timea laslavic

Cum mi-am schimbat rutina de îngrijire a tenului după ce am văzut poza aceasta?

Nu vreau să mă erijez, nicidecum, în vreun beauty blogger sau skincare guru, căci chiar nu sunt. Nici pe departe! Și nu numai că nu voi fi vreodată, dar nici măcar nu-mi doresc. Nu este un domeniu care să mă intereseze în mod deosebit. Dar am avut aproape întotdeauna probleme cu tenul – iar în ultimul an și jumătate m-am ocupat de subiectul acesta mult mai mult decât înainte. Rezultatele nu întârzie să apară, așa că vreau să vă povestesc și vouă ce am descoperit.

Pentru început, trebuie să vă spun că am – ca multe alte femei – riduri, pori măriți și acnee hormonală. Culmea, în adolescență nu m-am luptat deloc cu coșurile. Acneea mea a apărut după vârsta de 20 de ani, cam de când am sindromul ovarelor polichistice. Am fost eu și la dermatolog, de-a lungul anilor. Unele recomandări au avut un efect temporar, însă ceea ce m-a ajutat cu adevărat a fost o vizită la endocrinolog.

Acolo mi s-au pus alte două diagnostice pe lângă cel de PCOS . Și toate trei vin cu probleme la ten, lucky me. După ce mi-am schimbat semnificativ stilul de viață – am slăbit peste 20 de kilograme, am renunțat complet la zahăr și m-am apucat de o dietă specială, respectiv mi s-au prescris și niște suplimente alimentare pentru carențele pe care le aveam/le am, totul s-a schimbat.

Pielea mea s-a curățat fantastic (cel puțin, nu prea mai fac coșuri mari, dureroase), însă în urma slăbirii a apărut o altă problemă, care până atunci nu a fost atât de vizibilă. Ridurile. Am 39 de ani, deci este, deja demult, vremea ridurilor, asta e clar, însă din cauză că am slăbit mult, ele au devenit mai pronunțate. Pielea feței mi s-a lăsat. Am observat asta taman în fotografia de mai sus… Mi-a făcut-o Alin, spontan, pe când ne relaxam pe balconul apartamentului nostru, după un duș – și atunci am observat pentru prima oară ce șanțuri adânci am pe față.

Desigur că mi se pare normal să am riduri și nu mă disperă subiectul, însă acele riduri nasolabiale îmi schimbă complet expresia feței, așa că mă cam deranjează, da. Par mai tristă, cumva… Așa că după această fotografie (care de altfel îmi place mult, e foarte moody, așa) am zis că ar fi vremea să mă ocup și eu mai serios de tenul meu. Am făcut niște muncă de cercetare – pe internet și pe la prietenele mele mai pricepute – și am ajuns la concluzia că mai am nevoie de câteva produse pe lângă cele ce le aveam.

Până acum un an, foloseam doar… o cremă de față. Atât! Și am o mare, mare problemă cu cremele, întotdeauna am avut. A trebuit să caut mult și bine pentru a descoperi ceea ce se numește o cremă non-comedogenică – adică o cremă care nu îmi provoacă erupții în plus față de cele pe care le am eu deja. Mai mult decât atât, eu am pielea foarte sensibilă, multe produse mă irită îngrozitor sau nu le tolerez deloc. Așa că mai mult nu mă dădeam cu creme, decât mă dădeam…

Am încercat de toate. Însă, bineînțeles, merg doar pe așa-numitele dermatocosmetice, cumpărate mostly din farmacie sau online, căci dacă m-aș da cu ceva cu un preț mai puțin piperat, nu ar fi bine pentru pielea mea „cu fițe”. De-a lungul anilor, creme am tot căutat – am folosit cu succes brandurile La Roche Posay și Eucerin, de exemplu. Eucerin mi-a plăcut mult de tot, însă problema este că nu se mai găsește în România, așa că era o mare aventură să cumpăr o nouă cremă atunci când cea veche se termina.

Ce produse folosesc acum?

Vreau să subliniez că nicio cremă, niciun ser și niciun dispozitiv nu va face minuni pentru tenul vostru – fără ca voi să aveți o alimentație adecvată, fără să vă hidratați corespunzător și fără a vă odihni și dormi suficient de mult. Dacă aveți probleme mai serioase, vă recomand consultații dermatologice și endocrinologice. Și tare bine ar fi să nu fumați, din fericire eu nu fumez.

ÎNSĂ în mod clar că și îngrijirea corespunzătoare, la exterior, este foarte importantă. Trebuie să faceți experimente până veți reuși să identificați produsele care se potrivesc nevoilor tenului vostru. O rutină corectă este foarte importantă! Dar, cel mai important lucru este să fie totul OK pe interior – cu hormonii, cu sistemul digestiv, cu nivelul de stres și de oboseală.

Ei, încă dinainte de a avea loc marile schimbări din viața mea mi-am cumpărat un aparat Foreo Luna Mini2. Este foarte eficient și ador masajul ușor pe care îl face tenului atunci când te speli pe față. Îl folosesc împreună cu un gel de curățare Vichy Normaderm Phytosolution, iar în viitor vreau să mai încerc și renumitele spume de curățare de la CeraVe, de care tot aud numai de bine.

Ce am făcut nou a fost să îmi achiziționez niște seruri. Nu m-am gândit niciodată să îmi cumpăr așa ceva. Nu am acordat atenție! Însă, așa cum am spus, când am văzut că după ce că am probleme constante cu acneea (deși la un nivel mult mai scăzut), acum sunt tot mai pronunțate și ridurile, am zis… trebuie să fac mai mult. Mai ales împotriva lipsei de elasticitate și pentru luminozitatea pielii. Aici am vrut să îi vin de ajutor tenului meu.

Așadar m-am informat și mi-am cumpărat seruri. Am ales Revox, un brand din Bulgaria, foarte accesibil ca preț, dar totuși foarte bun. Și trebuie să recunosc că de entuziasmată ce eram de planurile mele cu îngrijirea pielii, mi-am cumpărat mult prea multe. Am tot citit și am ajuns, atunci, la concluzia că îmi trebuie și aia, și aialaltă, pentru că am, iată, și nevoia asta, și nevoia cealaltă…

Am vrut și acid hialuronic, și ceva pentru pori, și ceva pentru acnee, și ceva pentru pete, și ceva exfoliant… și așa mai departe. Așa că am cumpărat toate aceste produse. Plus mi-am schimbat și crema de față cu una mai accesibilă ca preț, și pentru care nu trebuie să aștept o călătorie în alte țări, ca să o cumpăr. Este un brand italienesc, N.A.E., de la care am atât o cremă de zi, cât și una de noapte. Sunt produse organice, au o textură super și un parfum super.

revox

Dintre toate aceste produse din fotografie, urmează să mai recumpăr doar jumătate. Restul, odată ce se vor consuma sticluțele de acum, vor ieși din rutina mea. Cele care vor fi recumpărate sunt cele din fotografia de mai jos. Dacă nu descopăr ceva nou… căci mai sunt multe seruri pe care nu le-am testat vreodată!

revox

SERURI – am patru seruri de la Revox:

Revox Acid hialuronic – fluid hidratant

Acidul hialuronic este prezent în mod natural în țesuturi, având un rol de hidratare și umplere a ridurilor. Mi se pare bun, dar nu wow, posibil să mai cumpăr, posibil să nu. Acid hialuronic am, oricum, și în crema de față cu SPF.

Revox Niaciamide – hidratant de zi cu zi

Niacinamida este o formă de vitamina B3, care reglează excesul de sebum, dar și hidratează în același timp. Mi se pare un produs absolut spectaculos, mă hidratează super, reduce porii, cu siguranță voi continua să folosesc acest ser.

Revox Vitamina C – ser pentru luminozitate

Vitamina C luptă împotriva radicalilor liber, totodată ajută la sinteza colagenului, conferind luminozitate și reducând hiperpigmentarea. Nu mi se pare că mi-ar face ceva, în plus, produsul era oxidat deja la cumpărare. Nu îl voi recumpăra.

Revox Alpha Arbutin – ser pentru luminozitate

Alpha Arbutin diminuează roșeața, petele solare, cele pigmentare și cicatricile. De asta l-am cumpărat, dar nu mi se pare că ar avea vreun efect. Nu voi mai cumpăra acest produs.

SOLUȚII PEELING – am trei soluții de peeling de la Revox:

Despre soluțiile pentru peeling și despre acizi a trebuit să citesc cel mai mult. Înainte, habar nu aveam că există acizi AHA și BHA, respectiv că nu trebuie combinate între ele. Acum știu cum se folosesc și le utilizez cu succes. În esență, aveți nevoie de doi acizi: unul AHA și unul BHA, pentru că unul curăță la suprafață, iar celălalt, mai în profunzime.

Revox Acid glicolic – soluție de peeling și tonifiere

Acidul glicolic intră în grupa acizilor alfa-hidroxi (AHA) și este un exfoliant care rupe legăturile formate între celulele devitalizate ale pielii, realizându-se astfel procesul de exfoliere. Îmi place produsul, îl voi recumpăra.

Revox AHA acids –  soluție de peeling 

Tot acizi alfa-hidroxi, așa cum spune și numele: o combinație de acizi naturali extrași din fructe, care exfoliază suprafața pielii, dar care intră și în straturile mai profunde ale pielii. Dintre cele trei produse, acesta îmi place mai puțin.

Revox Acid salicilic – soluție de peeling 

Acidul salicilic intră în grupa acizilor beta-hidroxi (BHA) și este un exfoliant eficient ce penetrează porii blocați ai tenului gras, pentru a-i curăta în profunzime. Ador acest produs, îl voi recumpăra cu siguranță.

Ca să folosiți aceste seruri, trebuie să citiți despre ele, respectiv să învățați combinațiile în care se folosesc, pentru că unele se potențează pe altele, respectiv unele nu trebuie combinate. Acizii nu se combină niciodată, în plus, cu excepția acidului salicilic, restul acizilor se lasă pe piele 5-10 minute, după care fața trebuie clătită. Unele seruri trebuie folosite dimineața, altele seara, unele se folosesc cu frecvență zilnică, altele doar o dată sau de două ori pe săptămână, unele nu se folosesc deloc vara etc.

În esență, eu folosesc un ser dimineața, și un alt ser seara, sub crema hidratantă. Acizi de exfoliere folosesc o dată pe săptămână. Acum am trei tipuri de acizi, dar dacă tot am cumpărat produsele, intenționez să le termin. Apoi voi rămâne la doi acizi și două-trei seruri și le voi folosi mai disciplinat ca acum. Poate că de asta și simt că unele produse nu fac nimic, pentru că nu apuc să le folosesc cu frecvența necesară; pur și simplu pentru că am prea multe.

Revox are deosebit de multe produse, pentru toate tipurile de piele și pentru toate problemele specifice ale pielii. Pe site-ul lor puteți completa un chestionar care vă ajută să identificați produsele potrivite, sau apelați la un dermatolog.

Și da, nu vi se pare: chiar copiază produsele The Ordinary. Concept, ambalaj, tot… :)) Și da, este posibil ca produsele The Ordinary să fie ceva mai bune. În plus, sunt sigură că după ce termin sticluța de la Revox, voi cumpăra niaciamidele de la The Ordinary, totuși. Și asta pentru formula lor include și zincul, iar zincul este super eficient în acnee!

ALTELE – mai am alte trei produse de la Revox:

Revox Squalane Cleanser – demachiant

Nu îmi place deloc, nu înțeleg acest produs, poate că pur și simplu nu mi potrivește mie… Nu îl voi recumpăra.

Revox Daily Sun Shield – cremă de zi cu SPF 50

Ador produsul și voi rămâne fidelă, după aplicare pielea nu rămâne nici albă, nici unsuroasă, este și o bază bună de machiaj, miroase și plăcut. Protecția solară este unul dintre lucrurile cărora nu le-am acordat atenție până acum. Rutina mea nu includea un SPF, ceea ce a fost o mare greșeală. Și acum mi-am cumpărat așa ceva doar pentru că folosesc retinol, iar când folosești orice fel de retinoizi, SPF-ul este obligatoriu. Între timp am înțeles, oricum, importanța aplicării zilnice a unei creme cu SPF.

La plajă, în concedii sigur că foloseam SPF, dar nu mă dădeam pe față zilnic cu SPF, deși uneori se mai întâmpla ca fondul de ten sau crema de față obișnuită să conțină filtru UV și eram, deci, cât de cât OK la acest capitol. By the way, pentru plajă în opinia mea nu există un produs mai bun, decât Piz Buin. Sunt fidelă acestui brand, nu este lipicios, nu pătează, miroase foarte plăcut – pentru mine, parfumul Piz Buin este echivalent cu mirosul de vacanță 🙂

Revox Just Retinol – loțiune tonică cu retinol

Cel mai eficient produs pe care am putut să îl descopăr. Retinoizii sunt de mai multe feluri, vin în diverse forme și concentrații, unele se pot cumpăra numai pe bază de prescripție medicală, multe nu sunt tolerate de către oricine etc. Eu am ales beginner level, soluție tonică cu retinol, ceva ușor, ce se poate folosi zilnic. Ador produsul, ajută enorm!

Înlătură puritățile, reglează producția de sebum, regenerează pielea prin creșterea producției de colagen etc. Îl folosesc seara, sub un ser și sub crema de noapte, iar dimineața aplic mereu SPF, pentru că retinoizii cresc sensibilitatea la soare și te poți alege cu pete! Retinoizii nu se folosesc în sarcină, dar și în multe alte situații.

Ce altceva mai fac?

Cum spuneam, încerc să mănânc cât mai echilibrat. Mă hidratez. Acord mare atenție somnului. Schimb des fața de pernă, mai des decât spăl lenjeria de pat, per total. Am cumpărat mici prosopele pe care le folosesc numai pentru față și pe care le înlocuiesc o dată la două zile.

Atât dimineața, cât și seara mă dau cu câte un ser și cu câte o cremă (de zi/de noapte). Dimineață mă mai dau și cu cremă cu SPF. Seara folosesc și toner cu retinol. O dată pe săptămână folosesc soluție de peeling cu acizi.

Tot o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni mă dau și cu o mască. La măști sunt, de asemenea, foarte sensibilă, abia  le tolerez pe față. Am avut ceva cu un praf verde din Thailanda, era ceva vegetal, nu mai țin minte ce. Acum am o mască din Fuerteventura, cică este din cenușă vulcanică. Este faină, dar și asta mă pișcă un pic la ten…

mască

Am cumpărat și un praf de colagen pe care l-am tot adăugat în băuturi calde. Nu mi s-a părut că ar fi făcut ceva. O să mă mai informez, mai caut, poate totuși are vreun sens aportul de colagen, dar nu am găsit eu produsul potrivit.

Mi-am cumpărat și două dispozitive pentru masaj (un face roller și un așa-numit Gua Sha, de aici), pe care le folosesc sporadic, atunci când mă uit la TV. Nu am reușit, încă, să fac o rutină din asta… tot uit, dar și lenea e mare. Fac și masaj cu mâinile. Urmăresc o fată din Ucraina, Karina, care este specialistă în masajul facial, am cumpărat și un curs de la ea, vezi aici. Din România o urmăresc pe Corina, aici.

guasha

Nimic din toate acestea nu face minuni, și mai ales nu face minuni un singur lucru de aici. Și nici nu ar trebui să fie o obsesie sau o preocupare excesivă. Să îmbătrânim oricum este normal și natural; dar la fel de normal și de natural este și să ne îngrijim de noi cât mai bine cu putință.

Eu nu mai visez, demult, la o piele perfectă, dar vreau să obțin maximul posibil – fără intervenții majore, de care îmi este teamă, de altfel. Rutina ce mi-am format-o doresc să o continui și să o îmbunătățesc. După experiența bună cu produsele pentru față, în viitor vreau să încerc și produsele pentru păr de la Revox. Pentru că, tot din cauza problemelor pe care le am, nu am un păr prea bun…

Voi cum vă îngrijiți, ce produse vă mulțumesc?

*

Un alt articol pe care l-am scris despre skincare, aici.

*

(Acesta nu este un material plătit, însă conține linkuri de afiliere.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + fourteen =