Desculță prin Thailanda – Partea a IV-a. Maimuțe peste tot

Este interzisă hrănirea maimuțelor! – scria în mai multe locuri apropiate locului nostru de cazare, atunci când am sosit pe Koh Chang și ne îndreptam către camera noastră. M-am uitat în jur… la copaci, la tufișuri, dar nu am văzut nicio maimuță. A doua zi au apărut însă, apoi am reușit să fotografiez zeci!

maimute thailanda
Aici tocmai se despăducheau…
…la fel și aici

Am locuit într-o casă tip bungalow, iar în spatele căsuței se întindea, deja, pădurea. Astfel că locul nostru de cazare era, de fapt, foarte aproape de maimuțe. În plus, ori de câte ori ne-am deplasat pe jos prin vecini, ne-am întâlnit cu ele și pe stradă. Mai ales în locurile în care erau depozitate gunoaie: căutau de mâncare.

maimute thailanda
Maimuță la tomberoane

Existau și panouri informative care îți explicau de ce este interzisă hrănirea lor. Te pot mușca, de exemplu, iar astfel poți lua diverse boli de la ele. Și nu este bine nici să te amesteci în ciclul lor normal de viață (în urma hrănirii de către oameni, maimuțele ar putea să se înmulțească exagerat și să fie prea multe maimuțe pe insulă).

Am văzut și pui

Sosirea turiștilor pe insulă a generat deja, oricum, modificări în comportamentul maimuțelor. Pe Koh Chang turismul este prezent de abia un deceniu, totuși, maimuțelor le este mai ușor acum să caute prin gunoaie, respectiv să fure mâncare de la turiști, decât să facă rost de hrană în pădure, așa cum ar trebui. Se apropie din ce în ce mai mult de plaje, mult mai mult decât au făcut-o până acum; nu îi interesează mașinile sau motoretele care trec în viteză pe lângă ele. Se plimbă pe diversele fire ca niște acrobați. De multe ori mă miram că mai funcționează internetul și telefonia pe insulă!

Există turiști care în ciuda atenționărilor se apucă să le hrănească, spre exemplu, bărbatul din poza aceasta i-a aruncat banane  maimuței cocoțate sus pe fire, care a prins din zbor, cu multă îndemânare, banana!

Sigur că la un moment dat și pe noi ne-a mâncat în c…r. Într-o dimineață am observat că maimuțele sunt foarte aproape de căsuța noastră și ne-am gândit să le arătăm o banană prin sticla de la ușă. Proastă idee! Am crezut că nici nu o vor observa, bineînțeles că ele au observat însă banana și în câteva secunde în fața ușii noastre s-au înfățișat mai multe maimuțe. Două au venit foarte aproape, una a lovit cu pumnii fereastra și s-a agățat și de clanță, încercând să deschidă ușa! Never again…

Vizită inopinată

Se spune că în partea de nord a Thailandei oamenii încă mai apelează la maimuțe pentru a culege cocos de la înălțime. În Koh Chang nu am mai văzut așa ceva: acolo, cocosul era cules cu ajutorul unui băț lung, cu un fel de cârlig la capăt. Pe insulă există însă o școală pentru maimuțe, unde ele sunt învățate să facă diverse trucuri pentru a distra turiștii, ca mai apoi să susțină un fel de spectacole.

Noi am decis că nu ne interesează o asemenea exploatoare a animalelor, totuși am avut ocazia să vedem o maimuță și de foarte, foarte aproape. Poate că era bolnavă și acest bărbat o trata, nu știu exact. Din cauza unei bariere de limbă, nu am reușit să aflăm nimic de la om.

Un lucru este sigur: din câte am observat, majoritatea turiștilor se bucură de apropierea maimuțelor. Toată lumea se uita super atentă la ele și le făceau poze într-una. Și noi ne-am bucurat să avem ocazia să le vedem de așa aproape. Mai ales că este total altceva să le vezi în libertate, decât la grădina zoologică.

Dacă mergeți în Thailanda, să știți că maimuțele nu se apropie în toate locurile de turiști, sunt zone în care nu veți vedea nicio maimuță, așa că dacă v-ați propus să vedeți maimuțe, sau dimpotrivă, vreți să le ocoliți (vă temeți de ele, de exemplu), informați-vă despre acest aspect înainte de a alese insula/stațiunea.

*

Thailanda este visul oricărui călător. Este, probabil, prima idee pe care o ai atunci când vrei să descoperi Asia. Drept să vă spun, asta recomand și eu. Pleci pentru prima oară în Asia? Cel mai bine este să alegi Thailanda, țara zâmbetelor

(Seria aceasta de materiale a apărut pentru prima oară pe portalul Hello Magyarok din Budapesta, în 2015, anul în care am vizitat pentru prima oară Thailanda. Articolele sunt traducerea și adaptarea articolelor originale în limba maghiară.)

One thought on “Desculță prin Thailanda – Partea a IV-a. Maimuțe peste tot”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

20 − 4 =