Am scris, recent, despre faptul că de la bunici am moștenit mai multe seturi de lenjerii de pat din damasc. Așternuturile astea au stat, până acum, în dulap… Atât de mult au stat ascunse, că s-au cam îngălbenit de la vreme. Firește că nu am vrut să le arunc, dar nici nu am reușit să le spăl în așa fel încât să fie din nou albe. Așa că am căutat o soluție ca ele să arate din nou bine și să le pot folosi fără griji. Așa că am decis să le vopsesc!
Am ales, pentru asta, tehnica de vopsire shibori, cunoscută și ca tehnica tie-dye. Primul set de lenjerie l-am vopsit în nuanța albastru marin, cu metoda la găleată.
Mi-a plăcut ce a ieșit, așa că am dat fuga din nou la DM și am cumpărat și vopsea verde. De data aceasta, una care se folosește în mașina de spălat. Pentru început am legat fețele de pernă cu sfoară. Trebuie să legați materialul cu mai multă sfoară și să o faceți mai STRÂNS. Eu nu am făcut așa cum vă sfătuiesc acum, de aceea modelul a ieșit destul de discret.
Nu vă puteți imagina cât de ușor se folosește această vopsea! Bagi așternuturile în mașina de spălat, adaugi vopseaua-praf în locul în care se pune detergentul, adaugi sare conform „rețetei” de pe cutie și dai drumul la un program normal de spălare la 40 de grade. Când se termină programul, lenjeria de pat are o nouă culoare și un cu totul nou look!
Mai simplu de atât nu se poate. Unde mai pui că mașina de spălat a rămas curată, nici urmă de vopsea în ea după ce s-a terminat micul meu experiment de tie-dye!
Ca să nu mai spun cât de plăcut este să dormi în așternuturi din damasc. Un vis! Mai ales acum, vara, pe canicula asta, este o reală plăcere să petreci nopțile în lenjerie de pat din acest material. Unde mai pui că are și monogramă: Gy de la numele de familie de dinainte de căsătorie al mamei, sau că fața de pernă are marginile stilizate, sau că nasturii sunt îmbrăcați manual în fir…🥰
*
Vă recomand să încercați și voi! Eu mai am câte ceva de vopsit. Mă gândesc chiar la un proiect tie-dye nebunesc, pe roșu – ce ziceți?