Le vedeți peste tot: prin cafenele, restaurante, prin locuințele celor pasionați de designul interior, fie că este vorba de persoane care vă sunt rude sau prieteni, sau de persoane străine, cu ale căror apartamente sau case vedeți poze pe Instagram, Pinterest sau Facebook. Poate că v-ați și întrebat: de ce unele scaune tot apar și reapar, peste tot pe unde priviți? Ei bine, pentru că sunt scaune de designer sau copii ale unor scaune de designer. Istoria unora dintre ele este de-a dreptul interesantă, de altele nu se leagă cine știe ce poveste, dar ele rămân, totuși, niște scaune foarte căutate și utilizate.
*
Diamond Chair by Harry Bertoia
Acest scaun de designer fost proiectat în… 1952. Încă de atunci, cucerește inimi prin designul său simplu, dar deosebit: are forma unui diamant. Și în ciuda aparențelor, este comod, stați liniștiți: are și pernă. Originalele sunt produse de firma Knoll International (da, și astăzi!) și costă o mică avere. Dar există și multe copii ale acestora sau niște scaune al căror design este doar inspirat din ceea ce Bertoia a creat în urmă cu câteva decenii.
Realizatorul iconicului scaun a fost un sculptor care s-a născut în Italia, dar a creat în Statele Unite ale Americii. „They are mainly made of air, like sculpture. Space passes right through them”, a spus el despre creațiile sale. Pe pagina Fundației Harry Bertoia găsiți o galerie de imagini cu toate scaunele create de marele designer. O nebunie! Dacă mi-aș dori așa un scaun? Oh, da!
DSW by Ray & Charles Eames
Ray și Charles Eames au fost un cuplu de americani, creatorii designului unui scaun pe care, mai nou, îl vedeți la tot pasul. Nu exagerez dacă spun că… prin toate cafenelele și restaurantele. Ba chiar și la mine în living! ? Acum vreo cinci ani, când am descoperit eu acest model și am vrut să îmi cumpăr o copie, în România nu era prezent deloc. După lungi căutări am cumpărat 4 astfel de scaune, toate din Austria, de la Jysk. Mai târziu, scaunul acesta a apărut și în România, iar prețul a scăzut tot mai mult.
Este una dintre produsele acelea de care, după ce devine extrem de des întâlnit, te și saturi. Într-adevăr, scaunul acesta de designer este acum omniprezent. Mie, totuși, încă îmi mai place foarte, foarte mult! Este un scaun cu adevărat iconic.
Scaunul original DSW a fost lansat pe piața din SUA în 1950, ca parte a unei colecții de scaune de plastic, de producție în masă, prima de acest gen. Era ceva cu totul nou, industria de mobilă și noua generație de americani avea nevoie, după cel de-ai doilea război mondial, de altceva. Totul a început în 1948, când Museum of Modern Art (MOMA) din New York a lansat un concurs intitulat „Low-Cost Furniture Design”. După participarea la această competeție – pe care, culmea, nici măcar nu au câștigat-o – cei doi soți au lansat cu succes pe piață, în 1950, primele astfel de scaune de plastic.
„We want to make the best for the most for the least”, au spus, dar au făcut mai mult de atât. Au intrat în istorie, din moment ce toate modelele de scaune pe care le-au creat, se mai vând și astăzi. Un exemplar vintage din acest scaun de designer costă sute de euro. La fel și unul original, de producție nouă, de la compania europeană care le produce acum: Vitra.
Un alt motiv pentru care aceste scaune au avut și au așa un succes, este că se potrivesc în aproape orice situație și încăpere. În birouri, în săli de conferințe, în livinguri, în bucătării… Sunt nu numai extrem de versatile, dar și foarte comode. Sunt, până în ziua de astăzi, produse-vedetă ale companiei Vitra din Germania. Îmi doresc și sper să ajung curând la Vitra Design Museum din Weil am Rhein, Germania.
DAW & RAR by Ray & Charles Eames
Dar stați așa, că povestea nu se termină aici! Scaunul DSW este doar unul dintre numeroasele modele create de cei doi soți americani, care s-au căsătorit în 1941 și au lucrat împreună timp de 37 de ani. Modelele lor de scaune de plastic au fost denumite astfel: DSX, DAX, DSR, DAR, DSW, DAW etc.
Scaunul DAW are… aripi. Există și pe variantă cu tapițerie. Nu am, dar îmi doresc așa un scaun, evident.
Există și așa-numite fotolii. Pe modelul RAR te poți… legăna. Nu am nici așa ceva, dar îmi doresc ?
Vă recomand să aruncați o privire și pe variantele tapițate ale tuturor scaunelor Eames sau de inspirație Eames. Eu mă declar și rămân o fană Eames! Și încă nici nu v-am spus care a fost inspirația pentru baza acestor scaune. Turnul Eiffel din Paris! Voi, dacă vă doriți astfel de scaune, puteți găsi niște copii aici, aici, aici și aici. Piața din România nu duce lipsă, acum, de aceste scaune.
Clasicul scaun de cafenea de la Thonet
De mobilierul Thonet probabil că ați auzit. Sau cel puțin despre scaunele Thonet sau stil Thonet, din lemn curbat. Dacă nu ați auzit, atunci cu siguranță ați văzut; însă poate că nu v-ați pus niciodată problema cum se numesc sau cine le-a inventat. Sunt prezente peste tot prin cafenele, de la Paris la Viena, de la București și la Timișoara.
Michael Thonet, austriacul care a inventat mobila din lemn curbat, s-a născut în 1796 și a murit în 1871. Cea mai renumită creație a sa este clasicul scaun de cafenea. De altfel, la Muzeul de Arte Aplicate (MAK) de la Viena este expusă cea mai mare colecție de scaune Thonet originale. De original vorbim atunci când există o ștampilă/etichetă specială sub șezutul scaunului.
Mobilă stil Thonet se fabrică astăzi în foarte multe locuri, printre altele și în România, la Bucea – citește despre asta aici. Aceste scaune se pare că nu se vor demoda niciodată, sunt clasice și elegante și se potrivesc diverselor tipuri de amenajări.
Mie mi-au plăcut dintotdeauna, iar apoi am făcut un fel de pasiune pentru ele. Nu am încă un scaun Thonet, ci doar un mic taburet, pe care l-am găsit într-o piață de vechituri din Austria. Din păcate nu era vorba despre un original, dar nu a contat, l-am cumpărat oricum, mai ales că a costat… 3 euro! L-am recondiționat chiar eu și l-am vopsit cu vopsea-cretă Annie Sloan.
Am pornit, astăzi, de la iconicul Diamond Chair, un masterpiece al designului, am trecut prin multiplele modele moderne de scaune Eames și am terminat cu clasicele scaune Thonet din lemn curbat. Ce va mai urma? Dacă v-am trezit interesul, vă aștept și la partea a doua, în care vom vorbi despre Eames Lounge and Ottoman, Eames Molded Plywood Lounge Chair LCW, Verner Panton S Chair, Louis Ghost by Philippe Starck, Acapulco Chair ș.a.m.d.
2 thoughts on “Scaune de designer care au făcut istorie și care cuceresc și acum inimi (1)”