Viena pentru începători și avansați – Partea a IV-a. Patru anotimpuri la Schönbrunn

În primele trei părți din seria de articole despre Viena am vizitat cele mai importante atracții turistice din capitala austriacă, astfel că am văzut Stephansdom, Hofburg, Museumsquartier, Belvedere, Hundertwasserhaus, precum și Mariahilfestrasse. Însă… parcă lipsește ceva foarte important, nu-i așa? Da, Palatul Schönbrunn: unul dintre cele mai celebre ansambluri de clădiri ale Vienei, respectiv grădina care înconjoară palatul. 

schönbrunn
Aici este aglomerație mereu. Schönbrunn, august 2013

Palatul Schönbrunn promite ceva diferit în fiecare anotimp. Sfatul meu ar suna cam așa:

Primăvara vizitează Grădina Zoologică din spatele palatului, vara plimbă-te în grădina minunată din jurul acestuia, toamna oferă-le de mâncare veverițelor care zburdă printre frunzele ruginii, iar iarna vizitează interiorul palatului. Apoi, bucură-te de un pahar de vin fiert la târgul de Crăciun din curte ♥️

schönbrunn
Statuie la Schönbrunn, august 2014

Schönbrunn-ul are programe atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici; atât pentru începători, cât și pentru avansați. Totul este organizat extrem de profesional, la fel ca în cazul tuturor atracțiilor turistice din capitala Austriei. Se pricep la ceea ce fac, asta este situația! Un program potrivit pentru începători este să faci niște fotografii în fața palatului și o plimbare scurtă prin grădină; însă dacă sunteți semiavansați sau avansați, merită să vă propuneți să aflați mai multe despre acest loc fascinant.

***

PRIMĂVARĂ: VIZITEAZĂ GRĂDINA ZOOLOGICĂ DIN VIENA!

Program potrivit pentru semiavansați. Și asta pentru că este nevoie de câteva ore bune – dacă nu chiar de o jumătate de zi. Nu se poate (și nici nu merită) să fușerești vizita la grădina zoologică din Viena. Este o experiență de neuitat. Și nu numai pentru cei mici. În limba germană se numește Tiergarten Schönbrunn și a fost prima grădină zoologică din lume! Bazele sale au fost puse de Francisc I, soțul Mariei Tereza; a fost gândită ca parte integrantă a grădinii din jurul palatului, primind loc în curtea din spate. Prima vizită la zoo a avut loc în 1752, vizitatorii fiind… musafirii săi privați.

grădina zoologică viena
La Grădina Zoologică din Viena, septembrie 2015

Astăzi este una dintre cele mai moderne grădini zoologice din lume. Este uriașă! Trebuie să fii destul de în formă pentru a putea să o parcurgi în întregime – de aceea, recomand să o vizitați, pe cât posibil, primăvara – măcar să nu suferiți de cald sau de frig. Găzduiește peste 3000 de exemplare din 500 de specii. Atracții de mare succes sunt Acvariul și Terariul, Casa Cercului Polar, Sera Tropicală și Casa Păsărilor, precum și Casa Tiroleză și trenulețul panoramic. Dintre animale, pe mine personal m-au cucerit pinguinii și urșii polari, respectiv orangutanul, a cărui expresivitate te dă pe spate.

De-a lungul anului, grădina zoologică oferă și diverse programe educative și distractive pentru copii, în toate perioadele anului, de exemplu, nici ziua de naștere a unui panda nu este ceva ce să fie trecută cu vederea la zoo, urșii panda fiind mascotele grădinii zoologice vieneze. Pentru a afla cum ajungi la zoo și care sunt prețurile biletelor de intrare, mai multe informații găsiți aici (site disponibil chiar și în limba română).

Tips: La intrare luați neapărat o hartă și urmăriți-o cu atenție, altfel aproape sigur că veți rata câte ceva, traseul fiind un pic cam întortocheat. Aflați de pe pagina grădinii zoologice care sunt zilele și orele când sunt hrănite animalele, asta este foarte interesant de urmărit! 

VARĂ: PLIMBĂ-TE PRIN GRĂDINĂ, ADMIRĂ FLORILE ȘI COPACII!

Este un program recomandat mai degrabă începătorilor, decât semiavansaților, întrucât chiar dacă am sosit la Viena numai pentru 2-3 zile, se poate face o plimbare rapidă în jurul palatului, în Schönbrunner Schlosspark. Dacă avem timp la dispoziție, ne putem aventura mai adânc printre copaci. Grădina realizată în stil baroc are și porțiuni care pot fi vizitate numai contra cost, dar chiar și cei care nu doresc să desfacă portofelul, au destule lucruri de văzut în partea gratuită.

grădină schönbrunn
În grădina Palatului Schönbrunn, august 2014

Localnicii sunt și ei foarte prezenți în parc – se plimbă, fac jogging (da!) sau stau așezați pe bănci, unde povestesc sau citesc. Fiind o grădină în stil baroc, există rondouri de flori intens colorate, întreținute cu multă muncă, iar copacii sunt tunși foarte îngrijit, în același fel. Nu lipsesc nici umbrarele cu glicină sau trandafiri, nici nuferii. Există tot felul de luciuri de apă, cu rațe pe ele, precum și fântâni arteziene… De vis pentru cei cu sufletul romantic și cu dragoste pentru flori. Se spune că parcul este vizitat de milioane de turiști în fiecare an. Există chiar și un labirint care se bucură de mare succes printre copii (cu bilet de intrare, detalii aici). În grădina Palatului Schönbrunn are loc în fiecare an concertul de vară al Filarmonicii Viena, cu participare gratuită. Mulțimea este imensă de fiecare dată, dar farmecul acestui concert este tocmai asta!

Tips: Dacă aveți timp pentru mai mult decât o plimbare rapidă, mergeți până la fântâna Neptun, odihniți-vă puțin și urcați apoi dealul: de sus, de la Gloriette, grădina se vede superb. Iar în cofetăria de aici alegeți o felie de tort Sacher sau beți o cafea vieneză!

TOAMNĂ: VEZI CUM E SĂ-ȚI MĂNÂNCE VEVERIȚELE DIN PALMĂ! 

Program pentru semiavansați sau avansați. Ei bine, acesta este unul dintre recomandările ceva mai extra. Nu știe multă lume despre asta, de altfel nici nu sunt sigură că este permisă hrănirea veverițelor. Am o vagă bănuială doar… Ne-am dat seama de asta întâmplător, în timp ce ne plimbam printre copaci: este plin de veverițe pe acolo! Iar majoritatea sunt atât de prietenoase, încât vin și îți mănâncă din palmă!

veverițe schönbrunn
Veveriță la Schönbrunn, septembrie 2014

Merită să „le faceți o vizită” toamna. Vorbesc din experiență, căci s-a întâmplat să ne ducem acolo pentru a vedea veverițe și să nu vedem nici măcar una! Ambele cazuri s-au întâmplat vara, ceea ce m-a făcut să concluzionez că este mai bine să mergem toamna. Sunt atât, dar atât de adorabile! Simți că te topești când le vezi de așa aproape, când vin la tine și acceptă de la tine câte o alună! Am fost și faze în care s-a întors la noi aceeași veveriță, a doua și a treia și a patra oară; a mâncat doar prima alună, celelalte le-a îngropat în pământ, sub o bancă.

Dacă vrem să vedem multe veverițe, trebuie să ne abatem puțin de la aleile principale și să facem zgomot prin lovirea, între ele, a doua nuci cu coajă sau două pietricele. (Am învățat asta copil fiind, la Buziaș, hihi.) Ce să zic, se eliberează o cantitate imensă de endorfină atunci când observi o veveriță care aleargă drept spre tine. Când se apropie, nu vă mai mișcați: întindeți-vă palma încet, în liniște! Desigur, puneți pe cineva să facă poze și să filmeze, momentele acestea chiar trebuie imortalizate. Iar după ce ați văzut deja… destule veverițe, faceți o plimbare pe aleile acoperite de frunze în nuanțe superbe de toamnă. Eu cred că toamna este cea mai bună perioadă pentru a vedea acest parc, este formidabil câte nuanțe există atunci în natură. Romantic as hell!

Tips: Discret, în liniște cu veverițele… chiar nu știu dacă este permisă hrănirea lor. Dacă cineva știe mai multe informații despre asta, sunt curioasă să aflu.

IARNA: TRECI PRAGUL PALATULUI, VIZITEAZĂ ÎNCĂPERILE MAJESTUOASE!

Un program pentru semiavansați sau avansați. Excelent pentru perioada iernii! Atunci, în fața Schloss Schönbrunn are loc și un târg de crăciun. Acolo puteți să căscați puțin gura înainte de (sau chiar după) a vizita interioarele palatului și să beți un pahar de vin fiert delicios (Glühwein). Dacă frigul v-a intrat deja suficient de tare în oase, treceți pragul palatului și cumpărați un bilet de intrare pentru a vizita încăperile fostei reședințe de vară imperiale (informații despre bilete aici). Există și audioguide (recomand) sau alegeți varianta tipărită (informații despre asta aicit). Aceasta este una dintre cele mai cunoscute monumente de artă ale Austriei: este vizitată de 1,5 milioane de turiști în fiecare an.

schönbrunn
Galeria mare. (Foto: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Agentur Zolles)

Dintre cele peste 1400 de încăperi, doar câteva zeci sunt deschise publicului. Există un tur de 40 de minute, și unul de 60 de minute. Merită să le vedeți și să știți că sunt expuse și o serie de lucruri mai bizare, cum ar fi… toaleta lui Franz Joseph I sau scobitoarea din aur a Reginei Elisabeta (Sissi).

Tips:  Ceea ce recomand neapărat familiilor cu copii, este Kindermuseum, cu încăperi amenajate special pentru vizitele unor familii cu copii (în aceeași clădire). Aici, celor mici le sunt prezentate o serie de lucruri despre viața cotidiană a copiilor familiei regale, de exemplu, despre îmbrăcămintea lor sau despre cum și ce anume mâncau – totul, sub formă de joc. Pot fi probate haine și realiza fotografii în aceste ținute, astfel vizita la Schönbrunn poate fi una memorabilă și pentru cei mici.

Tu în ce anotimp ai fost sau vei merge la Viena? ❤️

*

(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2015-2016. Articolele sunt traducerea și adaptarea celor originale în limba maghiară.)