Reduce. Reuse. Recycle. Ați auzit despre acești trei „R”? Să vrei să duci o viață mai prietenoasă cu mediul înconjurător nu începe cu ultimul R, cu reciclarea. Să selectezi gunoiul este prea puțin. Este bine dacă o faci, bineînțeles. Dar treaba asta începe, de fapt, cu primul R, cu reducerea cantității de lucruri cumpărate, folosite. Iar în primul și în primul rând, cu REDUCEREA RISIPEI.
Reducerea risipei, dar mai ales a inutilităților
Totul ne este la îndemână acum, totul este foarte lesne, bunăstarea înseamnă abundență pentru noi, așa că, pentru că nu acordăm suficientă atenție, facem de-a dreptul risipă. Uneori, o risipă strigătoare la cer. Unul dintre cele mai grăitoare exemple este bucătăria.
La nivel european, zeci de milioane de tone de mâncare se aruncă la gunoi în fiecare an. Toate acestea nu ar trebui să se întâmple, iar dacă am lua cu toții măsuri și ne-am gândit mai bine la felul în care facem cumpărăturile și în care gătim, risipa alimentară ar putea fi redusă semnificativ.
Risipa alimentară este o lipsă de respect față de ceva atât de important ca mâncarea. O lipsă de respect față de natură, față de animale, față de cei care au muncit pentru a produce acele produse – fermieri, crescători de animale, bucătari etc., și nu în ultimul rând, față de noi înșine. Ne batem joc de propriul timp, în care am muncit ca să producem banii necesari cumpărării mâncării, de timpul în care am depus eforturi pentru a găti acele preparate. Pe care apoi ajungem să o aruncăm la gunoi. Unde e logica?
Să arunci mâncare este păcat, spunea bunica mea. Așa cred și eu, acum. Sigur, nu în sensul biblic al cuvântului.
Dar nu este vorba numai despre mâncare aici…
Nu este vorba numai despre faptul că ne comandăm prea multe la restaurant, iar apoi nu putem mânca tot ce am ales. Nu este vorba numai despre faptul că ne este, cumva, jenă să cerem să luăm la pachet ceea ce a rămas pe masă. Nu este întodeauna potrivit, desigur, dar ceva trebuie făcut, de exemplu, putem să comandăm mai înțelept, ca să nu ne batem joc de mâncare.
Nu este vorba numai despre faptul că nu ne facem un plan și cumpărăm tot ce ne trece prin cap, iar apoi, nu urmărim stocurile și se strică mâncarea în frigider.
Nu este vorba numai despre faptul că facem o oală de ciorbă, dar mâncăm o singură dată din ea și apoi nici că ne mai pasă, iar peste 3 zile o aruncăm la gunoi. Și că ni se pare aiurea să o congelăm a doua zi, când nu ne mai surâde să mâncăm același lucru. Când colo ar fi atât de comod să o decongelăm peste o săptămână, într-o zi în care suntem mai obosiți și nu avem timp sau chef de gătit.
Nu este vorba numai despre faptul că atunci când ne mai rămâne o friptură, o uităm acolo, în frigider, iar apoi o aruncăm. În loc să o așezăm dimineața peste o felie de pâine și să o mâncăm la micul-dejun. Sau că atunci când am fiert prea multe paste, din neatenție, le aruncăm cu nonșalanță la gunoi, în loc să le punem într-o tavă și să mai adăugăm câteva ingrediente, pentru a face niște delicioase paste la cuptor.
Nu este vorba numai despre faptul că ni se pare OK să fim foarte, foarte comozi, din ce în ce mai comozi, și să ne cumpărăm totul semipreparat sau gata pregătit. Că în loc să curățăm trei cartofi, angrenăm o întreagă armată de oameni în ceea ce înseamnă, de exemplu, producerea, ambalarea, congelarea, depozitarea, distribuirea și vânzarea unor cartofi pai congelați.
Nu, nu este vorba doar despre aceste lucruri, este vorba despre mult mai mult de atât, este vorba despre a conștientiza în câte momente ale vieții facem o risipă imensă de resurse.
Niște exemple banale, ca să ilustrez…
Nici nu mai observăm că avem un tei în curte, din care am putea să ne culegem niște flori pentru un ceai de tei delicios – cumpărăm doar de la magazin, doar ceai la plic.
Nu băgăm de seamă că atunci când ne spălăm pe dinți, apa potabilă curge degeaba, în timp ce nu ne-ar costa nimic să închidem robinetul pentru acele 2 minute.
Nu ne dăm seama că ne cumpărăm o mulțime de lucruri complet inutile sau că ne cumpărăm prea multe și din cele care ne sunt utile. Parfumuri și cosmetice care ajung să expire, iar apoi o sfârșesc în gunoi…
Nu gândim și ne cumpărăm toate suvenirurile fără sens din toate vacanțele în care mergem, în loc să aducem acasă, de exemplu, ceva ce chiar am putea folosi și care este specific locului, cum ar fi un ulei bun de măsline din Grecia, în loc de magnetul cu numărul 110.
Nici nu mai acordăm atenție faptului că atunci când anumite lucruri nu ne mai trebuiesc sau pur și simplu ne-am plictisit de ele, scăpăm rapid de ele, aruncându-le la gunoi, în loc să depunem un minim de efort pentru a identifica o persoană căreia i-ar putea fi utile.
Nu stăm să ne gândim că la fast food ne-au dat, din nou, 5 șervețele per om și le luăm pe toate, nu le refuzăm, dar ne ștergem cu maxim unul, iar restul ajung, nou-nouțe, la gunoi.
Nu realizăm că este absolut inutil să ne cumpărăm post-it-uri pe bani mulți, în loc să notăm ceea ce avem de notat, pe niște hârtie refolosită, cum ar fi plicurile de la corespondența sosită sau verso-ul unor hârtii pe care am tipărit ceva.
Nu vrem să facem un efort și să luăm cu noi o sticlă de apă de acasă, ci ne cumpărăm de fiecare dată câte un PET de 0,5 litri, ori de câte ori ni se face sete – la suprapreț și cu prețul producerii de deșeuri.
Nu avem chef să băgăm o sticlă de apă în frigider, ca să fie rece, ci așteptăm de fiecare dată să se scurgă litri întregi de apă de la robinet, ca să curgă apă mai rece și să ne umplem un păhăruț.
Exemplele pot continua. Nu este vorba de a face economie aici. Dar până la urmă, pe termen lung, prin acordarea de atenție tuturor acestor aspecte, se pot face economisi sume consistente de bani. Care pot fi folosite pentru orice altceva mai util și mai frumos. Un pic de măsură chiar nu ar strica. Dimpotrivă!
Nu, nu sunt „sfântă”
Nu acord nici eu atenție la toate cele de mai sus, dar acord atenție la majoritatea și în primul rând conștientizez aceste lucruri. Le observ și mă gândesc la ele, pentru că acesta este primul pas: să realizezi cât de multă risipă am ajuns să facem, din comoditate și lipsă de atenție acordată anumitor aspecte. Chiar nu am de gând să muncesc pentru a cumpăra ceva și apoi să arunc acel lucru la gunoi, pur și simplu! Nu ar fi logic.
Nu mai faceți nici voi asta, că nu ne duce la nimic bun și vă sabotați în primul rând pe voi atunci când, din banii trudiți, cumpărați lucruri care vor ajunge, sadly, să fie aruncate…