Viena pentru începători și avansați – Partea a IX-a. Orașul muzeelor

Dacă ajungeți în capitala Austriei, nu puteți rata vizitarea unor muzee. Alegeți măcar unul sau două: muzeele din Viena nu vă vor dezamăgi! Am avut șansa să le vizitez pe aproape toate și a meritat fiecare euro și fiecare oră pe care le-am investit.  

muzee viena
Viena vă așteaptă!

Imperiu, împărați și împărătese

Dintre cele mai cunoscute v-am spus, deja, despre cele trei muzee care se află în Palatul Imperial (Hofburg): muzeul care prezintă locuințele imperiale (Kaiserappartements), cel cu colecția de porțelan și argintărie imperială (Silberkammer) și cel dedicat amintirii împărătesei Elisabeta (Sisi Museum).

Aveți nevoie de câteva ore bune pentru a le parcurge pe toate trei, dar dacă petreceți la Viena două-trei zile, puteți include asta în program. Pentru mine, cel mai interesant lucru a fost că am putut vedea cu ochii mei încăperile în care a trăit Sisi, că am văzut numeroase obiecte personale ale ei și originalul multor portrete renumite realizate despre ea.

sisi
Pictura lui Franz Xaver, la Hofburg (sursa: Wikimedia Commons)

Am scris și despre Palatul Schönbrunn (Schloss Schönbrunn), fosta reședință de vară imperială, care este una dintre cele mai cunoscute monumente de artă ale Austriei, cu 1,5 milioane vizitatori în fiecare an. La acest muzeu puteți vedea, printre altele… toaleta pe care o foloseaFranz Joseph I. Aici trebuie să amintesc și de Muzeul Trăsurilor Imperiale (Kaiserliche Wagenburg) și de Colecția de Mobilier Imperial (Hofmobiliendepot). Primul se află în curtea Palatului Schönbrunn, celălalt în apropierea Mariahilferstrasse.

statui vii viena schönbrunn
Statui vii la Palatul Schönbrunn

Artă, natură, industrie și tehnologie

Am amintit, deja, și de Cartierul Muzeelor (Museumsquartier): aici găsiți, printre altele MUMOKLeopold Museum și Architekturzentrum, respectiv Zoom Kindermuseum (întreaga ofertă, aici). Dintre toate, Muzeul Leopold este cel mai vizitat, mai ales că este ca o Mecca a fanilor Egon Schiele și Gustav Klimt. Aici se regăsește cea mai mare colecție din operele lui Schiele, unul dintre cei mai mari pictori ai expresionismului austriac, în timp ce Klimt a fost personajul cel mai de seamă al secesiunii și cel mai renumit reprezentant austriac al picturii moderne. (Atenție, celebra pictură Sărutul NU se află aici, ci la Belvedere!) De la fereastra panoramică de la etajul IV vi se așterne în fața ochilor întreaga piață.

În cealaltă parte a Museumsquartier vă așteaptă Muzeul de Artă Modernă (MuMoK) cu nouă mii de exponate. Acestea oglindesc în primul rând arta secolelor XX și XXI. Aici sunt prezente creațiile unor renumiți artiști moderni, ca Andy Warhol, Pablo Picasso și Yoko Ono.

În imediata apropiere sunt alte două mari atracții: Muzeul de Științe ale Naturii (Naturhistorisches Museum) și Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum). Despre Muzeul de Științe ale Naturii am mai scris: este un loc fascinant atât pentru copii (în vârstă de peste 6 ani), cât și pentru adulți. Este imens și foarte bogat, cu multe elemente interactive, care nu au cum să nu atragă atenția oricui.

viena muzeu
Expoziție de antropologie la Muzeul de Științe ale Naturii

Muzeul de Istorie a Artei este unul dintre cele mai bogate muzee din Europa și unul dintre cele mai vizitate dintre cele din Viena. Pentru asta aveți nevoie de o jumătate de zi sau chiar o zi. Clădirile ambelor muzee se află în Maria-Theresien-Platz, „privesc” una spre cealaltă și sunt complet identice. Colecția de picturi a muzeului de artă include, printre altele, masterpiece-uri ale lui Raffael, Vermeer, Velazquez, Rubens, Rembrandt, Dürer, Tizian și Tintoretto, respectiv cea mai mare colecție Bruegel din lume.

muzeu viena
Muzeul de Istorie a Artei (sursa: Wikimedia Commons)

Muzeul Albertina se află în centrul istoric al Vienei și găzduiește un număr impresionant de lucrări. Cea mai importantă colecție de aici se numește Batliner – De la Monet la Picasso. Reprezintă una dintre cele mai importante colecții ale clasicilor moderni internaționali. O altă colecție absolut impresionantă (mai ales ca volum) este cea de grafică: include un milion de lucrări de grafică! Printre altele, ale lui Dürer, Michelangelo, Rembrandt, Schiele și Klimt. Aici aveți ocazia să vedeți cu ochii voștri și renumita pictură a lui Claude Monet, Nuferii, dar și opere de Degas și Renoir.

albertina
Muzeul Albertina (sursa foto: Harald Eisenberger – Albertina, Wikimedia Commons)

Și… nu am amintit nici măcar de jumătate dintre muzeele Vienei, mai mult decât atât, nu am trecut nici măcar prin toate cele care ar fi foarte importante!  În cel de-al treilea episod din seria asta am susținut, de exemplu, că nu puteți rata nici Palatul Belvedere și Kunsthaus Wien/Museum Hundertwasser! Cei care admiră munca arhitectului vienez Hundertwasser să nu rateze muzeul din urmă, găzduit de fosta fabrică Thonet. În cele două palate de la Belvedere sunt expuse mari opere ale artiștilor austrieci, pictura care se bucură de un interes deosebit fiind Sărutul lui Gustav Klimt, care atrage un număr semnificativ de turiști.

belvedere
Palatul Belvedere

Nu am amintit nici de Muzeul de Industrie a Artei (MAK), unde sunt prezentate obiecte de mobilier, din sticlă și porțelan, argint și textile din Evul Mediu și până în zilele noastre. Vizitatorilor li se prezintă marile creații ale atelierului vienez, printre care mobila din lemn curbat inventată de Michael Thonet.

thonet  muzeu
Balansoar Thonet din 1860

Un alt muzeu de seamă este Muzeul Tehnic din Viena (Technisches Museum). O experiență extraordinară atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, mai ales că este puternic interactivă. Ni se așterne în față, aici, istoria tehnologiei, cu multe, multe exponate aflate în funcțiune și care acoperă multe domenii: enomene naturale, viața de zi cu zi, muncă și industrie, circulație rutieră, transport pe apă și transport aerian, instrumente muzicale, poștă, lumea mass-media, exploatări miniere și multe, multe, multe altele. În clădire au fost introduse numeroase autovehicule vechi și noi (începând de la biciclete, trecând prin locomotive de tren și până la… avioane!). Recomand, din tot sufletul, ca și femeile să îndrăznească să viziteze acest muzeu, nu se vor plictisi în niciun caz, nici măcar cei care nu au simț tehnic sau interes pentru așa ceva, la modul general vorbind (așa, ca mine)!

Și multe altele…

Și enumerarea mai poate continua. Nu am suflat o vorbă despre Colecția de Artă Imperială (Kunstkammer Wien), aflată sub una dintre aripile Muzeului de Istorie a Artei și unde este ținută și coroana imperială austriacă. Și mai este și Muzeul Vienei (Museum Wien) din Karlsplatz. Sau Colecția Imperială de Armament și de Arme Vânătoare și Colecția de Instrumente Vechi de la Neue Burg, care aparține tot de Muzeul de Istorie A Artei.

Dar Viena are și un Muzeu Militar (Heeresgesichtlisches Museum). Și o Casă Mozart (Mozart Haus): aici a locuit Mozart atunci când a scris Nunta lui Figaro. Merită să amintesc și de Sigmund Freud Museum, amenajat în casa în care a funcționat cabinetul părintelui psihanalizei. Dar în Prater există și un muzeu Madame Tussaud’s.

Și nenumărate, chiar nenumărate muzee mai mici, unde sunt așteptați cei pasionați de domenii care nu au parte de un interes atât de larg. Există, de exemplu, un muzeu al ceasurilor, al pălincii, al obiceiurilor funerare, de numismatică, de farmacie și așa mai departe…

O listă în ordine alfabetică găsiți aici. Nu trebuie decât să decideți ce anume doriți să vedeți și cât timp puteți dedica muzeelor. Căci ofertă există… Viena cu siguranță nu duce lipsă de muzee! Iar voi cu siguranță că nu veți fi dezamăgiți, asta este sigur.

*

(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2015-2016. Articolele sunt traducerea și adaptarea celor originale în limba maghiară.)

One thought on “Viena pentru începători și avansați – Partea a IX-a. Orașul muzeelor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =