„Problema” capitalei Austriei este că… există prea multe atracții. Atunci când cineva hotărăște să meargă acolo, trebuie să decidă – după un mic research – și cam ce anume vrea să vadă în Viena.
Există extraordinar de multe opțiuni. Ce ne dorim, de fapt? Să ne plimbăm cât mai mult pentru străzile pline de istorie, să admirăm cele mai impresionante capodopere arhitecturale? Dorim să vedem câteva muzee? Care anume? Vrem să mergem în niște cafenele sau cofetării vechi, de tradiție? Suntem gurmanzi? Dorim să facem cumpărături pe Mariahilfestrasse sau într-un mall? Dar mai ales: câte zile petrecem la Viena și cât de mult suntem dispuși să cheltuim, ce ne permite timpul și ce ne permite portofelul, de fapt?
Și ce facem dacă sosim cu copii și avem nevoie și de programe dedicate lor? Desigur că nici asta nu este o problemă. Pentru asta, avem la dispoziție faimosul parc de distracții Prater sau Zoom Kindermuseum. Ceea ce recomand însă din tot sufletul pentru familiile cu copii este grădina zoologică din Viena (despre care am scris aici) și următorul combo: Muzeul de Istorie Naturală și Casa Mării. În această ordine.
*
Muzeul de Istorie Naturală (Naturhistorisches Museum) este un loc în care am fost de vreo șase ori. Am însoțit diverși musafiri și am intrat de fiecare dată cu ei, pentru că chiar a meritat. Nu m-am plictisit deloc. Muzeul este imens și sunt necesare câteva ore bune pentru a-l parcurge – și nici vorbă să fi aruncat o privire pe absolut toate vitrinele sau să fi citit măcar 5% dintre inscripții. Este un loc cu adevărat superb! Ofertant atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Realizat și organizat într-un mod extrem de profesionist, cu maximă atenție pentru fiecare detaliu. În plus, fiind foarte vechi, astăzi deține o colecție impresionantă. Îl găsiți în centrul orașului, între Hofburg și Museumsquartier, vis-á-vis de Muzeul de Istorie a Artei, în piața care poartă numele Mariei Tereza și unde se ajunge foarte ușor. Însă înainte de a achita biletul de intrare de 10 euro per adult (pentru copii, intrarea este liberă!), nu ratați ocazia de a face o poză cu elefănțelul din fața muzeului. Este extrem de popular, se stă și la coadă uneori. Chiar și pe vreme ploioasă!
Când intrați, priviți bine în jur: vi se va tăia răsuflarea. Clădirea este de o frumusețe pur și simplu răpitoare. Și este monumentală:
Despre Muzeul de Istorie Naturală de la Viena trebuie știut că la bazele acestuia s-a aflat colecția pe care a fondat-o, în 1748, Francisc I, soțul Mariei Tereza. Ridicarea clădirii este legată de numele lui Franz Joseph I al Austriei, iar muzeul și-a deschis porțile în 1889. Reprezintă o instituție foarte importantă chiar și la nivel internațional.
În decursul a peste un secol, în muzeul de 8700 de metri pătrați s-au adunat peste 30 de milioane de exponate. Dintre acestea, de renume mondial se bucură, de exemplu, statueta de 29 500 de ani a lui Venus din Willendorf, descoperită în 1908 în Austria de Jos. Respectiv, într-una din cele 39 de săli ale muzeului este expus și scheletul, de zeci de milioane de ani vechime, a unui dinozaur Diplodocus.
Și ce altceva se mai poate vedea la muzeu? O sumedenie de lucruri. Îmi și vine să râd când îmi aduc de prima mea vizită acolo. Eram cu mama mea și pur și simplu uitasem să luăm o hartă sau un pliant, așa că am pornit la „drum” fără să știm exact cât de mare este muzeul. Am căscat mult gura la mineralele, pietrele prețioase și meteoriții din primele patru încăperi. La un moment dat ne-am dat seama, totuși, că ar cam trebui să grăbim pasul dacă dorim să vedem toate sălile, înainte de ora închiderii. (Despre meteoriți: aici se regăsește marea majoritate a meteoriților descoperiți vreodată pe Pământ.)
În clădire sunt expuse specimene împăiate cam din toate speciile de animale: pești, mamifere, păsări, reptile, dar există și o expoziție geologică, paleontologică și antropologică. În aceasta din urmă putem vedea, de exemplu, cum au arătat oamenii pe parcursul evoluției. Nu știu din ce materiale sunt făcute aceste „statui”. Dar arată atât de real, încât te aștepți să înceapă să îți vorbească.
Muzeul este destul de interactiv, o mulțime de lucruri pot fi atinse sau încercate. De exemplu, se pot „mângâia” oase de dinozaur, se poate vedea ce greutate are un meteorit, cât de mare este gaura pe care o provoacă unul de o anumită dimensiune și care sosește cu o anumită viteză. Copiii pot „pompa” la un vulcan și să îl facă să erupă (pe „scena” adiacentă se formează atât mișcare, cât și zgomot, iar pe un monitor mare se poate urmări cum urcă magma). O imagine de mărime reală a unui schelet uman se poate supune unei radiografii sau unui scan CT sau RMN. Ne putem face fotografii și să le prelucrăm pentru a arăta ca niște oameni de Neanderthal. Ne putem îmbrăca, în mod virtual, în diverse ținute istorice și așa mai departe…
Tips: Atunci când vă aflați în încăperea cu dinozaurii, unde există un dino imens, care se mișcă și scoate și sunete, să priviți nu dinozaurul, ci mai degrabă copiii care se uită la dinozaur. O fac uimiți, cu ochii mari, de multe ori cu gura căscată – sunt fantastici!
Vă promit că nimeni nu va fi dezamăgit de vizita la acest muzeu. Dimpotrivă, va avea parte de o experiență super și chiar va deveni mai deștept 😊
Cireașa, sau mai bine spus, cireșele de pe tort: în oferta muzeului apar și tururi ghidate care au loc noaptea (în prima zi de vineri a fiecărei luni), precum și vizite în culise (prima zi de duminică și a treia zi de miercuri din fiecare lună). În weekend este deschis, pentru turiști, și acoperișul clădirii, dar există și un Planetariu digital, un teatru pentru copii etc. etc. etc. Pe scurt: pentru avansați acesta este un program care nu poate fi ratat, mai ales dacă este vorba despre o familie cu copii de peste 6 ani. Nu uitați: rezervați-vă câteva ore bune să purtați pantofi comozi!
***
Casa Mării (Haus des Meeres) se află tot în centrul orașului, în imediata vecinătate a Mariahilferstrasse, în parcul Esterhazy. Este un zoo găzduit de o clădire deosebită: una dintre turnurile de apărare antiaeriană a Vienei. Chiar merită să vedeți cum a reușit orașul să transforme această construcție – care avea o destinație total diferită – într-o grădină zoologică.
Nu este doar un acvariu (deși putem vedea în primul rând animale acvatice), ci și un terariu. Mai mult decât atât, prin construcția a două balcoane închise a fost realizată și o Casă Tropicală și un așa-numit Krokipark (unde trăiesc și crocodili). Și tot pe acest etaj, vizitatorii se află foarte aproape de maimuțe, care se plimbă nestingherite în jurul lor, la fel ca păsările tropicale care zboară libere deasupra capetelor. Există chiar și o cascadă mică.
Turnul are unsprezece etaje, iar pe nouă dintre ele trăiesc animale. Penultimul nivel găzduiește o sală de evenimente și o expoziție despre istoria turnului, iar la ultimul etaj există o cafenea panoramică. Are și o terasă deschisă, cu o priveliște superbă spre Viena și Alpi, dacă vremea este bună (despre asta am scris aici). Sfat: urcați cu ascensorul la cel mai înalt nivel și vizitați coborând. Dacă veți face invers, o să obosiți teribil de la urcatul treptelor.
Este un program excelent pentru familiile cu copii, care poate fi o adevărată salvare atunci când plouă sau este prea frig – mai ales că este deschis 365 de zile pe an. Un bilet de intrare costă aprox. 16 euro. Copiii beneficiază de reducere. Verificați online când are loc hrănirea diverselor specii: veți avea parte de o experiență nouă! „Oferta” este următoarea: pești (printre care piranha și rechini); țestoase, șerpi, broaște, șopârle, păianjeni, crocodili, maimuțe, păsări și lilieci; diverse animale de noapte (trăiesc într-o peșteră construită artificială).
Casa Mării găzduiește zece mii de animale din toate colțurile lumii. Am vizitat și acest loc de mai multe ori și au existat, de fiecare dată, noutăți. De obicei este destul de aglomerat, interesul fiind în general mare. Mai ales din partea familiilor cu copii, indiferent că sunt sau nu turiști. Și există întotdeauna programe speciale care mai atrag grupuri mari.
Pentru o vizită aici aveți nevoie de vreo două ore. Dar depinde și cât timp petreceți privind la câte un animăluț. În orice caz, dacă sosiți la Viena pentru o vizită de peste 2 zile (avansați) și sunteți cu copii, includeți în program fie Muzeul de Istorie Naturală, fie Casa Mării. Neapărat! Adulților le va plăcea mai mult primul, cred, iar celor mici, acesta din urmă. Ambele merită efortul!
Poza de copertă: Puppi, țestoasa care locuiește la Casa Mării de peste 30 de ani
*
(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2015-2016. Articolele sunt traducerea și adaptarea celor originale în limba maghiară.)
One thought on “Viena pentru începători și avansați – Partea a VII-a. Propuneri pentru cei care iubesc animalele”