Tare m-am bucurat când am văzut cel mai nou proiect al Organizației pentru Managementul Destinației Timișoara, prin Visit Timișoara, a cărei activitate o urmăresc îndeaproape, pentru că mă interesează foarte mult ceea ce face orașul pentru turism. Anul acesta a fost lansat un landing page dedicat Timișoarei înflorite: cu un calendar al înfloririlor, cu trasee pentru vizionări și tururi ghidate – destinat în primul rând turiștilor, dar desigur că informațiile sunt utile și pentru localnici. Tot pentru ei scriu și eu acest articol!
Despre ce este vorba? Ei bine, dacă intri pe landing page-ul Timișoara in Bloom, afli când te poți aștepta la înfloriri în anumite locuri din oraș, majoritatea cunoscute de localnici, dar nu de către toți localnicii, și bineînțeles că necunoscute pentru turiști. Practic, prin acest proiect se încearcă atragerea în oraș a unor vizitatori care să aleagă să vină la Timișoara fix când ea este cea mai frumoasă: primăvara, când natura se trezește la viață și totul devine verde și colorat. Și pentru mine, Timișoara este cea mai frumoasă primăvara, deși o ador și toamna!
Secțiunea „Calendarul Primăverii” îți prezintă diverse trasee ale înfloririlor, fiind menționat și faptul că intervalele de înflorire pot devia 7-10 zile de la calendar, în funcție de condițiile meteo. Anul acesta, de exemplu, primăvara s-a cam lăsat așteptată pe la noi, a mai tot fost frig, ploaie, ceață… Florile au răzbit cumva, totuși, deși magnoliile au cam avut de suferit! Ei bine, secțiunea „Traseele Florilor” îți explică unde să mergi și ce traseu să urmezi ca să te bucuri de spectacolul culorilor în Timișoara.
Eu am parcurs trei dintre traseele recomandate
Primul traseu se numește „Sakura la Timișoara” și include pruni roșii și cireși japonezi. Începe cu ceea ce se numește „Tunelul îndrăgostiților”, cu prunii roșii de pe malul Begăi, și se termină pe strada Academician Alexandru Borza, lângă Parcul Rozelor, unde toată strada este plină de cireși japonezi. Atenție, aceste flori sunt trecute deja atunci când voi citiți acest articol! Mergeți la anul 🙂
Al doilea traseu se numește „Lalele din centru” și include, printre altele, lalelele din Parcul Justiției, un fel de kilometru zero al primăverii de la Timișoara – un loc foarte popular în rândul timișorenilor. Cred că nu există femeie care să nu treacă pe acolo pentru niște poze, primăvara. Este o nebunie generală cu aceste lalele – și adevărul este că sunt absolut superbe, o încântare!
Lalele se pot vedea și în Piața Victoriei, respectiv în Parcul Botanic. Eu am fost să le văd pe toate – la momentul redactării acestui articol, ele sunt de asemenea trecute în mare parte – mergeți să le vedeți la anul!

Mai doresc să vă atrag atenția că la magazinul oficial de suveniruri al orașului, Timișoara Souvenir Station (pe str. Alba Iulia), se găsesc, în perioada aceasta, și niște tricouri dedicate primăverii de la Timișoara: tricouri Timișoara in Bloom, în ediție super-limitată, cu niște desene foarte Art Nouveau!
Ne vedem la anul, la flori?