Site icon Desculță prin Timișoara

Vouă vă plac trufele? Mie atât de mult, încât am vizitat și un muzeu al trufelor!

Unul dintre motivele pentru care ne place Croația și am tot revenit acolo este că în regiunea Istria se găsesc multe trufe, iar nouă trufele ne plac deosebit de mult. Le ador în orice fel de mâncare, dar mai ales rase peste paste – pastele cu sos alb și cu trufe reprezintă una dintre mâncărurile mele favorite. În Croația suntem în stare să mâncăm paste cu trufe în fiecare zi – iar anul acesta am ajuns să vizităm și un mic muzeu al trufelor – în Paladine, un sat aparținând de Buzet, în munții din inima Peninsulei Istria. 

Trufele sunt o specie de ciuperci. Sunt scumpe, pentru că se găsesc cu dificultate, tocmai de aceea li se mai zice și „diamantul pământului”. Trufele cresc în păduri, în sol, la câțiva centimetri sub pământ, pe rădăcinile unor copaci. Au un miros și un gust puternic aromate, tocmai de aceea, sunt căutate prin păduri cu ajutorul anumitor specii de câini, dresați special în acest scop. Câinii aceștia sunt dresați să detecteze trufele de sub pământ cu ajutorul mirosului, pe care îl percep datorită steroizilor pe care le conține această ciupercă.

Trufele sunt prezente pe planeta noastră de milioane de ani, fiind unul dintre cele mai vechi alimente din lume care mai este consumat și astăzi. Au fost menționate pentru prima oară în Babilonia, în anul 3700 î.Hr. Faraonul egiptean Keops iubea trufele, la fel ca mine, haha, iar în perioada romană, trufele au fost menționate în texte ca fiind folosite în scopuri terapeutice, crezându-se că ajută la sănătatea corporală și cea mentală. Cele mai vechi rețete cu trufe – șase la număr – se regăsesc într-o colecție de rețete romane editate sub titlul de Apicius – prima carte de bucate din lumea vestică, scrisă de Marcus Gavius Apicius în sec. I. d.Hr. Grecii au atribuit legende trufelor; de exemplu, cum că acestea ar lua naștere ca urmare a fulgerelor din cer.

În Evul Mediu, trufele au căzut în dizgrație – alături de atât de multe alte lucruri, animale și persoane. S-a considerat, atunci, că sunt asociate diavolului și vrăjitoarelor, și au fost chiar interzise de Biserică. În consecință, trufele nu au mai fost consumate până prin anul 1665, când Regele Ludovic al XIV-lea al Franței le-a reintrodus în bucătăria europeană. Doamne-ajută! Tare rău mi-ar fi părut să nu cunoaștem astăzi această aromă fantastică! De altfel, prima persoană care a studiat și a descris mai în detaliu trufele a fost un botanist francez, iar în 1780 a fost făcută distincția între diferitele tipuri de trufe – de vară, de iarnă, negre, albe. În final, un mare fizician și „ciupercolog” italian a analizat și mai în detaliu trufele, dându-le denumiri științifice.

Până în 1930, singurele locații cu trufe care erau cunoscute în Europa erau cele din Italia și Franța. Trufe au fost descoperite și în Croația, însă atunci, localnicii au crezut că sunt cartofi putreziți și… le-au aruncat la porci. Abia mai târziu și-au dat seama oamenii cu ce comoară delicioasă au de-a face, de fapt!

În regiunea Istria, prima persoană care s-a dedicat mai serios studierii trufelor a fost un anumit Massimo Sella, director al Institutului de Biologie Marină din Rovinj. Se întâmpla la sfârșitul anilor 1920, când a studiat solul și a observat că acesta era similar cu cel din provincia italiană Emilia Romagna, astfel că a presupus că ar putea exista trufe și în Istria.

A plecat în căutarea trufelor în 1929, mai întâi în sud, în zona orașului Pula, însă căutarea nu a dat niciun rezultat. După ce s-au îndreptat mai spre nord, în zona din jurul localităților Motovun și Buzet au avut succes, iar astfel, o nouă sursă de venit a apărut pentru oamenii din regiunea aceasta. Dar nu a fost atât de simplu…

A venit cel de-al Doilea Război Mondial, iar afacerea cu trufe nu s-a dezvoltat semnificativ, doar câteva familii adunau trufe, și doar cantități mici. Asta până în anii 1980, când italienii au început să viziteze mai des Istria. Trufele au câștigat o popularitate tot mai mare. Astăzi, Istria este unul dintre cele mai importante centre de trufe din Europa.

Toate aceste informații le-am aflat la un muzeu al trufelor din Croația – în Buzet, la micul muzeu amenajat de renumita familie de trufari croați Karlić, care deține compania Karlić Tartufi, și care pe lângă faptul că adună și vinde trufe și diverse produse din și cu trufe, și-a propus să și educe lumea cu privire la trufe, așa că organizează tururi turistice la vânătoare de trufe cu câinii din dotare, respectiv a amenajat un mic muzeu despre istoria trufelor și despre povestea afacerii lor de familie.

Muzeul Trufelor din Paladini este primul muzeul al trufelor din Croația. A fost fondat de familia Karlić și este micuț, dar foarte cochet și bine făcut. Prezintă istoria trufelor (cum am spus, informațiile de mai sus provin de pe panourile din muzeu) și diversele tipuri de trufe, respectiv prezintă povestea familiei – care este o familie de trufari deja de trei generații. Tradiţia a început în 1966: atunci, activitatea era mai mult un hobby pentru familia Karlić, dar după ce s-a achiziționat primul câine căutător de trufe, căruia i-au urmat alți câini, totul a devenit o afacere serioasă.

Cea de-a doua generație a avut ideea organizării unor tururi de vânătoare de trufe, pentru turiști, cu care în 2013 a câștigat premiul pentru cel mai bun produs turistic din Istria în 2013. Astăzi, în afacerea de familie este implicată și cea de-a treia generație. Compania se află în munți, în inima Istriei, iar după ce ai vizitat muzeul, trebuie să treci, neapărat, prin curtea familiei Karlić, unde poți vedea câinii trufari și chiar să îi și mângâi, dacă aceștia tocmai pleacă într-un tur cu turiștii, cum am nimerit noi.

Aceste tururi durează aprox. 3 ore și sunt organizate tot anul, pentru că trufe se găsesc tot anul. Cum spuneam, noi am nimerit acolo chiar când se pleca în pădure cu câinii special dresați în acest sens. În timpul unui astfel de tur, participanții află despre trufele de Istria și despre istoria lor, iar la întoarcere participă și la o degustare specială.

Tot aici funcționează și un magazin cu o ofertă extrem de bogată de produse din și cu trufe: absolut tot ce vă puteți imagina (sau nu) în care se pot adăuga trufe veți găsi aici, de exemplu, primul gin cu trufe din lume. Aveți ocazia să degustați o mulțime de produse, ca apoi să faceți cumpărături în cunoștință de cauză. Tot magazinul miroase demențial, a trufe! Noi am plecat acasă cu o plasă măricică…

Spre deosebire de alte ciuperci, trufele cresc sub pământ, la adâncimi de la un centimetru la un metru. Trufele cresc în simbioză cu rădăcinile anumitor tipuri de copaci, de exemplu, plop, carpen sau tei. Au un miros specific, foarte intens, care amintește de pământ sau de brânză veche (unii spun chiar de gaze), iar acest miros fie îți place, fie nu.

Una dintre cele mai renumite zone cu trufe din Croația este pădurea de la Motovun. Motovun este un orășel fortificat aflat în inima Istriei, pe care noi l-am vizitat în urmă cu mai mulți ani, vezi aici. Muzeul de trufe al familiei Karlić se află în satul Paladini, care aparține de Buzet. Dacă ajungeți pe aici, căscați peste tot ochii după restaurantele și magazinele de trufe, căci sunt multe. Eu vă mai recomand să nu ratați nici localitatea Livade, unde funcționează restaurantul nostru preferat care servește mâncăruri cu trufe: Gostionica Tartuf. Vizavi de acesta se află magazinul și restaurantul Zigante, care are un restaurant Michelin foarte fancy, respectiv un magazin bine dotat – Zigante face și livrări internaționale.

*Aș vrea să mai menționez că trufe există și în anumite zone din România, eu am găsit trufe la borcănel la Mega Image.

Citește și alte articole despre Croația, aici.

Exit mobile version