pâine

Rețeta mea de pâine integrală, fără frământare

Rețeta mea, vorba vine… Este doar rețeta pe care eu o folosesc, dar ea NU îmi aparține. Am primit-o în urmă cu mulți ani de la cineva și sursa ei este aceasta. Este o rețetă foarte bună și foarte simplă, cu care este foarte greu să dai greș. Pâine fără frământare, fără aditivi, fără amelioratori, fără conservanți. Sănătoasă, într-un cuvânt!?

pâine

Nu redau aici rețeta, pentru că ar însemna să o fur, de fapt, de pe blogul Pâine fermecată. Vă invit, în schimb, să accesați blogul Iuliei! O altă rețetă pe care v-o recomand este cea de lipii libaneze, a Jamilei, vezi aici.

Eu am adus rețetei două modificări

Unu, pun cel puțin două treimi de făină integrală la o parte făină albă, respectiv obișnuiesc să adaug diferite semințe în aluat, cel mai adesea, semințe de in, care îmi plac foarte mult. (Pentru ca o pâine să fie integrală, trebuie să conțină cel puțin 60% făină integrală. Atunci, ea conține mult mai multe fibre și este mult mai sănătoasă, în plus, are un indice glicemic mai mic.)

Doi, uneori nu fac pâinea într-un recipient, ci pun aluatul, pur și simplu, pe o tavă largă, peste care am așezat o folie de copt.

pâine
Sursa foto: Pixabay

De ce să faci pâine acasă?

Este o întrebare pe care multă lume (mi-)o pune. Cred că, cel mai adesea, motivul pentru care unii aleg să facă pâine acasă, este pur și simplu acela că le face plăcere acest lucru. Este și cazul meu! În al doilea rând, da, pâinea pe care o faci tu este una mai sănătoasă. Mai ales dacă nu ai în apropiere o brutărie bună, cum ar fi Prospero. Atunci, în loc să cumperi o mizerie de pâine albă feliată, la pungă, o pâine care are valoare nutritivă aproape egală cu zero, dar este plină de calorii și plină de amelioratori, mai bine faci pâine acasă!

pâine
Sursa foto: Pixabay

Și nici nu este mare efort! Nu trebuie să vă imaginați că cei care fac pâine acasă, fac una în fiecare zi. Dimpotrivă, pâinea făcută în casă – mai ales dacă este una din făină integrală – este mult mai nutritivă. Astfel că, dintr-o astfel de pâine veți mânca mult mai puțin și vă veți satura mult mai repede. Așa că vă va ține mai mult, spre deosebire de cea de la magazin (plină cu aer), din care deseori mănânci mai multe felii deodată.

Motivul principal pentru care EU fac pâine acasă (uneori, căci deseori mai și cumpăr!) este acela că îmi place foarte mult tot procesul. Plus că urmez, de exact șase luni, o dietă strictă și am voie să mănânc doar pâine integrală, pe care prefer să mi-o prepar eu.

Spor la făcut pâine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 − two =