berze

REMEDIU ANTISTRES: Observați viața acestor berze minunate!

Atât la Cărpiniș, în județul Timiș, cât și în satul Vlaha din județul Cluj există câte un cuib de barză ținut sub observație cu cameră web. Acestea fac transmisiuni live despre viața pe care o duc berzele în cuib! Vreau să vă spun că nu există un remediu antistres mai fain decât să arunci, din când în când, câte o privire pe imaginile cu aceste ființe minunate! Tot anul trecut, de când am descoperit transmisiunea, am ținut deschisă pagina cu camera web, iar în timp ce lucram, mă mai uitam și la ce fac berzele. M-au încântat și m-au umplut de bucurie!❤️

berze
Leske și Miska. Sursa foto: www.clujbird.ro

Eu urmăresc mai mult camera web din Vlaha. Unul dintre motive este că, de o vreme încoace, sunt și oarecum implicată în proiect. Și îmi și place mai mult unghiul din care se filmează acolo. În schimb, camera web din Cărpiniș are și sunet! Voi, orice ați alege, nu veți fi dezamăgiți. Animalele, sunt, în general niște ființe adorabile, iar viața berzelor este foarte interesantă, vă jur!❤️

Transmisiunea live de la Cărpiniș 

Camera web de la Cărpiniș este un proiect al Wildlife Romania, elaborat de fostul meu coleg de la TVR Timișoara, Cristian Ilea, și pus în practică de Asociația Wild Watch Romania, care are ca obiectiv principal dezvoltarea comunicării și educarea publicului prin intermediul imaginilor filmate și a fotografiei. De fapt, în județul Timiș sunt urmărite două cuiburi de barză, căci mai este o cameră web și la Carani.

Camera montată la Carani a fost proiectul-pilot al secțiunii LIVE de pe pagina de internet www.wildliferomania.com. Pe Wildlife Romania mai găsiți o cameră web care urmărește viața șoimilor dunăreni, montată undeva la Vânturelul Roșu, precum și o cameră web țintită asupra unei hrănitoare de păsări.

Patru camere cu ajutorul cărora vă puteți bucura de observarea vieții unor păsări, fără să părăsiți, măcar, căminul! Este, practic, o „grădină zoologică” virtuală, cu animale sălbatice aflate în LIBERTATE, scrie pe site.

  • Cuibul de barză albă de la Cărpiniș: aici
  • Cuibul de barză albă de la Carani: aici
  • Șoim dunărean (vânturel roșu): aici
  • Hrănitoare de păsări: aici

berze cărpiniș

Anul acesta, atunci când scriu articolul, berzele de la Cărpiniș nu s-au întors încă, așa că aveți ocazia să stați la pândă pentru a prinde momentul sosirii lor!

Transmisiunea live de la Vlaha 

Camera web de la Vlaha urmărește cuibul de barză albă amplasat pe un stâlp electric, de pe o stradă lăturalnică din sat. Cuibul există din 1998, iar o transmisiune în direct există începând din anul 2017. Camera de pe www.clujbird.ro are și infraroșu, ceea ce face posibilă urmărirea cuibului și pe întuneric! Coordonatorul proiectului este Szabó D. Zoltán, iar transmisiunea are loc pe un site administrat de Asociația „Apáthy István” și Departamentul Maghiar de Biologie și Ecologie a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Scopul proiectului este acela de a populariza berzele, de a le înțelege mai bine comportamentul, în așa fel încât să le putem proteja mai bine. Proiectul se bucură de sprininul Electrica Distribuție Cluj, precum și a localnicilor din Vlaha, care participă la proiect ca voluntari.

  • Cuibul de barză albă de la Vlaha: aici
berze
Sursa foto: www.clujbird.ro

barză

Nu vă puteți imagina cât de interesantă este acțiunea din cuib! Anul trecut, când am început eu să urmăresc transmisiunea live, a avut loc și o infidelitate! Cele două berze care locuiesc în cuibul de la Vlaha se numesc Leske (femela) și Miska (masculul). În 2019, Leske a fost prima care s-a întors din Africa. Cum sosirea lui Miska s-a lăsat așteptată, femela era singură, astfel că la cuib a apărut un pețitor, iar berzele s-au și împerecheat. A fost doar o aventură de o zi, pentru că masculul a și plecat așa cum a venit.

berze
Leske și amantul. Sursa foto: www.clujbird.ro

Curând a sosit și Miska. Iar între timp… Leske a făcut niște ouă. N-o să credeți, dar masculul a știut că aceste ouă nu aveau cum să îi aparțină, astfel că le-a aruncat din cuib! A fost un moment incredibil, pentru că ouăle au apărut după sosirea sa; și totuși, cumva, masculul acesta a știut că nu provin de la el, ci de la… celălalt.

Vă jur că puteai să vezi pe Leske regretul pentru ceea ce s-a întâmplat. Mă refer la infidelitate, nu la episodul cu ouăle care au „zburat” din cuib. Dimineți în șir am urmărit cum se vedea pe ei, efectiv, că traversează o criză de cuplu. Erau cam „plouați”, dar într-un final, au făcut pace.

Au apărut și noi ouă, iar de aici încolo transmisiunea a devenit și mai interesantă. Numai lucruri palpitante s-au întâmplat în cuib! Atâta au tot amenajat la cuib, mai mare ți-era dragul. Au tot adus crenguțe, paie, iarbă și au aranjat la ele toată ziua!

berze ouă
Ouă în cuib. Sursa foto: www.clujbird.ro

Cele două berze au stat cu rândul pe ouă, unul plecând, mereu, după mâncare. Am urmărit cu sufletul la gură când au ieșit puii. Au crescut foarte repede, își schimbau dimensiunile de la o zi la alta. Părinții le aduceau mâncare de pe câmpuri, tot cu rândul. Încet-încet s-au apucat să învețe să dea din aripi, iar mai apoi și-au luat zborul. La finalul verii au plecat cu toții spre Africa!

berze
Femela Leske. Sursa foto: www.clujbird.ro

Săptămâna aceasta, femela Leske numai ce s-a întors pe cuib. Este așteptat și masculul, Miska. Sper să vină curând și să nu mai aibă loc drame familiale! Vă invit să urmăriți transmisiunea live, din suflet vă recomand acest remediu antisres: berzele sunt foarte expresive și au o viață foarte interesantă de privit!

berze pui
Puii din 2017. Sursa foto: www.clujbird.ro

2 thoughts on “REMEDIU ANTISTRES: Observați viața acestor berze minunate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − ten =