La 120 de ani de la nașterea lui Victor Brauner, expoziția retrospectivă de la Timișoara și-a propus să aducă un omagiu unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut în țara sa de origine. Pentru „Victor Brauner: Invenții și magie” au fost selectate peste 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 și până la începutul anilor 1960. Toate aceste lucrări neprețuite sunt reunite pentru prima dată într-o expoziție retrospectivă.
În anii 1920, Victor Brauner a fost unul dintre principalele figuri ale avangardei bucureștene, apoi s-a mutat la Paris și a devenit unul dintre cei mai mari artiști ai mișcării suprarealiste. Însă opera sa nu se limitează numai la suprarealism. Fascinat încă din copilărie de spiritism și magie, pictorul a fost pasionat de universurile ezoretice, fiind marcat chiar și de viziuni profetice sumbre. A realizat, de exemplu, un autoportret care îl înfățișează pierzându-și un ochi – iar în 1938, acest lucru chiar s-a întâmplat. O altă dimensiune vizionară a operei sale a fost legată de cel de-al Doilea Război Mondial.
Viața și opera sa au compus o poveste autobiografică și universală, străbătută de întunericul istoriei, dar și de strălucirea unei creații aflate în perpetuă înnoire. A pictat peisaje crepusculare în care umanitatea este amenințată, în spații deșertice și supranaturale. Figurile umane sunt puse în pericol de moarte, mai ales de către un dragon monstruos – ca o reflectare a unei lumi îngrijorătoare, aflată în descompunere. Victor Brauner s-a îndepărtat de convențiile desenului anatomic, pentru a diseca mai bine – cu umor – corpul uman și libertatea infinită a dorinței, pentru a inventa figuri enigmatice și erotice.
De-a lungul carierei sale, Victor Brauner a făcut și sculptură, a ilustrat și lucrări ale prietenilor săi poeți, respectiv diverse reviste. Expoziția prezintă și o serie din aceste creații ale sale, precum și fotografii și documente legate de viața artistului, inclusiv actele sale de identitate false. Foarte interesant mi s-a părut informația că în perioada 1935-1937, când s-a întors pentru scurtă vreme în România, a pictat clandestin niște tablouri de dimensiuni foarte mici, care să încapă într-o valiză – demersul era menit să contracareze realitatea fascismului și antisemitismului.
Expoziția este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este co-organizată de către Centre Pompidou Paris, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters Timișoara și Institutul Francez din România, filiala Timișoara, cu sprijinul Comité Brauner și al Fondation du Judaïsme Français.
Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este găzduită de Palatul Baroc al Muzeului Național de Artă Timișoara, o clădire emblematică a orașului. Expoziția a fost deschisă la 17 februarie 2023 și mai poate fi vizitată până la 28 mai 2023, costul unui bilet de intrare la preț întreg fiind de 55 de lei. Catalogul expoziției poate fi achiziționat de la Librăria La Două Bufnițe din apropierea Pieței Unirii.
*
Informațiile din articol provin din materialul expoziției.