Dacă este să vorbim despre brandurile din România, și mai ales despre brandurile românești de îmbrăcăminte și încălțăminte, există un top al celor care îmi plac în mod special. Dintre toate acestea, de la unul singur dețin o piesă: chiar de la my all time favorite, Adrian Oianu. De la acesta mi-am cumpărat – cu ocazia unei vizite efectuate chiar la showroom-ul din București – un superb palton roșu, din lână, decorat cu motive tradiționale românești. Restul se află pe to do list.❤️
Mi-am propus un plan special pentru anul viitor: să achiziționez câte o piesă de la aceste afaceri! Câte un brand românesc pe lună? Chiar nu este o idee rea!
Iată, deci, top 12 al brandurilor românești care îmi plac în mod special și pe care le-aș lua la rând în lunile anului viitor. 12 branduri pentru 12 luni ale anului 2022!
1. Adrian Oianu
Adrian Oianu m-a vrăjit încă de când l-am descoperit, în urmă cu mulți, mulți ani. Am bălit și bălesc mult la produsele sale. Îmi plac la fel de mult absolut toate colecțiile Oianu, peste 100 la număr. Prima de care am aflat eu a fost cea de fuste românești. A urmat, apoi, cea de tricouri românești, ia urbană, caftanul românesc, mantourile din lână, și mai ales, vaporoasele rochii ca cele ale unor zâne din povești. Deosebit m-a fascinat ideea că a tot lansat aceste colecții live, pe Facebook – am asistat la nenumărate astfel de „prezentări de modă” ale brandului. Îl urmăresc îndeaproape.
Adrian Oianu a construit un nou curent în estetica românească: designul vestimentar identitar. „O ținută contemporană Adrian Oianu care integrează elemente tradiționale în viața de zi cu zi ar putea fi compusă dintr-o ie urbană bomber-jacket și o pereche de jeanși cu talie înaltă sau o rochie cu volane fine. Pentru o notă senzuală, potrivim o pereche de stiletto, iar pentru un aer relaxat, o pereche de sneakers”, scrie pe pagina web a lui Adrian Oianu.
Printre produsele mele favorite de la Adrian Oianu se regăsesc Mantoul Reginei și rochia-caftan cu motive tradiționale brodate manual și terminația decupată tip „colții lupului”. Aceste două produse mi se par cele mai fascinante!
(sursa fotografiilor: pagina web Adrian Oianu)
2. Iiana
De la Iiana am salvate în lista de favorite de pe pagina lor aproape 25 de produse. Nu că aș vrea să le cumpăr pe toate – deși, pfff…. Adică eu chiar îmi doresc toate acele produse! Și multe altele. Sunt superbe și sunt, din nou, unele în care sunt combinate modernul cu tradiționalul. La Iiana găsești îmbrăcăminte atât pentru femei, cât și pentru bărbați – bluze, cămăși, fuste, rochii, veste, paltoane și sumane, dar și câteva articole pentru casă. De asemenea, și ii tradiționale cusute manual de colaboratori din toate colțurile țării.
Iiana a luat naștere cu aproape un deceniu în urmă, din dorința de a crea și a produce în România îmbrăcăminte modernă și versatilă, inspirată din portul popular. De la creație, proiectare, tipar și manufactură, produsele Iiana sunt produse integral în România.
(sursa fotografiilor: pagina web Iiana)
3. Mândra Chic
Din aceeași serie… Dacă nu ați fi știut până în acest moment, acum sigur v-ați prins că am o pasiune pentru produsele acestea de inspirație populară, etnică! Mândra Chic produce, printre altele, tricouri și hanorace unicat sau de serie foarte mică, din bumbac 100%, cu aplicații de pânze cusute manual și vorbe brodate mecanic. Mixul de pânze cu mesaje brodate este un concept original Mândra Chic, realizat în premieră în 2008, în atelierele șezătoare de la Muzeul de Pânze și Povești din Mândra, județul Brașov.
Povestea proiectului Mândra Chic a început în urmă cu peste un deceniu, prin punerea deoparte a unor bucăți de pânză brodate sau țesute manual, cărora să li se dea o altă viață. Cine cumpără, astăzi, un produs de zestre contemporană Mândra Chic încurajează creațiile lucrate manual și responsabil, într-un atelier de creație care oferă un venit comunității locale din care face parte.
(sursa fotografiilor: pagina de Facebook a Mândra Chic)
4. Verlinne
Oh, o altă iubire de-a mea: inul – și materialele naturale, în general. Verlinne este un brand românesc de modă sustenabilă, fondat din dorința de a crea piese vestimentare din materiale naturale, care să fie apreciate și purtate timp îndelungat. Toate produsele Verlinne sunt realizate din materiale naturale și sustenabile: in, lână, cânepă, bumbac, mătase, TENCEL. Întreținute corect, aceste piese pot fi purtate perioade foarte lungi de timp. La Verlinne găsiți bluze, pulovere, fuste, rochii, pantaloni loungewear, dar și îmbrăcăminte pentru copii.
Verlinne creează haine comode, versatile, ușor de asortat și de purtat, care nu limitează exprimarea feminității la un stil anume. „Credința noastră este că putem (re)găsi frumusețea simplității. Într-o lume a excesului, simplitatea poate fi cea care ne aduce bucurie autentică. Promovăm consumul conștient și responsabil și ne dorim ca fiecare produs care iese din atelierul nostru să aducă bucurie”, scrie pe pagina Verlinne.
Paginile de social media ale Verlinne sunt o oază de normalitate, de delicatețe – pozele lor sunt atât de bine realizate, încât pare că poți simți materialele prin intermediul ecranului. Eu am câteva rochii de in (nu de la Verlinne – va urma) și le port cu deosebită plăcere. Sunt fenomenal de comode vara și, într-adevăr, atemporale, cumva.
(sursa fotografiilor: pagina de Facebook a Verlinne)
5. Made in Roșia Montană
Made in Roșia Montană este o altă afacere pe care o admir mult de tot. Povestea a început într-un mod foarte interesant, la sfârșitul anului 2013, chiar înainte de Crăciun, atunci când Tică Darie – fondatorul ulterior al afacerii – a primit cadou o pereche de șosete din lână, tricotate manual de către o localnică din Roșia Montană, pasionată de acest meşteşug. O fotografie postată pe Facebook a fost punctul de plecare al ideii de a fonda o astfel de afacere. Atunci, tânărul sucevean care a studiat design multimedia în Danemarca era stabilit deja în Roșia Montană. Un an mai târziu a fondat compania Made in Roşia Montană, iar peste doi ani a fost deschis magazinul online.
Made in Roșia Montană înseamnă haine din lână merinos tricotate manual: călduroase, confortabile și de calitate superioară. Made in Roșia Montană este o afacere socială, echipa de tricotat fiind formată din aproximativ 35 de femei din sat și din împrejurimi. Datorită acestui brand, femeile acestea au șansa de a-și valorifica și întreține hobby-ul, plus șansa de a socializa și de a păstra și perpetua o tradiţie veche. Ele sunt încurajate să îți exprime creativitatea, să vină cu modele noi și cu tehnici de lucru. Toate lucrează din confortul propriilor case, după programul stabilit de ele, fără presiune sau termene limită.
Nu-i așa că e o poveste super frumoasă?
(sursa fotografiilor: pagina de Facebook Made in Roșia Montană)
6. Pineberry
Cămășile Pineberry le-am descoperit pe internet, pur și simplu. Pineberry este un brand 100% românesc, o afacere veche de peste două decenii. „ADN-ul mărcii Pineberry mixează moștenirea în cunoașterea în arta modei de peste un secol (a meștegușarilor din neamul Rachieru), expertiza probată și antrenată pe piața internațională de lux din ultimii 20 de ani (colaborarea cu mărci de cămăși din piața high end) și spiritul milenist al „oamenilor nostri”, al celor care cunosc, iubesc și poartă cămășile Pineberry”, scrie pe pagina web a Pineberry.
Pineberry sunt cămăși bine croite, pentru femei și bărbați, dar și rochii tip cămașă, ceva ce eu iubesc. Cămășile pentru femei: cămăși în carouri, cu printuri îndrăznețe sau cu motive tradiționale; modele slim fit, tip tunică, potrivite pentru o ținută casual, day-to-day; dacă este vorba despre o ținută distinsă, cu un look glamour: cămăși elegante, cambrate pe talie, ce se mulează perfect pe orice siluetă.
Cămășile pentru bărbați: în carouri, semi slim fit, lejere și tocmai potrivite pentru o zi de lucru sau o ieșire în oraș; stil business sau smart-casual: o cămașă office, slim fit; în romburi, cu dungi sau cu puncte, ceea ce va scoate ținuta din banalul cotidianului; ocazii deosebite: o cămașa albă, elegantă, cu manșete pentru butoni.
Cămășile Pineberry sunt fabricate din 100% bumbac de înaltă calitate, ce asigură respirabilitatea și rezistență cămășii, în plus, sunt rezistente la șifonat și sunt ușor de călcat.
(sursa fotografiilor: pagina web Pineberry)
Fiți deschiși, explorați cu încredere aceste branduri românești – există viață și dincolo de marile branduri internaționale!