Anul acesta am o surpriză pentru voi: public o carte de povești!

Poate că sună incredibil, dar am scris o carte! Am mari emoții – dar pe cât de mari sunt emoțiile, pe atât de mare sunt și bucuria, încântarea și nerăbdarea. Textul este gata, la ilustrații se lucrează de zor, în curând voi pregăti un landing page și… în viitorul apropiat îi dăm drumul. Este vorba de o carte de povești bilingvă, cu opt povești atât de pline de imaginar, încât ele sunt niște întâmplări aproape absurde! 

Trebuie să recunosc, însă, că această carte îmi aparține doar într-o foarte mică măsură… pentru că poveștile din ea au fost scrise, de fapt, de Timea care avea 8-9 ani. La baza cărții stau niște compuneri scrise în perioada 1991-1993 (majoritatea în 1991) – eram foarte visătoare, îmi plăcea să citesc și să scriu, și ori de câte ori primeam un subiect de compunere, mă puneam să scriu cu atâta drag și imaginație, încât au ieșit niște compuneri care au putut fi transformate în povești – acum, de către mine, Timea cea de 41 de ani.

În 2023, în timpul unei curățenii prin casă am descoperit caietele de compuneri din școala generală, iar recitindu-le pe acestea, mi-a venit ideea absolut nebunească de a le transforma și publica. Le-am arătat unei foste colege care este o poetă cu experiență, precum și unei prietene care este regizoare de teatru de păpuși (și care m-a cunoscut exact în perioada aceea). După încurajările primite, am început să prelucrez textele și a rezultat această carte.

Compunerile au fost scrise în limba maghiară, însă în mod evident, nici nu s-a pus problema ca publicarea să nu aibă loc în ediție bilingvă. Doar sunt traducătoare și traduc din limba maghiară în limba română! Am tradus așadar poveștile și le-am adaptat – nu a fost deloc ușor… Cartea este, zic eu, o lectură perfectă pentru copii și adulți deopotrivă; vă va purta într-o călătorie plină de fantezie, în care personajele trec prin aventuri uneori uluitoare. Este ca o evadare din lumea cotidiană, o explorare a tărâmului imaginației. Iar acțiunea din povești se desfășoară… în Timișoara. Păi, unde altundeva?

„Orașul avea o pădure, Pădurea Verde, iar acolo trăiau o mulțime de vulpi. Oamenii știau asta sigur-sigur, pentru că iarna le tot observau urmele în zăpada așternută peste noapte. (…) Vulpile acestea erau extrem de șirete. Dar la fel de șiret era și Eric. Visa să ajungă la circ și se pregătea să devină acrobat. Așa că se tot cățăra în copaci: sărea cu mare ușurință de pe o creangă pe alta. Una-ntr-una… Doar că, o dată, s-a întâmplat să cadă – a făcut o mișcare greșită, și gata, a și picat din copac. A aterizat taman pe spatele unei vulpi care era în trecere pe acolo…” (fragment)

Sinceră să fiu, eu astăzi nu cred că aș putea să scriu așa niște povești! A fost imaginația aceea, tipică vârstei, imaginația debordantă pe care o au toți copiii. Poveștile ilustrează perfect puterea creativității și imaginației de la vârste fragede. Acesta este motivul pentru care spun cu tărie că NU eu am scris cartea aceasta, ci… my other self, copilul care am fost. Eu doar am bibilit un pic la texte și dau spre publicare ceea ce fetița aceea și-a imaginat atunci când a avut de făcut câte o compunere, pe câte o temă.

Sunt foarte fericită că am găsit ilustratoarea perfectă pentru cartea pe care o voi publica! Este vorba de o fetiță: o cheamă Petra Szűcs, este elevă în clasa a VI-a, la Liceul Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara, și am ales-o pentru că îi urmăream creațiile deja de multă vreme. Este deosebit de talentată, iar spre surprinderea mea, mama ei mi-a spus „da” atunci când am abordat-o cu ideea. După un „da” inițial oferit de mama Petrei am avut nevoie și de un „da” din partea ei… Mama sa mi-a spus, din start: eu sunt de acord, dar Petra este cea care va decide; ea va citi poveștile, iar dacă îi plac, dacă o inspiră, îți va face ilustrațiile. I-am trimis poveștile și am stat ca pe ace – însă „DA”-ul a venit.

Cu emoție vă prezint pe blog prima ilustrație din carte – și singura care va fi publică înainte de apariția cărții. Toate celelalte ilustrații vor rămâne un secret al meu și al Petrei, până la apariție. OK, și secretul câtorva persoane apropiate care îmi sunt alături la realizarea cărții…

În curând vă voi povesti mai multe – abia aștept! Cartea o voi lansa anul acesta, cel târziu la toamnă. Deocamdată nu pot dezvălui mai multe, dar urmează! Stați pe-aproape?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − nineteen =