Site icon Desculță prin Timișoara

Am recondiționat ceasul străbunicii mele :)

Să începem direct cu clasica fotografie înainte & după. Ceasul l-am recondiționat acum aprox. 1 an:

Trebuie să spun de la capul locului că am făcut-o amatoricește. Am dat și eu pe ceas cu ce am avut prin casă, nu am cumpărat nimic special! Astăzi, când mă pregătesc să mă apuc de recondiționat/pictat mobilă, aș face-o cu totul altfel, pentru că am citit deja foarte multe despre vopsele și diferite tehnici. Și poate că într-o zi voi… re-recondiționa ceasul. 🙂 Oricum, îmi place și așa! 

Povestea ceasului este următoarea: a fost al străbunicii mele. N-a mai fost nou nici atunci. Nu știu câți ani are, și nici dacă este un ceas valoros. Nici nu contează, nici nu mă interesează, pentru mine are o valoare sentimentală. Ceasul a ajuns la bunica, iar eu m-am rugat multă vreme de ea, cred că nu era sigură că îl voi prețui așa cum se cuvine, așa că n-a prea vrut să ajungă la mine. Deși era deja în pod, nu mai era în casă, nici nu funcționa. Unchiul meu îl reparase de câteva ori, dar acesta se încăpățâna să se oprească din când în când. Tot el îi schimbase vechea cutie de lemn cu aceasta, de la care am pornit eu, pentru că cea originală era complet distrusă. Aceasta pe care am vopsit-o eu a fost realizată din cutia unui televizor vechi 🙂

Așa a arătat înainte să ajungă la mine:

Am lipit repede pe cutie o floare uscată, ca prim pas. Apoi l-am dus la un atelier de ceasornicărie și am vrut să îl recondiționez și repar cum se cuvinte. Am aflat că i se putea schimba până și cutia cu una originală, veche, costa însă foarte mult, așa că am renunțat la idee, urma să mă mai gândesc ce să fac. Până într-o zi când mama a spus că tata are o surpriză pentru mine: reparase chiar el ceasul, în sfârșit puteam să îi aud bătăile de la orele fixe și am decis să mă apuc de treabă!

 

Am dat tot ceasul cu vopsea simplă, albă. Pe ramă am aplicat servețel cu model floral, prin tehnica decoupage. Am măzgălit apoi vopseaua albă cu niște pastă bituminoasă de antichizare. Astăzi aș proceda total altfel, dar atunci atât am știut să fac, asta am avut prin casă, cu asta am defilat. 🙂 Mai târziu am dat toată cutia cu lac.

 

În jurul cadranului era un fel de mătase neagră, puțin cam decolorată, pe aceasta am vopsit-o cu… contour liner negru, întins cu pensula. După cum am spus, am folosit doar ce am avut prin casă la momentul respectiv.

Iar pentru final, o poză… mistică. Trecuse cineva prin cadru exact când făceam poza. Îmi place ce a ieșit, mi se pare interesant. Cât despre ceas, îl ador, înseamnă mult pentru mine, și va avea un loc de cinste în viitoarea casă, în living…

Și cred că voi relua într-o zi tot procesul de recondiționare, cu vopsea profesională de tip shabby chic, cu antichizare, cu ceară.

Exit mobile version