Viena pentru începători și avansați – Partea I: Ceea ce este de neratat

Seria de articole despre Viena am scris-o în 2015, pentru portalul maghiar Hello Magyarok. Atunci, era a doua mea casă deja de peste 4 ani. Din 2011 și până în 2014 am tot făcut naveta între Timișoara și Viena, iar din martie 2014 m-am mutat în capitala Austriei. Mă rog, lângă… într-un sat aflat la 20 de km, sud-vest. Acum, când privesc înapoi la cei aproape 7 ani pe care i-am petrecut acolo, pot spune că am fost o norocoasă că am avut ocazia să cunosc de atât de aproape acest oraș fascinant. Chiar dacă am avut parte și de mici dezamăgiri, Viena rămâne pentru mine un capitol semnificativ. O experiență importantă, de care mă bucur că am avut parte. 

viena

Ei bine, încet-încet am făcut cunoștință cu orașul. Mai ales că primeam foarte des vizita unor rude sau prieteni, pe care i-am invitat la noi și cu care am tot mers, rând pe rând, să facem sightseeing. Am ajuns, astfel, curând, să știu cam toate atracțiile turistice și să fac recomandări și pentru cei care reveneau la Viena deja pentru a doua sau a treia oară, care au văzut deja atracțiile „clasice” și care doreau să descopere ceva mai nou.

viena
La Viena, în 2013

Sunt câteva atracții turistice pe care nu le ratează nimeni, indiferent că petrece la Viena câteva ore sau două-trei zile. În 2006, înainte să mă mut aici, am fost și eu la Viena într-o astfel de excursie de o zi și jumătate, în cadru organizat, cu Agenția de Turism Ultramarin din Timișoara. Se pot vedea destul de multe lucruri și într-un timp foarte scurt.

schonbrunn viena
Schönbrunn, august 2014

Viena este cu adevărat superbă, iar în mare parte din an este plină de turiști, care sosesc din toate colțurile lumii. În luna decembrie este, cred, apogeul. Oferta de turism a Vienei este atât de bogată, încât există de toate pentru toți, fie că sunt copii, tineri, adulți, pensionari; există programe pe bani și programe gratuite – nu trebuie decât să alegi. Este foarte dificil să faci o sinteză despre capitala Austriei, dar eu vreau să încerc, totuși.

schönbrunn
Schönbrunn, septembrie 2014

În seria aceasta de articole voi aduna cele mai importante atracții turistice din Viena: cele mai cunoscute, sub titlul de „Viena pentru începători”, iar cele extra, sub titlul de „Viena pentru avansați”. Desigur că absolut nimic în lumea aceasta nu este alb sau negru, există o mulțime de tonuri de gri, astfel că uneori voi folosi și exprimarea „semiavansați” ș.a.

În prima și a doua parte vom trece prin atracțiile care se află pe lista de „must see” și care pot fi văzute gratuit și în decursul unei singure zile mai lungi, urmând un traseu foarte simplu. Pentru că Viena este mare și vom avea nevoie să mergem și cu metroul, recomand întotdeauna un bilet de 48 sau de 72 de ore, respectiv descărcarea pe telefonul mobil a aplicației companiei de transport public, care se numește ÖBB Scotty și este extrem de practică și de ușor de folosit! (Dacă sosiți cu mașina, cel mai bine este să o lăsați la un Park&Ride și să continuați cu transportul în comun.)

Stephansdom – pentru începători

Întotdeauna am început vizitarea Vienei luând metroul U1 sau U3, care te duce în inima orașului. Se coboară la stația Stephansplatz,  se iese de sub pământ și iată, prima atracție turistică se află deja în fața noastră: Stephansdom: Catedrala Sfântul Ștefan, de o înălțime monumentală. Cât timp am stat la Viena, exteriorul ei s-a aflat mereu în renovare. Este cel mai înalt turn din Viena (de 137 de metri), în care se regăsește cel mai mare clopot. O biserică ce are propriul său post de radio!

stephansdom
Stephansdom, decembrie 2013

În fața bisericii ne vom regăsi de îndată în chiar mijlocul nebuniei: o mulțime imensă de turiști, zeci de persoane care vând bilete la tot felul de concerte, trăsuri care plimbă oamenii… În zilele și perioadele din zi mai aglomerate este destul de dificil să intri în biserică, dar nu este imposibil. Poate că va trebui să stați puțin la coadă, dar totul este organizat: în dreapta se intră, în stânga se iese. Intrarea este liberă, desigur, se cade să lași ceva în urna de la ieșire, iar dacă vrei să pui o lumânare, te autoservești și pui banii în pușculița de alături.

Deseori, la Stephansdom au loc concerte gratuite, cu aceste ocazii se folosesc, însă, intrările de pe laterale. Cu Stephansdomul abia dacă reușești să faci o poză bună, în care să te regăsești și tu, și turnul; este mult prea mare, în plus, este exact genul de loc în care se pot face doar fotografii… de grup. Este plină strada de turiști! Astfel că fie veți avea o poză cu voi și… alți oameni, fie cu turnul și cerul.

Hofburg – pentru începători și semiavansați

O perlă a Vienei este ansamblul de clădiri al fostului palat imperial. Se află la doar câteva minute de mers pe jos de la Stephansdom: dacă din față de la catedrală continuăm să mergem înainte, aceea este Kärntnerstrasse (o stradă comercială din centrul orașului); dacă o luăm spre dreapta, ajungem pe Graben (o stradă plină cu magazine ale unor branduri faimoase), la capăt facem stânga și vom și vedea deja Hofburg-ul, cea mai vizitată atracție turistică din Viena. Nu trebuie decât să urmăriți mulțimea; toată lumea acolo merge!

hofburg viena
Hofburg, august 2014

În fața Hofburg-ului miroase întotdeauna a balegă proaspătă, de la cai: în fața intrării sunt staționate o mulțime de trăsuri. Și asta face parte, însă, din farmecul centrului Vienei.

hogburg cai
Cai în centrul Vienei, august 2014

În ansamblul acesta de clădiri funcționează trei muzee: Kaiserappartements (locuințele imperiale), Silberkammer (muzeul colecției de porțelan și argintărie imperială) și Sisi Museum (muzeul dedicat amintirii împărătesei Elisabeta). Le-am vizitat pe toate trei, de mai multe ori și nu pot să spun decât că merită. Dar numai dacă petrecem la Viena mai mult de două zile – așadar este un program recomandat semiavansaților. Necesită timp, durează câteva ore bune. Și chiar nu merită să treci în fugă prin săli. Mai ales că există și audioguide în limba română (și vă recomand să apelați). Despre prețuri aflați mai multe aici.

Tot în ansamblul acesta de clădiri se regăsește și Spanische Hofreitschule (Școala Spaniolă de Echitație) precum și Biblioteca Națională. Dacă aveți timp, aruncați o privire și pe Rosenpark (Parcul Rozelor), iar acolo ne aflăm deja la o aruncătură de băț de Rathaus (Primărie) și Parlament (despre acestea, în articolul următor).

Museumsquartier – pentru începători

După ce părăsim Hofburg-ul acolo unde se află, de fapt, porțile principale de intrare, trecem strada. Ne vom găsi între două muzee monumentale: la stânga, Kunsthistorisches Museum, adică Muzeul de Istorie a Artei, iar la dreapta, Naturhistorisches Museum, adică Muzeul de Istorie Naturală. La mijloc, statuia Mariei Tereza, întrucât aceasta este Maria-Theresien-Platz. Dar acum nu rămânem aici, pentru că vrem să ajungem într-un alt loc, la Museumsquartier. Trecem din nou strada. (Dacă sosim cu metroul: U2 – stația Museumsquartier sau U3 – stația Volkstheater.)

museumsquartier
Museumsquartier, aprilie 2013

Faimosul cartier al muzeelor oferă un amestec frumos de cultură și loisir, fiind un loc foarte popular printre tinerii din Viena. Mai ales că, din moment ce în Austria nu este interzis să consumi alcool pe stradă, studenții se pot bucura de atmosfera din această piață publică chiar dacă nu au bani să se așeze la una dintre terase. Pur și simplu cumpără ceva din supermarket, mult mai ieftin, apoi se așează pe jos. Căci aici, nici acest lucru nu este interzis (ca la Veneția, de exemplu). De aceea, seara, Museumsquartieer este, de cele mai multe ori, plin de localnici și de turiști.

viena
Museumsquartier, mai 2012

Cei care nu trebuie să facă economie, pot lua loc la una dintre terasele celor o duzină de muzee care se regăsesc aici. Este important de știut că fiecare dintre muzee are propriul său local, printre care MUMOKLeopold Museum (atenție, admiratori Egon Schiele și Gustav Klimt!) și Architekturzentrum, respectiv Zoom Kindermuseum (întreaga oferă, aici).

museumsquartier timea laslavic
Museumsquartier, mai 2012

Dacă nu luați loc la terase, faceți-vă comozi pe una dintre lounge-urile de plastic din piață și bucurați-vă de atmosfera locului – căci chiar are o atmosferă anume. Iar dacă vă întoarceți vreodată la Viena și aveți la dispoziție mai mult timp, vizitați unul dintre muzeele de aici.

Mariahilferstrasse – pentru începători

Strada comercială de cinci kilometri, de neratat pentru pasionații de cumpărături. Începe de la una dintre porțile Museumsquartier și se termină la Westbahnhof, adică la Gara de Vest. Când am devenit eu… vieneză, încă se mai circula cu mașina pe această stradă, dar acum este, în principiu, pietonală.

Mariahilferstrasse, decembrie 2011

Mariahilferstrasse este mereu, mereu, mereu plină ochi de oameni aflați la shopping. Mai ales în perioada reducerilor și a sărbătorilor de iarnă. Este bine de venit aici după ce am vizitat Museumsquartier, fiind în imediata vecinătate. Dar nu foarte târziu, căci – atenție! – toate magazinele închid la ora 17-18. (Dacă sosim cu metroul: U3 – stația Zieglergasse sau Neubaugasse.)

viena
Mariahilferstrasse, noiembrie 2015

De aici, drumul nostru duce spre Opera din Viena, spre Karlsplatz și spre Palatul Belvedere. Iar dacă de la Hofburg o luăm într-o altă direcție, putem vizita Primăria și Parlamentul. În articolul următor.

Până atunci, să recapitulăm: Mergem la Stephansdom, pornim spre Hofburg, vizităm (sau nu) Parcul Rozelor, trecem pe lângă Biblioteca Națională și apoi pe lângă statuia Mariei Tereza, vizităm Museumsquartier. Facem cumpărături pe Mariahilferstrasse, iar dacă încă ne mai simțim tălpile, continuăm plimbarea prin Viena.

Sau… extra tips: urcăm în traimvai și vizităm rapid și comod atracțiile turistice principale ale capitalei austriece. Dar despre asta, mai târziu.

*

(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2015-2016. Articolele sunt traducerea și adaptarea celor originale în limba maghiară.)