Adică… aproape din „a bird eye’s view”, întrucât vă invit nu în aer, ci pur și simplu, în niște locuri mai înalte. Dacă aveți ocazia, atunci când vă aflați la Viena, bucurați-vă de panorama capitalei austriece. De pe vârful Kahlenberg, de pe terasa Haus des Meeres sau din punctul de belvedere de pe Donauturm. Nu-i așa că tuturor ne plac panoramele frumoase? (OK, excepție fac cei cu rău de înălțime!)
Probabil că cel mai bun loc în care să mergeți este Kahlenberg. În plus, nici măcar nu costă bani. Cel mai bine este să urcați cu mașina; dar pe acest munte mic, de 484 de metri înălțime, care da, aparține de Viena, se poate ajunge și cu autobuzul (38A). Veți trece prin niște străduțe mici și înguste, printr-un cartier exclusivist, unde locuiesc cei mai bogați dintre vienezi.
Numele acestuia este Grinzing, iar în secolul al XIX-lea nu era decât în sat. În 1892 a devenit parte a capitalei austriece, iar astăzi este parte a sectorului XIX al Vienei. Este cunoscut și căutat și de către turiști, întrucât aici funcționează o mulțime de crame tradiționale (numite heuriger), fiind vorba despre o zonă cu foarte multe vii, unde oamenii s-au ocupat, întotdeauna, de vinificație.
După ce ați luat prânzul – sau cina, respectiv ați gustat niște vin la una dintre restaurantele de aici, continuați drumul prin serpentinele care vă vor duce în locul din care se va vedea panorama întregii Viene: dacă vreți mai mult decât vă oferă terasa din apropiere de biserica St. Josef auf dem Kahlenberg, căutați punctul de belvedere Stephaniewarte, care se află în apropiere. Veți avea nevoie, totuși, de un pic de noroc: să nu fie ceață, de exemplu. Dacă vremea este bună, de aici se poate vedea chiar până la Alpi!
Tips: Dacă sunteți cu mașina, opriiți în Cobenzl și intrați în cofetăria Cobenzl Cafe-Restaurant: veți beneficia de o atmosferă autentică, cafea bună și torturi delicioase, iar panorama este frumoasă și de aici.
***
Cu înălțimea sa de 252 de metri, Donauturm (adică turnul Dunăre) este, din 1964, unul dintre simbolurile Vienei. Se află în Donaupark și este accesibil și cu transportul în comun (autobuzul 20A). Este cea mai înaltă clădire din capitală, ba chiar din întreaga Austrie – chiar și astăzi. Are trei niveluri: după plata unui bilet de intrare de aprox. 7 euro, urcați cu liftul sau, dacă sunteți în formă, pe jos, pe trepte. În turn funcționează și niște locuri de alimentație publică: o cafenea panoramică (se și învârte) și un restaurant numai bun pentru o cină romantică sau ceva de acest gen. Dacă vremea este bună, se pot vedea până și munții.
Tips: Aici se face și bungee jumping! Cei curajoși își pot da drumul în gol de pe o rampă metalică aflată pe o terasă a Donauturm, la o înălțime de 152 de metri.
***
Haus des Meeres (Casa Mării, adică) se află în zona centrală a orașului, în vecinătatea Mariahilferstrasse. Luați metroul U3, coborâți la stația Neubaugasse, de unde mai aveți de mers pe jos vreo 2 minute. Este, de fapt, un mic zoo, găzduit de unul dintre cele șase turnuri de apărare antiaeriană ale Vienei. Voi mai reveni asupra acestui loc. Acum ne interesează, însă, doar terasa de pe acoperișul său, de unde panorama este, iarăși, superbă. De view pot avea parte nu doar vizitatorii Haus des Meeres, ci oricine: pe terasă se poate ajunge și pe o scară aflată pe exterior.
Deși turnul are o înălțime de numai 47 de metri, Alpii sunt vizibili și de aici – dacă cerul este senin. Dacă folosiți și binoclul de pe terasă (costă 1 euro), succesul este garantat!
Tips: La etajul 11 găsiți o cafenea, iar acoperișurile Vienei sunt vizibile și de acolo. Dacă vreți să vizitați și zoo-ul, urcați cu liftul la ultimul etaj și apoi tot coborâți. Dacă veți începe turul de jos, până sus veți leșina de oboseală de la atâta urcat de trepte.
Acestea sunt cele trei locuri pe care vi le recomand, dar Viena vă oferă și alte opțiuni cu vedere panoramică. Unul dintre ele este turnul bisericii Stephansdom. Atenție însă, aici se poate urca numai pe trepte, care sunt și foarte înguste! O altă variantă este roata mare a Vienei, Riesenrad-ul din Prater, care se învârte încet și în care se poate lua și masa, fiind gândită ca un restaurant. Ambele locuri presupun plata unui bilet de intrare.
Vouă care dintre locuri vă face cu ochiul?
*
(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2015-2016. Articolele sunt traducerea și adaptarea celor originale în limba maghiară.)
One thought on “Viena pentru începători și avansați – Partea a VI-a. From a bird eye’s view”