Site icon Desculță prin Timișoara

Sfaturi practice pentru cei care vor să călătorească în Filipine (2)

Insulele Palawan reprezintă una dintre cele mai bune idei dacă vrei să mergi în Filipine. Cele trei destinații principale ale acestei provincii sunt cele trei insule pe care se află orașele Coron, El Nido și Puerto Princesa. Noi am fost în Coron, iar în acest articol vă voi oferi câteva informații utile cu privire la acest loc. 

În primul rând trebuie să fac niște precizări. Oricine merge în locul în care am fost noi va spune că a fost în Coron. Însă de fapt, insula se numește Busuanga, doar că este împărțită în două municipalități distincte: una se numește tot Busuanga, iar cealaltă, Coron. Pe jumătatea care se numește Coron există o localitate numită tot Coron – aici am fost cazați și noi. În acest articol mă voi referi numai la LOCALITATEA CORON, nu la toată insula. Despre insulă și împrejurimi am scris aici și aici.

Localitatea Coron este un loc foarte bun în care să stai dacă vii aici – ai aeroportul aproape, ai portul din care poți pleca oriunde în zonă, ai hoteluri, restaurante, magazine, spălătorii etc. Nu vei petrece însă timpul în această stațiune, de fapt; este doar un loc în care să te cazezi și din care să pornești să descoperi acest colț de paradis. Coron nici măcar nu are o plajă cum trebuie; zona de pe coastă este ocupată de mangrove, care sunt super importante pentru ca insula să fie în siguranță față de dezlănțuirile naturii.

Nu este o localitate frumoasă; dimpotrivă, este deosebit de aglomerată, zgomotoasă, poluată, și care se dezvoltă haotic. Am văzut totuși că pe lângă sărăcie și haos există tot mai multe locșoare drăguțe și îngrijite, adică frumos amenajate și curate. Cred sincer că va crește și se va dezvolta foarte mult, și asta foarte repede, și posibil să ajungă – dacă va exista viziune – la nivelul insulei Boracay, despre care am scris aici și aici. Asta va însemna și prețuri pe măsură, dar și pierderea, cumva, a originalității locului – if you want to see the real thing, go now, aș spune. Nu mai zic că din spusele lui Alin, dar și al altora, absolut toate prețurile din Coron s-au dublat în ultimii 10 ani, iar trendul în mod evident continuă.

Coronul este ca orice alt loc din Asia: plin de constraste. Sărăcie aici, bunăstare alături. Am fost în piață; și deși există și în România unele piețe în care simți că ai fost teleportat în alte vremuri, ceea ce am văzut în Coron era next level. O mizerie de nedescris, muște care deși erau ținute departe de un fel de ventilatoare montate deasupra cărnurilor crude vândute pe tarabele aflate nu sub cerul liber, nu în bătaia soarelui, dar totuși într-un loc deschis și în căldură aceea dogorâtoare… ei bine, muștele alea erau acolo, în zonă. Printre tarabe, câini care trăgeau un pui de somn sau care se plimbau pe acolo nestingherit. O hărmălaie greu de descris în cuvinte. Și clar că acesta este locul din care se aprovizionează și restaurantele din Coron. Trebuie să ai și mult noroc aici, sincer.

Cu toate acestea, trike-urile din fața pieței funcționau într-o ordine bine pusă la punct; primul sosit, primul plecat, se stătea la un fel de coadă și nu exista niciun fel de îmbulzeală între șoferi. Exista o zonă ca o parcare de taxiuri, să zicem, acoperită cu o prelată; acolo soseau toți, se puneau la coadă, după ce primul pleca, următorul trăgea mai în față. Urcau mai multe persoane într-un trike, se aștepta să se umple vehiculul înainte de a o lua în loc. Cât timp băieții au cumpărat pește pentru grătarul nostru de pe barcă, noi, fetele ne-am așezat acolo la umbră și astfel am avut ocazia să observăm atmosfera și organizarea. Au tot venit oameni din piață cu plase pline cu carne și legume, era dimineață, se făcea piața pentru mesele din ziua respectivă. Noi am stat acolo pe o bancă, la umbră, și doar după câteva minute bune ne-am dat seama că era bancă pentru șoferii trike-urilor; dar ni s-a spus să stăm liniștite, fără stres.

Totuși, am aflat că se construiește o piață nouă, mare și civilizată, deci această piață va deveni istorie.

Ea se află în port, care de altfel este reclaimed land; au adus pământ din munte și au tot extins locul acesta. Planul era să se construiască ceva acolo, dar a ajuns să fie doar un fel de parcare spațioasă pentru port etc. Dacă urci cele 700 de trepte spre platforma de belvedere din Coron, obții o vedere foarte bună asupra acestui loc, se vede pământul roșcat diferit și nou. Drumurile sunt proaste, multe neasfaltate, altele asfaltate, dar pline de gropi; trotuare mai mult nu sunt, decât sunt, mergi pe marginea carosabilului și mai ocolești și câinii și pisicile care vagabondează pe acolo și uneori dorm chiar în drum.

În jurul portului, un mic haos. Oameni care locuiesc direc tpe apă, în niște locuințe improvizate în care cu greu îți poți imagina că pot locui oameni, și totuși acest lucru se întâmplă. Am văzut nenumărate femei care spălau mormane întregi de haine cu mâna, la lighean – duminică părea să fie laundry day; într-o duminică am străbătut mai multe străzi marginale în drum spre izvoarele termale, și atunci am văzut aproape în toate curțile că se spălau sau se întindeau rufele.

Până la urmă, și toate acestea fac parte din farmecul locului. Filipine este o țară în curs de dezvoltare; oamenii își caută acum drumul și am văzut foarte multe inițiative faine. Se construiește mult, lucrurile se schimbă, totul se dezvoltă, până la urmă.

Oamenii sunt foarte, foarte muncitori, trag tare; copiii deseori cresc la locul de muncă al părinților. În nenumărate mici magazine tip ABC (care aici se numesc sari sari store) am văzut copii jucându-se sau făcându-și temele după tejghea. Șoferii trike-urilor deseori fac cursele cu copilul mic în brațe, în timp ce conduc.

Să stai în Coron este o alegere bună, așadar, pentru că aici ai aproape de tot niște insule de o frumusețe sălbatică. Din portul din Coron, aceste insule nelocuite sunt foarte accesibile cu bărcile. În Coron vii, de fapt, ca să faci excursii pe acestea.

Pentru cei care preferă excursiile organizate, recomandările mele sunt agențiile locale Ocean Pearl, aici, cu excursii mai ieftine, basic, în stil filipinez, clasice, în care ești dus cu barca în câteva locuri, pac-pac, respectiv pentru ceva mai mult de atât, dar și cu alt buget, agenția Calamianes Expeditions and Ecotours, care oferă un cu totul alt gen de programe, cu accent pe turism sustenabil, pe ecologie ș.a.m.d., vezi aici – despre proprietarul acestei agenții, care este un om extraordinar, am scris aici.

Bărcile filipineze (mai mari sau mai mici) sunt foarte recognoscibile după flotoarele din bambus, și deși – așa cum obișnuiam să spun eu, mai în glumă, mai în serios – nu par să aibă ITP-ul luat, sunt totuși sigure. Nici echipajul nu arată, de regulă, prea serios, dar oamenii știu de fapt ce fac, ei au crescut pe apă. Nu se pleacă din port fără lista de pasageri predată la autoritatea din port, și chiar se poartă veste de salvare pe bărci, se mișcă lucrurile, este tot mai bine.

În ceea ce privește cazările, există de toate pentru toți. De la cocioabe cu ventilator sau cazări tip hostel, pentru călătorii cu buget redus, și până la hotelurile mai selecte și mai confortabile. Eu vă recomand ca în Asia să nu luați niciodată cazare fără aer condiționat; căldura poate fi ucigătoare. Noi am locuit în Kokosnuss Garden Resort, care este o opțiune decentă, variantă de mijloc, în care ai un pic de confort, aer condiționat, apă caldă etc., dar totuși este autentic filipinez, nu ești complet deconectat de spiritul local, nu ești ca într-un clopot de sticlă.

Restaurante sunt o grămadă, iar pentru cei care nu sunt sensibili, există nenumărate opțiuni de street food, de exemplu, și aceste urechi de porc la grătar, care se vând într-o intersecție principală din oraș, dar și în alte locuri. Pentru excursiile cu barca aveam la noi o cutie mai mică din polistiren, pe care o umpleam cu gheață cumpărată de la ceea ce se numește Central Bakery, unde dimineața îți puteai lua și tot felul de produse de patiserie, dulci și sărate.

Recomandările noastre de localuri în Coron sunt următoarele:

Restaurant autentic filipinez la care i-aș zice the real shit, nu îi mai știu numele, dar este fix vizavi de Bam Bar; tot autentic filipinez, dar mai upper class, restaurantul Lobster King, unde se țin și nunți și unde vine și lumea bună locală, inclusiv primarul etc. și oficialitățile venite „de la centru”, unde poți mânca tot felul de nebunii din mare, totul foarte proaspăt; Sharky’s, pe strada principală; restaurantul Umamikusina; terasa celor de la Reggae Dive Center; cafeneaua Ynani, cu atmosferă și amenajare și selecție de produse foarte europeană, dar cu un mic shop de produse locale de cofetărie și patiserie, toate foarte delicioase; cefeneaua Good Grind Coffee de la baza muntelui Tapyas, unde încep treptele.

Și ultimul, dar nu cel din urmă, ci dimpotrivă, recomandarea noastră nr. 1 pentru mâncare și băuturi, dar mai ales entertainment de calitate: Bambar. Era plin în fiecare seară datorită muzicii live de calitate, noi 3/4 din timp aici ne-am petrecut serile.

Bam Bar

În afara Coronului, dar am zis să menționez, totuși: acest loc fain din pozele de mai jos, Bulong Fish Pond, respectiv cafeneaua Saint Nicholas Valley Coffee în apropiere de muntele Talapay. 

Aveți nevoie de un bancomat? Alegeți bancomatele Metrobank! Unul era în apropiere de stația de pompieri, acolo mergeam noi.

Aveți nevoie să spălați haine? Spălătorii sunt peste tot, noi am ales Easy Laundry Service, era lângă cazarea noastră, pe drumul principal.

Vreți un masaj perfect? Vizavi de cazarea noastră era un loc curat și profi, Nature & Nurture, vezi aici.

Cu internetul era un pic dificil în Coron, semnalul este fluctuant atât pe mobil, cât și la cazare. Când aveam de lucru, făceam într-o oră ce făceam acasă în 10 minute…

Coron-ul se dezvoltă cu pași foarte repezi, deși în mare parte destul de haotic. Am fost șocată să aflu că în interiorul localității, un metru pătrat de teren poate costa până la 200 de euro. Și se construiește mult! Printre altele, în curs de realizare se află și un nou aeroport internațional, căci cel existent este demult depășit.

Este un loc super frumos, dar trebui să îl descoperi strat cu strat și să nu uiți, nicio clipă, că aici ești în Asia. Multe lucruri te pot surprinde plăcut, dar și neplăcut. Mergi open minded, cu răbdare, cu deschidere – chiar vei avea nevoie de aceste lucruri!

Exit mobile version