O fană Volkswagen la un muzeu Volkswagen: o zi în care am zâmbit cu gura până la urechi

Unul dintre cele mai interesante și emoționante muzee pe care le-am vizitat vreodată a fost AutoMuseum Volkswagen din Wolfsburg, Germania. Sunt utilizatoare, dar și fană Volkswagen; nu am condus* niciodată altceva decât Volkswagen. Așa că, vă dați seama, să văd laolaltă peste 150 de mașini Volkswagen – modele vechi și noi, deopotrivă – a fost o mare plăcere!

„Aici trecutul devine tangibil, amintirile sunt trezite, emoțiile sunt reînviate – mașinile istorice fac inimile să bată mai repede” – precizează pagina de internet a muzeului. Eu chiar așa am simțit acolo!

AutoMuseum Volkswagen se află în orașul Wolfsburg, în apropierea fabricii Volkswagen – cea în care acum sunt produse cele mai noi modele Volkswagen. În spațiul expozițional al muzeului pot fi admirate – de foarte, foarte aproape! – un număr total de aprox. 150 de autovehicule. Sunt 5000 de metri pătrați cât un întreg univers: o incursiune în istoria produselor Volkswagen, unde principalii protagoniști sunt prototipurile și modelele rare.

Muzeul a fost fondat în 1985, pe când eu aveam 2 ani. Atunci, mașina pe care aveam să o conduc eu după ce am luat permisul de conducere împlinise deja 10 ani. A ajuns la mine peste încă niște ani: prima mea mașină a fost un Golf I din 1975. O mai am și acum, și chiar sper și plănuiesc să o recondiționăm și să o folosim din nou.

Visez să merg cu ea duminicile – la cafea, în Piața Unirii din Timișoara. Să o parchez pe străduța de pe latura din stânga a Domului Catolic și observ, de la terasă, oamenii care o admiră. Să mă duc cu ea la întâlniri de oldtimere 🙂 Mă gândeam de mai multă vreme la asta – ideea a fost a tatălui meu, de altfel -, dar atunci când am văzut, la muzeul din Wolfsburg, cum arată un Golf I sau II recondiționat, deja am fost convinsă 100% că ar fi ceva foarte interesant de făcut!

Revenind la începuturile muzeului, 25 aprilie 1985 a fost ziua în care o colecție tehnică și istorică a grupului Volkswagen, găzduită într-o fostă fabrică de îmbrăcăminte, a fost deschisă publicului pentru prima dată. La 1 ianuarie 1992, muzeul a fost transformat într-o fundație non-profit: Stiftung AutoMuseum Volkswagen. În anul 2001 – în paralel cu deschiderea Zeithaus din Autostadt – a avut loc o reorganizare conceptuală, în sensul că de atunci, muzeul se concentrează exclusiv pe marca Volkswagen, ceea ce sporește atractivitatea expoziției.

Merită 100% o vizită! Dincolo de faptul că este pur și simplu fain să te uiți la mașinile expuse acolo, pentru cei pricepuți sunt valoroase și informațiile tehnice prezentate, sau componentele expuse în încăperi; motoare, de exemplu. Sunt expuse de toate: de la prototipuri la autovehicule unicat, făcute pe comandă, și până la autovehicule care au fost produse în masă. Puteți afla și povestea unora dintre modelele care nu au mai intrat în producție. Și așa mai departe…

Fanii Volkswagen consideră acest muzeu ca fiind un loc al comorilor brandului. Încăperile găzduiesc uneori și expoziții temporare (de exemplu, la aniversarea câte unui model), forumuri de discuții, ateliere, concerte, precum și întâlniri ale cluburilor Volkswagen din întreaga lume.

Volkswagen a produs milioane de mașini, iar unele dintre cele mai iubite modele au fost Beetle, Camper și Golf. În expoziția permanentă se regăsesc peste 30 de modele Beetle, printre care și originalul Herbie Beetle. Cât despre modelele Camper, sunt prezente peste o duzină dintre ele.

Colecția muzeului este extinsă în permanență. Vă recomand acest muzeu, merită o vizită dacă sunteți în zonă, iar dacă credeți că nu ajungeți sau știți sigur că nu puteți ajunge acolo, un tur virtual al muzeului este disponibil aici.

*în sensul de „mașina mea”, că așa am mai condus eu una-alta, mașina lui Alin, de exemplu, sau Dacia pe care am făcut școala de șoferi etc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + 2 =