De-a lungul istoriei, oamenii care au trăit pe Peninsula Istria au aparținut de diverse imperii și state. Regiunea a făcut parte, pe rând, din Regatul Italiei sub Napoleon, din Imperiul Habsburgic și din Imperiul Austro-Ungar, după Primul Război Mondial a revenit Italiei, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, Iugoslaviei. Acum face parte din Croația și este una dintre locurile noastre preferate din această țară.
Am fost de mai multe ori în Croația, și am fost de mai multe ori în Istria, dar chiar și așa, în timpul șederii noastre din august 2023 am mai avut foarte multe lucruri noi de văzut și de descoperit. Am vizitat orașele de pe coastă (despre asta am scris aici), iar mai apoi ne-am aventurat și în alte locuri, unele în care nu am mai fost. În orășelul medieval Hum, de exemplu.
Hum, cel mai mic orășel din lume
Hum apare în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai mic orășel din lume: străduțele care o compun însumează doar 100 de metri lungime și 30 de metri lățime, populația sa fiind de 30 de oameni. Se află în centrul Istriei, sus, în munți. Drumul cu mașina spre acest loc trece prin niște peisaje foarte frumoase; drumul este îngust de tot și ai impresia că la capătul ei chiar nu ar mai putea fi nimic.
Iar mai apoi sosești și observi că, de fapt, ai ajuns într-un loc chiar foarte bine exploatat din punct de vedere turistic: la intrare în cetate există o parcare mare, cu plată, iar odată ce ai trecut poarta cetății, pe străduțe te așteaptă tot ce îți poți imagina: restaurante, cafenele, magazine de suveniruri și de delicatese. Este un loc tihnit, care tare mult mi-a plăcut.
Legenda spune că orașul Hum a fost construit de niște uriași, din pietre rămase în urmă după ce au terminat construirea clădirilor altor orașe din valea râului Mirna. Hum datează din secolul XI (atunci a fost construit castelul), însă în secolele XVI și XVII, în perioada venețiană au mai avut loc modificări cruciale aici. Da, există în lume și localități mai mici de atât, însă motivul pentru care Hum este considerat cel mai mic orășel din lume este că are și facilități administrative proprii, respectiv un primar propriu.
Bale, orășelul medieval înconjurat de măslini și vii
Una dintre cele mai frumoase orășele din Istria este Bale. Se află în apropiere de Rovinj, mai spre interiorul peninsulei, și este un orășel istoric construit pe un deal înconjurat de plantații de măslini și vii. În mijlocul localității regăsim un castel medieval din secolul XV, care a aparținut renumitei familii locale Bembo.
Străzile înguste și pietruite ale orașului sunt perfecte pentru o plimbare romantică. De altfel, Bale este un loc în care se întâmplă o serie de evenimente muzicale și artistice, de exemplu, aici se organizează și un festival de jazz în aer liber. Noi aproape că am prins un concert al formației maghiare de jazz Djabe; din păcate acesta a fost anulat din motive ce țineau de meteo, tare rău ne-a părut, că ne-ar fi plăcut să îi revedem.
Când am vizitat noi Bale era zi liberă în Croația din cauza unei sărbători naționale, așa că am prins un Bale diferit, mult mai gol și liniștit decât de obicei; magazinele, restaurantele și cafenelele erau închise, ceea ce a conferit o altă atmosferă locului. Recomand 100%!
Dvigrad, ruinele unui orășel medieval abandonat pur și simplu
Când am auzit că aproape de noi există ruine extinse ale unui orășel medieval care a fost complet părăsit de către locuitorii săi, evident că am fost foarte interesată și am vrut să merg acolo! Orășelul acesta nu a fost distrus de vreun conflict sau de vreun incendiu, ci a fost pur și simplu abandonat. Ruinele de la Dvigrad reprezintă acum cel mai important și mai cunoscut element de patrimoniu cultural al municipiului Kanfanar din Istria, de care aparține.
Nu am mai văzut ceva similar, deși am mai văzut ruine… Locul este uriaș; zidurile pe alocuri acoperite de vegetație conferă o aură foarte mistică întregului spațiu. Aici au locuit oameni încă din perioada preistorică. Prima mențiune documentară a localității Dvigrad datează din anul 879. A avut o istorie tumultuoasă: în 1381, venețienii au ars orașul și i-au măcelărit oamenii; la sfârșitul secolului XV zona a fost lovită de ciumă; apoi, în curând, și de malarie. La începutul secolului XVI, în Dvigrad locuiau oameni care s-au refugiat aici din calea otomanilor. În 1630, orașul a fost aproape complet abandonat și au mai rămas acolo doar câteva familii foarte sărace. În 1714, parohia Dvigrad a fost mutată lângă Kanfanar, iar asta a marcat sfârșitul orașului Dvigrad.
Denumirea de Dvigrad indică existența a două părți ale orașului: Moncastel și Parentin, care din secolele IX și X sunt menționate ca oraș unic. Denumirea comună a rămas în picioare și după prăbușirea castelului Parentin, când a mai rămas în urmă doar Moncastel. Dvigrad este situat într-o vale adâncă și este împrejmuit cu ziduri duble de apărare în interiorul cărora s-au păstrat peste 200 de clădiri. Partea centrală a aşezării este dominată de biserica Sfânta Sofia.
Petrapilosa, castelul cu ziduri de trei etaje înălțime
Ruinele Castelului Petrapilosa se află în inima Peninsulei Istria, aproape de orașul Buzet, într-o locație strategică de la capătul văii Bračana, unde se locuia încă din secolul X. La locație conduce un drum foarte îngust, prin niște păduri pitorești. Castelul era înconjurat de ziduri de trei etaje înălțime, care s-au păstrat intacte. Deși au existat numeroase războaie în zonă, până la sfârșitul secolului XVIII edificiul nu a fost distrus, însă a fost abandonat și a ajuns aproape o ruină. Din fericire a fost restaurat și este acum amenajat pentru vizitare.
În 1999, când a început renovarea, la castel au fost găsite rămășițele unor fresce medievale foarte valoroase, care sunt păstrate în prezent la un muzeu din Buzet. Proiectul de amenajare pentru vizitare a constat în adăugarea unor elemente arhitecturale pentru a permite accesul la nivelurile superioare ale castelului și pentru a facilita evenimentele (concerte, spectacole) care au loc ocazional la castel.
Castelul a fost construit pe o poziție strategică și de aici există o panoramă foarte frumoasă asupra împrejurimilor. Astăzi este una dintre cele mai bine conservate castele din Istria, deși o parte dintre edificiile din interior nu mai există.
În articolul următor vă voi povesti despre alte câteva atracții din Istria.
(to be continued)