Site icon Desculță prin Timișoara

Daytrips din Zürich (10). Zermatt, satul de la poalele Muntelui Matterhorn

În locul acesta am tot vrut să mergem – încă de când ne-am mutat în Elveția am tot visat la el! Tare, tare greu am reușit să ajungem acolo, pentru că ori de câte ori ne-am spus: „weekendul acesta mergem la Zermatt”, prognoza meteo era una nepotrivită pe-acolo. Într-un final, am reușit, totuși: în iunie 2021 am ajuns să văd live Matterhorn  – sau „muntele Toblerone”, cum îi spun copiii, dar chiar și unii adulți. Îl îmbrățișa și acum un norișor, dar nu foarte strâns – l-am putut admira, deci.❤️

Matterhorn este cu adevărat magnific: impune respect, îl privești cu admirație, străjuiește cu cea mai mare seriozitate peste Zermatt, satul aflat la poalele său. Un sat fără mașini, în care există, însă, niște mici vehicule electrice – inclusiv pentru transport public. Un loc de vis, o destinație de top atât vara, cât și iarna. Poate cel mai cunoscut loc din Elveția!

Cum ajungeți la Zermatt?

La Zermatt nu se poate ajunge cu mașina. Dacă sosiți în zonă cu mașina, va trebui să o lăsați la parcarea din Täsch, ultima localitate care mai este accesibilă cu vehiculele pe patru roți. De aici se poate continua drumul cu trenul.

O idee mult mai bună este să mergi la Zermatt cu trenul, din start – așa am făcut și noi. Drumul este absolut spectaculos, mai ales când începe urcarea. Din Zürich trebuie să mergeți până la Visp, iar de acolo trebuie urcat în trenul numit Matterhorn Gotthard Bahn. Acesta vă va duce la Zermatt, chiar în centrul satului.

Deși Matterhorn este vizibil chiar și din sat, din Zermatt mai merită să luați trenulețul Gornergratbahn. Acesta vă va urca până la stația Gornergrat (la 3100 de metri), un loc din care puteți admira 29 de vârfuri de peste 4000 de metri. Biletul pentru această călătorie are un preț mai piperat, însă merită cu siguranță! Noi așa am făcut și nu ne-a părut rău, absolut deloc.

29 de vârguri de peste 4000 de metri!

Cum spuneam, de pe platforma de la Gornergrat sunt vizibile nu mai puțin de 29 de vârfuri de peste 4000 de metri. Zăpadă cât vezi cu ochii. Ghețari a căror vedere îți taie respirația! Și un aer curat cum rar găsești. Am cam zăbovit deci sus – un pic, așa.

La coborâre am admirat încă o dată tot peisajul minunat prin care trece acest trenuleț maro a cărui fotografie sub Matterhorn se regăsește pe multe pliante și reclame despre Elveția.

Zermatt, satul de sub Matterhorn

Zermatt este un loc pitoresc, iar pentru noi a fost și un loc liniștit – însă trebuie să spun că noi l-am vizitat în perioada aceasta pandemică, deci fără cârduri de turiști internaționali. Cu siguranță că înainte era altfel pe acolo!

Zermatt se află în cantonul elvețian Valais (Wallis), la 1620 de metri peste nivelul mării, la poalele celor mai înalte vârfuri din Elveția. Are o populație de peste 5000. Până la mijlocul secolului al XIX-lea nu se făcea turism pe-aici: toată „nebunia” a început după ce, în 1865, a avut loc prima încercare de escaladare a Matterhornului.

Charles Hudson a reușit ceea ce și-a propus, însă la coborâre și-a pierdut viața. Cu toate acestea, după această primă cucerire a vârfului, nu doar alpiniștii, ci și turiștii obișnuiți au început să vină aici într-un număr tot mai mare. Mormântul său se află în curtea bisericii din Zermatt – alături de cel al multor altora care și-au pierdut viața pe Matterhorn. În pavajul de pe strada principală există și o plăcuță memorială ce îi este dedicată lui Hudson.

Vizitarea cimitirului a fost foarte impresionantă; sunt foarte multe morminte ale unor tineri pieriți pe-aici, și nu poți să nu te gândești că acești oameni îndrăgostiți de munte se odihnesc acum la poalele Matterhornului. Frumos și tragic, în același timp.

Noi nefiind schiori sau ceva, după ce am urcat la Gornergrat și am admirat de acolo Matterhorn, am continuat cu o plimbare prin Zermatt și am și mâncat pe terasa unui restaurant. Este un sat elvețian clasic: foarte pitoresc, în care vechiul este îmbinat cu noul, iar atmosfera și serviciile sunt așa cum trebuie să fie.

Sunt prezente casele vechi, tradiționale – păstrate mai mult sau mai puțin bine, dar originale. Sunt prezente și clădiri ridicate mai recent, dar care se potrivesc peisajului. În același timp, foarte „din prezent” totul. Cu magazine cochete la parter, cu multe branduri elvețiene și internaționale prezente în vitrine, cu transport în comun cu mașinuțe electrice și așa mai departe.

Pentru mine, UN PIC prea turistic locul, dar cu toate acestea, frumos. Mai susură și niște ape pe-acolo, ceea ce creează o atmosferă aparte. Chiar este foarte drăguț la Zermatt, și merită.

Față de Zürich – unde locuim noi – Zermatt este în cealaltă parte a Elveției. Cu toate acestea, chiar și o zi îți ajunge ca să ajungi acolo și să vii înapoi. Desigur că, în acest caz, vizita este una mai fulger. Ajungi acolo, urci la Gornergrat, zăbovești un pic, cobori, faci o plimbare prin sat – și te întorci acasă. Dar dacă nu ai mai mult timp la dispoziție, este bine și așa!

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, închiriați-vă o cameră la un hotel/o pensiune sau un Airbnb și bucurați-vă de zonă mai mult. Faceți drumeții mai serioase, schiați, dați-vă cu sania… sunt foarte multe posibilități la Zermatt, nu încape îndoială. Până la urmă, aici se află unul dintre cele mai celebre vârfuri din lume, unul foarte, foarte recognoscibil. Asta și datorită Toblerone, haha!

Exit mobile version