Am scris aici despre planurile de renovare & redecorare al dormitorului. Astăzi vreau să vă vorbesc despre cum se schimbă planurile pe parcurs. Apar probleme noi și în plus ne mai vin și alte idei. Destul de multe s-au schimbat de când am scris articolul cu pricina. Să vedem.
Nu s-a schimbat faptul că dormitorul ar trebui într-un final să fie – ca stil – cam așa: stil nordic-scandinav, cu mult alb. Voi adăuga și câteva elemente de inspirație etnică/tradițională.
Podeaua & pereții
În acest moment camera este goală, podeaua veche așteaptă să fie înlăturată, iar pereții, retencuiți și vopsiți în alb. Toate aceste lucrări vor avea loc săptămâna asta și cea care urmează. Odată ce am scos mocheta am văzut în ce hal se află în realitate podeaua veche – este de aruncat, da, nu mai poate fi salvată, altminteri poate că o vopseam în alb, ca-n poza de sus. (Din punctul meu de vedere mocheta nu mai este o opțiune.) Pereții într-un final vor primi doar un tinci, și nu glet, pentru că îmi place ca suprafața să fie mai zgrunțuroasă, nu netedă. Am renunțat (din mai multe motive, obiective și subiective deopotrivă) la a monta grinzi false. Am cutreierat magazinele în căutarea podelei și am ajuns la concluzia că va fi o podea laminată de calitate bună, și nu de lemn – nu doar din considerente financiare, ci și pentru că lemnul este mai greu de întreținut. Ei bine, la finalul săptămânii viitoare vom avea o cameră cu pereții frumos zugrăviți în alb și cu o șapă pe jos. Se va lua apoi o pauză de vreo 2 săptămâni, pentru a fi siguri că șapa s-a uscat bine de tot, și doar apoi se va monta laminatul. Dacă nu se usucă bine-bine șapa, umezeala riscă să urce prin pereți! Nu vă grăbiți niciodată cu asta!
Perdeaua/draperiile
Nu am decis nimic (nou) cu privire la perdeua/draperiile, cred că le voi cumpăra doar când este gata restul, că nu-mi dau seama acum ce vreau exact. Covorul oltenesc pe care l-am cumpărat fiind foarte colorat și încărcat, perdeaua/draperiile ar trebui să fie foarte simple. Ca inspirație am mai găsit fotografiile de mai jos, îmi place foarte mult ideea asta de a adăuga jos un alt material, cu model sau într-o altă culoare:
Covorul
Am găsit în Timișoara o curățătorie unde mi-au spus că știu ce trebuie făcut cu covorul meu oltenesc. De la IKEA am mai cumpărat între timp două covorașe din acelea gen blană de oaie (dar artificiale), pentru a le pune lângă pat. Covoare: bifat 100%!
Patul
Cu patul este o întreagă saga. Ne-am uitat peste tot și am ajuns la două concluzii: 1. Cu tot cu saltea nu vom scăpa nicicum sub 2000-2500 de lei. 2. IKEA is the best. Decizia finală este că vom cumpăra un pat simplu, alb, pe care îl vom comanda de la IKEA București. Transportul va costa aprox. 150 de lei, ceea ce mi se pare decent (au o taxă unică de 29 de lei + 1 leu/kg, iar un pat dintre cele la care ne-am uitat are în general 100 kg). Am renunțat la ideea patului din lemn și pe care să-l vopsesc eu roșu, pentru că pur și simplu nimeni nu știe să facă așa un pat, iar eu am obosit. (Este cam lame, știu). Asta ar fi fost (parcă nici nu-mi mai place):
Am cumpărat în schimb lenjeria de pat (de la IKEA, of course). Este acesta:
Ne-am uitat și la paturi boxspring, dar pe lângă că sunt cam scumpe, nici nu mi se pare că s-ar potrivi la ceea ce îmi doresc eu să fac în camera aceea. Parcă nici cu noptiere nu merge un boxspring. Pentru că la noptiere am rămas la ideea inițială: una din butuc și una din ladă, care vor fi realizate acasă, DIY, de mine & tatăl meu mare meșter:
Despre picioarele acestei noptiere-ladă de fructe am aflat că se cheamă hairpin legs. 🙂
Restul de mobilă
Adică dulap(uri) de haine, comode, rafturi… sunt în ceață. Cu cât mă gândesc mai mult, cu atât sunt mai nehotărâtă. Nu prea știu ce vreau, am mult prea multe idei. Am zis că-mi vopsesc singură un dulap vechi, dar mă simt mult prea obosită pentru asta. Mi-a mai venit ideea realizării unei semi-garderobe deschise, dar nu prea aș merge pe asta, că se prăfuiesc rău hainele… M-am mai gândit la un dulap închis doar cu un fel de perdea, ca în a doua poză. Nu știu… Mă tot gândesc și la un sistem PAX de la IKEA… Rămâne de văzut.
Cu rafturile planificate iarăși nu știu… Și aici vreau să vă spun ceva foarte important: atenție mare când vă uitați la fotografii de inspirație de pe internet, pentru că veți porni apoi prin magazine să căutați ce ați văzut acolo, nu veți găsi, iar mai apoi veți întreba dacă puteți face la comandă, și vă veți lovi de tot felul de indivizi care habar n-au despre ce vorbiți. Eu am primit niște priviri foarte ciudate când am întrebat dacă pot face la comandă astfel de rafturi groase, cică ar fi imposibil :)) Yeah, sure. Există la IKEA (seria LACK), chiar și pe lungime de 1.95 cm, doar că eu vroiam custom-made, că am nevoie de o anumită lungime, din perete în perete…
Numai cu lăzile am „rezolvat”: nu am nevoie de unele de fructe, pentru că sunt unele taman potrivite la IKEA, aici. Am lichidat oricum aproape jumătate din cărțile și revistele pe care le aveam (sute). Am hotărât să le donez unei biblioteci. Fotoliu nu am găsit, nici n-am prea căutat, nu este urgent oricum, colțul de citit va fi realizat ceva mai încolo. În schimb am găsit o idee drăguță pentru măsuța de cafea pe care vreau să o plasez lângă fotoliu: tot DIY, tot din butuc, tot cu hairpin legs.
Iluminat
M-a pus naiba să întreb prin magazinele din Timișoara de cabluri textile :)) I-am băgat în ceață pe oameni. Se pare că voi comanda așa ceva de la Tiffany (Cluj-Napoca) sau de la Tilka (Ungaria). Becurile Edison sunt cumpărate deja, pe toate mărimile și formele 🙂
Ceea ce am semi-rezolvat însă este creșterea numărului prizelor: în cameră sunt 2 prize acum (una dublă), și vor fi într-un final 8 (dacă nu 10). Ați citit bine, și să știți că chiar este nevoie de asta: 2 numai pentru lămpile de la noptiere, 1 pentru lampa de la colțul de citit, 1 pentru laptop, 1 pentru imprimantă, 1 să încarci un telefon, 1 pentru router… Când renovați, rezolvați și asta neapărat, eu una nu mai vreau să văd niciun triplu și niciun prelungitor, și în general niciun cablu. Totul urmează să fie ascuns bine-bine și mascat. Face foarte mult! Prizele și întrerupătorul vor fi de la Legrand, albe, simple. Când este vorba de asta, eu așa zic: keep it simple!
Birou
Nu am hotărât nimic cu privire la birou – de care am absolută nevoie pentru că lucrez de acasă și nu am un alt spațiu pentru asta în casă. Iar scaunul de birou pe care mi-l doresc (o replică Eames) costă o mică avere… mă mai gândesc însă la el.
Până una-alta, un sfat: lăsați-vă timp pentru decizii, nu vă grăbiți! Pe mine mă caracterizează nerăbdarea, dar adevărul este că pentru a face un lucru de calitate, ai nevoie de timp de gândire, căutare, informare. Eu vă țin la curent.
Ți-a plăcut vreo idee de aici? Scrie-mi!
office@descultaprintimisoara.ro
2 thoughts on “Proiectul „Dormitorul”. Partea a II-a”