frumoasă librărie din lume se află în Porto? Sau na… dacă nu cea mai frumoasă, atunci una dintre cele mai frumoase! Livraria Lello a fost inaugurată în 1906; este una dintre cele mai vechi librării din Portugalia și are un interior neogotic și Art Nouveau, cu o scară interioară spectaculoasă și vitralii minunate! A inspirat crearea Hogwarts din seria Harry Potter, motiv pentru care a ajuns atât de faimoasă, că acum atrage vizitatori din întreaga lume.

De aceea, de o vreme încoace se poate vedea numai după achiziționarea, în avans, a unui bilet de intrare care costă între 8 și 16 euro (există diverse tipuri de bilete) și pe care este trecută ora exactă la care trebuie să fii acolo. Chiar și așa, coada din fața librăriei este mereu imensă… atât de multă lume este curioasă de acest mic colț de lume! Biletul de intrare reprezintă și un fel de voucher; dacă vei cumpăra o carte din librărie, banii dați pe bilet se vor deduce din ceea ce ai de plătit. În librărie sunt și cărți în engleză; de exemplu, niște ediții miniaturale proprii ale librăriei, foarte speciale și frumoase. Am ales Cartea Junglei și Micul Prinț.

Barbearia Tinoco – un barber shop nostalgic, în stil Art Deco?

Uneori, lucrurile interesante pur și simplu îmi ies în cale. În Porto am dat total întâmplător de Barbearia Tinoco, o frizerie care este o bijuterie arhitecturală de la 1929, în stil Art Deco. Acolo, parcă intri într-o capsulă a timpului! Ambianța este foarte autentică, atât datorită interiorului nealterat și obiectelor expuse, cât și grație modului în care sunt îmbrăcați cei care lucrează acolo.

Frizeria este amplasată în inima orașului, iar din 2018, funcționarea sa este finanțată de primăria locală în cadrul programului „Porto de Tradição”, astfel încât să poată duce mai departe această părticică din moștenirea istorică, culturală și locală a orașului. Este o reprezentare a unei epoci trecute, care atrage mulți turiști curioși și nostalgici după vremuri apuse. Frizeria poartă semnătura arhitectului Manuel Marques.

Mercado do Bolhão – o piață destinație turistică și bijuterie arhitecturală

O farfurie de stridii proaspete și un pahar de vin de Porto, într-o piață? Da, în Mercado do Bolhão – o bijuterie arhitecturală, o adevărată atracție turistică în Porto! Un loc în care se fac cumpărături, se mănâncă și… se dansează! Eu nu auzisem de această piață, însă Alin da, pentru că a văzut-o într-un film documentar. Evident că am mers să o vizităm și da, este ceva ce nu trebuie ratat dacă mergeți în Porto. 

Practic, piața este găzduită de curtea imensă a unei clădiri monument istoric – în mijloc se află tarabele. Piața a fost renovată destul de recent, iar amenajarea este făcută cu gust și pricepere. Tot felul de bunătăți se vând acolo – pornind de la legume și fructe, „conservăraie”, miere și gemuri, trecând prin delicatese locale, cafea boabe și flori, până la carne proaspătă, pește proaspăt, scoici, stridii și tot ce mai vreți, produse de patiserie dulce și sărată, și vinuri pe care le poți cere și la pahar, pentru că da, în piață se și poate mânca, pe loc! Există câteva mese la care te poți așeza cu o farfurie plină cu stridii, de exemplu, sau cu o salată din fructe…

Tare mult mi-a plăcut atât locul în sine, cât și marfa, dar mai ales atmosfera – multă lume, dar nu PREA multă; oameni așezați la mese, pe trepte sau pe balconul interior, care ciuguleau câte ceva și se bucurau de momentele petrecute în această piața istorică din Portugalia. În prima zi în care am fost, sus la balcon era zarvă mare: se dansa! Am revenit și a doua zi pentru încă o porție de stridii cu vin local – a fost unul dintre cele mai faine lucruri făcute în Porto. 

Estação Ferroviária de São Bento – o bijuterie de gară istorică 

Gara din Porto are o istorie veche de peste 100 de ani și reprezintă o atracție turistică pentru că interiorul său este decorat cu plăci de ceramică „azulejos” (despre care voi scrie un articol separat). Pe pereții săi interiori se regăsesc scene întregi din istoria Portugaliei – bătălii, piețe, festivități, munci… oameni și animale în diverse ipostaze. Sunt nu mai puțin de 20 000 de plăci ceramice care acoperă o suprafață totală de peste 550 de metri pătrați. Sunt opera lui Jorge Colaço – el a fost cel care și-a imaginat și a pictat scenele acestea.

Gara este situată în centrul istoric din Porto și este patrimoniu mondial UNESCO, fiind construit în baza planurilor arhitectului local José Marques da Silva. În orice clipă gara este plină de turiști însoțiți de ghizi, și evident, toată lumea are privirea îndreptată în sus, înspre minunățiile de „azulejos”.

Tot orașul Porto este plin de astfel de plăci ceramice – le-am admirat și le-am adorat, și vreau să vă spun povestea lor în articolul următor. 

Stați pe-aproape!

*

One thought on “Desculță prin Porto (2). Un wine-bar într-o fostă bisericuță și alte atracții”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + fifteen =