Site icon Desculță prin Timișoara

Viena pentru începători și avansați – Partea a II-a. Târguri de Crăciun cu vin fiert

Se apropie Crăciunul, ceea ce la Viena înseamnă o sumedenie de târguri de profil, la care nu se poate să nu bei și un vin fiert. Hm… cred că nu există fani mai mari ale acestor târguri, decât românii. Ei merg în număr foarte mare la târgurile de Crăciun din capitala Austriei. Cel puțin în partea de vest a țării este un adevărat „exod” în perioada asta: cine nu o ia spre Sibiu, merge cu siguranță la Budapesta sau la Viena.

De-a lungul vremurilor, prietenii noștri s-au arătat, de asemenea, entuziasmați de ideea unei vizite la Viena, în perioada sărbătorilor de iarnă – astfel că mi-am format deja o rutină cu privire la asta, în așa fel încât să le arăt, mereu, și câteva atracții turistice. 

*

În primul articol din serie am fost în câteva locuri foarte populare. Stephansdom, Hofburg, Museumsquartier sau Mariahilferstrasse vă sunt cunoscute, deja.

Pietonala Graben, august 2012

Așa arată, într-o zi normală, strada Graben care duce spre Hofburg. Când am ajuns aici, cam trebuie să decidem deja dacă de la palatul imperial dorim să mergem înainte, spre Museumsquartier; sau spre dreapta, spre Rathaus (Primărie) și Parlament. Dacă hotărâm pentru acestea din urmă, vom avea parte de o plimbare mai lungă. Practic facem un mic ocol, pentru că după Parlament putem continua, oricum, spre muzee.

Să presupunem că am decis pentru plimbarea mai lungă. Trecem prin Rosenpark, unde în funcție de anotimp și de măsura iubirii noastre pentru flori, petrecem zece minute sau o oră. Când am terminat cu parcul, ne aflăm deja în fața Primăriei Vienei.

Rathaus – pentru începători

În rândul turiștilor, Rathaus (Primăria) este foarte cunoscută, întrucât în fața acesteia are loc, în lunile noiembrie-decembrie, renumitul Târg de Crăciun de la Viena. Acest Wiener Christkindlmarkt este, însă, doar unul dintre târgurile de profil, întrucât la Viena există zeci de târguri mai mici sau mai mari: cam în fiecare piață publică se organizează câte unul. (Informații despre toate târgurile din 2018, aici și aici.) Dacă mă întrebați pe mine, cel de la primărie nu este târgul meu preferat. Măcar pentru faptul că aici pur și simplu se calcă oamenii în picioare, așa de mare este aglomerația. Și să nu vă mirați dacă uneori o să vi se pară că sunteți… acasă: în jurul vostru veți auzi, la tot pasul, limba română.

Bineînțeles că dacă vă aflați la Viena în perioada sărbătorilor, nu trebuie să ratați târgul acesta, dar v-aș propune să mai vizitați încă unul. De exemplu, târgul Weihnachtsmarkt am Hof, care are o istorie de sute de ani. Sau Altwiener Chriskindlmarkt, unde se vând o mulțime de obiecte artizanale. Sau Christkindlmarkt Karlsplatz, care mi se pare foarte potrivit pentru familiile cu copii, având amenajat mereu un loc de joacă, de ex. cu baloți din paie.

Târguri de Crăciun au loc și în curtea palatelor Schönbrunn sau Belvedere. Vin fiert (Glühwein) poate fi cumpărat peste tot, este parte integrantă a târgurilor de Crăciun. Nu ratați! Drept să spun, nici nu se poate rezista în frig fără ca prin vene să ne curgă această băutură fierbinte. Apropo, îmbrăcați-vă bine când vă duceți la târgurile astea! Și să nu fiți surprinși că totul este scump.

Dar revenind la Rathaus, piața din fața acesteia găzduiește o serie de alte evenimente în timpul anului. Printre care festivaluri de film și de jazz, respectiv un patinoar – toate foarte populare. Mai mult decât atât, în pivnița sa funcționează un restaurant foarte cochet.

Parlament – pentru începători

O clădire impozantă, unde în mod ceva mai ciudat, poți face liniștit poze. În centrul ansamblului de statui cu fântână din fața Parlamentgebäude (Clădirea Parlamentului) se află Zeița Atena a Înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena. Siluetele feminine care o înconjoară sunt nud în partea de sus, lucru care turiștilor li se pare, mereu, interesant, pentru că le fac statuilor foarte multe fotografii. Parlamentul se află la o aruncătură de băț de Primărie și reprezintă o pauză de 10 minute în timpul unei plimbări. Îl puteți vedea și din tramvai. Însă dacă doriți, se poate vizita și interiorul: există tururi ghidate.

Parlamentul, august 2016

Wiener Staatsoper – pentru începători

Wiener Staatsoper (Opera din Viena) se află destul de aproape de Parlament: o luăm spre Museumsquartier, trecem printre Maria-Theresienplatz și Hofburg. (Dacă de la Stephansdom o luăm drept înainte, pe Kärtnerstrasse și nu o luăm la dreapta, spre Hofburg, ajungem tot la Operă). De-a lungul istoriei sale a avut mai multe denumiri, iar în 1945 a fost ținta unor atacuri aeriene semnificative – însă, bineînțeles, a fost restaurată în baza planurilor originale. În ceea ce privește numărul spectacolelor susținute aici, se află pe primul loc în lume.

Este opera al cărei director a fost, timp de multe decenii, timișoreanul Ioan HolenderÎntotdeauna mă bucur să văd oamenii care opresc lângă clădire și urmăresc spectacolele de operă sau de balet transmise pe niște ecrane mari – în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie. Este o idee fantastică să oferi și oamenilor simpli acces la cultură. Astfel, oricine are ocazia să vadă câte un spectacol. Și este fantastic că există și interes. Important de știut mai este că se obișnuiește ca, înainte de începerea spectacolelor, să se vândă câteva bilete cu reducere, cu locuri în picioare. Dar și culisele pot fi vizitate, existând tururi ghidate în mai multe limbi.

Opera din Viena, decembrie 2013

Karlsplatz – pentru începători

La câteva minute de mers pe jos dăm de Karlsplatz și de Karlskirche. Biserica Sfântul Carol din Viena este unul dintre simbolurile orașului. Piața din fața ei este un loc foarte plăcut, de multe ori ne-am așezat și odihnit cu musafirii pe malul apei de aici. De regulă, în piață și în parcul din jurul ei se întâmplă câte ceva. Cum am spus mai sus, și în Karlsplatz are loc un târg de Crăciun, precum și alte evenimente. Este un fapt mai puțin cunoscut că în apropierea bisericii își doarme somnul de veci Antonio Vivaldi – într-un loc care acum aparține de Universitatea Tehnică din Viena, după ce cimitirul care se afla în zona asta a fost desființat.

Karlsplatz și Karlskirche, august 2014

De aici continuăm spre Palatul Belvedere – pe jos (pentru începători). Vizităm Parcul Botanic de lângă acesta (pentru semiavansați). Sau urcăm în tramvai și oprim la Hundertwasserhaus, care este, de asemenea, de neratat (pentru începători).

Va continua!

*

(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Ungaria, în 2015-2016. Articolele sunt traducerea și adaptarea celor originale în limba maghiară.)

Exit mobile version