Site icon Desculță prin Timișoara

Viena pentru începători și avansați – Partea a III-a. Arhitectură barocă și arhitectură organică

Acum, la începutul celui de-al treilea articol, pot să vă dezvălui, deja, că ceea ce îmi doresc, de fapt, este să vă scriu despre atracțiile mai puțin cunoscute ale Vienei. Până atunci, însă, mai sunt câteva locuri must see, pe care trebuie să le bifeze fiecare turist serios! Astfel de atracții mai sunt Palatul Belvedere și Hundertwasserhaus. Primul este un ansamblu de clădiri în stil baroc, iar celălalt, o clădire de locuințe, în stil organic.

În articolul precedent am vizitat Primăria, Parlamentul și Opera, respectiv Karlsplatz și Karlskirche. Astăzi pornim din nou la drum, pe jos: de la Karlskirche ajungem foarte repede la Belvedere. Vis-á-vis de aceasta, se află, de altfel, și Ambasada României la Viena.

Palatul Belvedere

Belvedere, august 2014

Este un ansamblu format din două clădiri separate: Palatul de Sus și Palatul de Jos. (Admiratori ai lui Gustav Klimt, atenție! Aici există o expoziție permanentă cu lucrările artistului.)

Belvedere, aprilie 2013

Desigur, la fel cum se întâmplă și în cazul altor palate și castele din Austria, și Belvedere are o grădină superbă. Atât clădirile cât și parcul sunt monumentale. În acesta din urmă, turiștii se plimbă și fac poze, iar localnicii… fac jogging – este ceva normal la Viena, la fel se întâmplă și la Schönbrunn. Ce bucurie, să locuiești într-un asemenea oraș și să faci mișcare, zi de zi, în locuri atât de frumoase, nu?

Palatul Belvedere a fost reședința de vară (un fel de căsuță de vacanță, adică 😄) a Prințului Eugeniu de Savoya, al cărui nume este foarte cunoscut timișorenilor mei. Acum găzduiește, printre altele, Muzeul Belvedere. Un bilet de intrare aici costă ceva, dar pentru cei care nu au timp sau bani, este suficient de interesant și să vezi arhitectura în timp ce te plimbi prin parc.

Mai mult decât atât, în imediata vecinătate se află Grădina Botanică a Universității din Viena – care este, de altfel, îngrijită de studenții acestei școli – a cărei vizitare este, de asemenea, gratuită (există, totuși, și o porțiune care poate fi vizitată doar contra cost.) Astfel, după ce am admirat minunatele palate baroce (pentru începători), merită să petrecem niște timp și în grădina botanică (pentru semiavansați) – una dintre intrările sale se află chiar la Belvedere. Pentru asta este nevoie cam de o oră, o oră și jumătate – aș zice!

Hundertwasserhaus

Pentru a ajunge la Hundertwasserhaus va trebui, neapărat, să luăm metroul și tramvaiul. Ne putem întoarce la Karlsplatz, de exemplu, pentru a urca în metroul U1 în direcția Leopoldau; coborâm la Schwedenplatz și luăm tramvaiul nr. 1 în direcția Prater Hauptallee; coborâm la Hetzgasse. Toate acestea durează cam 15 minute și iată-ne ajunși la Hundertwasserhaus! (Extra tips: dacă sunteți cu mașina, un loc bun în care să parcați este Löwengasse – atenție, parcarea pe stradă nu este gratuită, însă!)

Casa aceasta îmi place în mod special. Este, de fapt, o clădire cu zeci de locuințe și birouri. Oameni norocoși, cei care locuiesc sau lucrează aici! A fost realizată în baza planurilor renumitului arhitect austriac, Friedensreich Hundertwasser. Lucrările de construcție au început în anul nașterii mele (1983), iar până am ajuns la grădiniță (1986), clădirea a fost deja finalizată!

Clădirea este caracterizată de liniile curbate, toate suprafețele sunt neuniforme și colorate, iar pe acoperiș și pe balcoane cresc… tufe și copaci. Este arhitectură organică, ceea ce înseamnă că structurile și clădirile trebuie construite în așa fel încât să existe armoniei dintre habitatul uman și natură, iar ceea ce realizează omul să se integreze în mod armonios în mediu.

Strada este destul de îngustă (nu este un bulevard sau ceva, astfel că toată lumea are privirea țintită în sus, ca să admire, curioasă, fațada clădirii și să facă fotografii. Cu siguranță nu au fost puțini cei care au și sunat la câte un apartament, motiv pentru care astăzi, pe ușile de intrare se regăsesc niște afișe prin intermediul cărora locuitorii solicită, într-un mod extrem de elegant, ca turiștii să le respecte sfera privată și liniștea. Și să nu mai încerce să obțină o vizită în interior. Îmi pot imagina cât de deranjant poate fi, deja, faptul că această stradă este în mod constant, în aproape fiecare zi, din orice lună și din orice anotimp, plină de oameni, care fac poze ferestrei tale sau balconului tău… (Cu toate acestea, eu aș locui cu mare, mare, mare drag în casa aceea!)

Hundertwasserhaus, august 2012

Din fericire, curiozitatea noastră poate fi satisfăcută oareșcum în clădirea de vis-á-vis, al cărui interior este realizat în același stil. Aici funcționează magazine de suveniruri și niște localuri. Merită să intrăm: putem vedea liniile curbate și în interior; pereți, trepte așijderea. Chiar și strada are un stil Hundertwasser!

Strada cu Hundertwasserhaus

Fantastic, nu-i așa? Dacă am terminat cu fotografiile, putem lua o pauză la cafeneaua de pe colț. Recomand un Wiener Melange!

În primul articol am amintit, deja, de un fel de… sightseeing cu tramvaiul. Mă achit acum de datorie: ideea este că tramvaiul nr. 1 trece prin niște locuri-cheie. Dacă este frig sau pur și simplu nu prea suntem în formă, la Hundertwasserhaus ne putem urca în tramvaiul 1 în direcția Stefan-Fadinger-Platz. Astfel, vom urmări lejer, de la fereastră, Primăria, Parlamentul și vom gusta puțin din atmosfera orașului, în general. Rămânem pe scaun și continuăm până la stația Karlsplatz. Aici, schimbăm cu metroul și o luăm spre Palatul Schönbrunn. Sună bine?

*

(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2015-2016. Articolele sunt traducerea și adaptarea celor originale în limba maghiară.)

Exit mobile version