Ukrainian vareniki: colțunași cu varză și carne

Vareniki sunt un fel de mâncare din Ucraina: niște colțunași umpluți în mod tradițional cu varză și/sau carne. Practic se pot umple însă cu orice, noi am încercat și cu brânză – au fost foarte delicioși!

DSC_0011

Din câte am înțeles cuvântul varenik înseamnă ceva fiert. Practic, după ce au fost umpluți, colțunașii realizați din aluat se fierb în apă.

Am „furat” rețeta de aici. Acest video mi s-a părut cel mai util și totodată cel mai adorabil dintre toate cele găsite pe Youtube despre cum să faci vareniki.

Am pregătit aluatul. După ce l-am întins, am tăiat niște cercuri cu ajutorul unui pahar cu gura mai micuță (ex. pahar de vin). Dacă aveți o formă de prăjituri, o folosiți pe aceea, desigur. Eu nu fac deloc prăjituri, așa că nu am avut așa ceva 🙂

DSC_0005

Am umplut cercurile și le-am închis 🙂 Am pus puțină varză murată și puțină de carne tocată, condimentată anterior cu sare, piper, cimbru… ce doriți. Am pus la fiert apă cu un strop de sare și de ulei, iar atunci când aceasta a dat în clocot, am băgat colțunașii în oală. Se vor ridica la suprafață atunci când sunt gata, dar recomand totuși să scoateți și să gustați unul, ca să fiți siguri. Eu așa am făcut.

Vareniki se servesc calzi și cu un strop de oțet peste. Sunt buni și cu puțin unt deasupra, dar oțetul este the best.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − 1 =