Târgul de Crăciun care are loc în fața Operei din Zürich m-a cucerit de la prima vizită, din 2018. ♥️ Anul acesta am revenit în Sechseläutenplatz, pentru a analiza mai bine evenimentul. Am vrut să văd de ce mi-a picat cu tronc acest târg, mai ales că nici măcar nu pot să spun că aș fi o fană a târgurilor de Crăciun, în general. Am găsit răspunsul: pentru că aici chiar se reușește crearea unei atmosfere de basm, iar astfel, introducerea în spiritul Adventului este una de succes. Târgul de Crăciun de la Zürich este unul cu adevărat de poveste, unul la care se acordă atenție absolut fiecărui detaliu. Bun gust și profesionalism, pe scurt!
Mai multe târguri de Crăciun
La fel ca în oricare oraș mare din Europa, și la Zürich există mai multe târguri de Crăciun. Rețeta este, oarecum, următoarea: decor de sezon, câteva căsuțe din lemn în care se vând diverse, un chalet sau două în care se mănâncă în primul rând fondue și se bea în primul rând vin fiert. Plus alte câteva lucruri, cum ar fi pomul de Crăciun decorat cu 7000 de cristale Swarovski (la târgul de la gară) sau pomul de Crăciun care… cântă: o construcție specială, un podium sub formă de pom, pe care se poate „cocoța” un întreg cor (un târg dintr-o piață mai mică din orașul vechi).
Principalul târg de Crăciun din Zürich – și totodată favoritul meu – este cel din fața Operei, aproape de lac. Acesta se cheamă Wienachtsdorf – nu este o greșeală, chiar așa se cheamă: Wienachtsdorf, nu Weihnachtsdorf, pentru că denumirea Crăciunului este, în dialectul local de Zürich, Wienacht. Este cel mai mare târg de Crăciun din Zürich. Seara este foarte aglomerat, însă atmosfera este excelentă.
Anul acesta m-am plimbat în tihnă printre căsuțele de la Wienachtsdorf și am observat toate detaliile. Pentru a vi le împărtăși și pentru a vă convinge că acest târg este THE BEST.
Totul este, pur și simplu, de nota 10!
În primul și-n primul rând, târgul acesta are loc într-un loc superb: într-o piață aflată în fața elegantei clădiri a Operei din Zürich, aproape de lac. În al doilea rând, totul este dispus foarte logic și foarte frumos. În mijlocul târgului de află un brad imens, absolut superb decorat, iar în jurul acestuia au fost amplasate căsuțele de lemn dedicate comercianților, căsuțele de lemn dedicate celor care vând mâncăruri și băuturi, respectiv un patinoar și un carusel. Într-un colț se află așa-numit „sătuc al elfilor”, în care sunt amenajate locuri de joacă pentru copii. Nu lipsește nimic, vă promit, totul este la locul lui și totul este de un mare rafinament!
Bradul din mijlocul târgului este impresionant. Este foarte mare și este decorat cu niște globuri imense, simple, în culori plăcute – și cu multe luminițe albe. Efectiv te lasă cu gura căscată, am stat și l-am privit cu ochii mari, ca un copil.
Căsuțele din lemn și standurile așteaptă localnicii și turiștii cu mâncare și băutură sunt realizate astfel încât să aducă aminte de niște căsuțe din Alpi. A fost acordată atenție absolut fiecărui detaliu: căsuțele sunt decorate atât în interior, cât și în exterior, cu diverse elemente tradiționale (sănii vechi și împodobite, patine vechi, decorațiuni vintage, crenguțe de brad, aranjamente de sezon). La ferestrele s-au pus perdele specifice zonei montane, pe pervaz au fost așezate aranjamente florale de iarnă, la intrare sunt felinare de decor.
Căsuțe și terase cu fondue și vin fiert
Totul culmină în căsuțele în care se servește fondue. Aceste căsuțe sunt mai mari și sunt, efectiv, ca niște cabane de la munte.
Odată ce ai pășit într-una, poți uita liniștit de faptul că te afli într-un oraș aglomerat: va fi ca și cum te-ai teleporta în munți. Interiorul este amenajat cu atenție la cele mai mici detalii. În șemineu arde focul, toată mobila este din lemn, pe ici-colo sunt așezate blănuri, există până și o bibliotecă plină de cărți. La mese se mănâncă fondue și se bea vin fiert, iar muzica în surdină îți relaxează simțurile. S-a mers până într-acolo încât pe jos sunt inclusiv covoare… Foarte, foarte cozy!
Cei care vor să savureze doar un vin fiert se pot așeza pe una dintre terasele acoperite, unde se stă pe butuci de lemn, pe lăzi sau pe baloți de paie, sub un tavan iluminat și decorat. Un alt loc numai bun pentru savurat vin fiert: mesele și băncuțele din jurul bradului.
Copiii, oaspeți bineveniți ai târgului
Mergem mai departe și ne oprim pe marginea patinoarului, unde cei mici pot învăța să se dea pe patine ținându-se de niște figurine. Muzica ce se aude din boxe este una relaxantă, nu una care să te agite. De-a lungul patinoarului, mese înalte, cu câte un felinar pe ele: în timp ce își urmăresc odraslele făcând patinaj, părinții se pot propti de acestea, cu un vin fiert. Lângă patinoar se află caruselul, care tot pe copii îi așteaptă.
Colțul amenajat pentru copii este numit „satul elfilor” (Elfendörfli, în germana de Elveția) și chiar este gândit ca un sătuc. Aici au fost amenajate mai multe căsuțe tematice – micuțe, pe mărimea copiilor. În unele dintre ele „funcționează” poșta, biblioteca sau magazinul alimentar al satului. În altele copiii pot desena. Unele sunt decorate special pentru fotografii: sunt ca niște mici studiouri foto, unde părinții le pot face copiilor poze în decor specific de iarnă. Există și o căsuță mai mare, unde personal specializat se ocupă de copii, oferindu-le diverse activități creative.
Bun gust și atenție la absolut fiecare detaliu
Căsuțele comercianților sunt roșii, iar în ele nu se vinde nimic aiurea, ci în primul rând produse artizanale, locale – din Zürich și din Elveția. Și peste tot, multe luminițe albe, șiraguri de beculețe care conferă și mai mult farmec. Peste tot, bun gust și atenție la absolut fiecare detaliu. O muncă impresionantă, care se vede că a fost făcută de niște profesioniști de mare clasă.
Târgul acesta este unul reușit pentru că te transportă într-o altă lume, a cărei frumusețe este dificilă de descris. Eu am simțit, cumva, că m-am și întors un pic în timp, în niște vremuri pe care mi le imaginez eu bune, într-un sat din Alpi, din creierii munților, într-o lume ideală, de basm… Nu știu cum să vă explic și este, oricum, greu de povestit ceva ce trebuie văzut cu propriii ochi. Dar mai ales… simțit! Dificil de cuprins și în poze, anul acesta am ales să filmez târgul și să vă aduc de acolo câteva imagini care să reușească, poate, să vă transmită un pic din ceea ce am simțit eu acolo.
Anul acesta, Târgul de Crăciun din fața Operei a început la 21 noiembrie și se va încheia pe 23 decembrie.
Zürich, un oraș în care Adventul este minunat
Dar dacă pot să vin cu o sugestie… veniți să experimentați spiritul Crăciunului de la Zürich! Nu veți regreta. Zürich-ul este minunat în perioada sărbătorilor. Orașul este împodobit fabulos, decorațiunile sunt, cumva, deopotrivă discrete și grandioase. Cei care se ocupă să îmbrace orașul în straie de sărbătoare știu foarte bine ce fac, iar cei care decorează vitrinele magazinelor, fac de asemenea o treabă excelentă. La fiecare pas vezi bogăție și bun gust.
Fie că faci o plimbare pe renumita Bahnhofstrasse sau pe străduțele din partea medievală a orașului, fie că iei la rând târgurile de Crăciun din oraș sau faci o plimbare cu vaporul pe lac, aici cu siguranță vei reuși să te conectezi rapid la atmosfera de Crăciun.
Schöni Wiehnacht!
(ceea ce înseamnă… Crăciun Fericit, în germana vorbită în Elveția)
Domane ce minunăție, eu iubesc Crăciunul ,sper sa pot ajunge sa vizitez acest targ minunat.
Multumesc ca mi-ai aratat un loc atat de minunat !
Dacă nu ajungi, mai mergem cu Andreea și filmăm (iar) și răsfilmăm!