Proiectul anului: renovarea & redecorarea dormitorului

Am hotărât încă de anul trecut să fac asta, dar nu a fost momentul oportun să mă apuc de acest proiect – din niciun punct de vedere.

Îmi place cum arată dormitorul meu de domnișoară – mă reprezintă (sau cel puțin, mă reprezenta), este amenajat (zic eu) cu gust, este cozy… vă voi arăta poze before atunci când va fi gata noul look. Am și acum niște poze pe undeva, prin calculator, dar nu le găsesc nicicum 🙁

De ce este necesară renovarea & redecorarea?

– de-a lungul peretelui exterior s-a întâmplat ceva cu podeaua de lemn și trebuie oricum să scot totul din cameră pentru a vedea ce se poate face (probabil că este compromisă și va trebui schimbată)

– fiincă suntem doi acum, avem nevoie de un pat mai mare 

– deși – așa cum am spus – îmi place mult cum este camera, am niște gusturi mai… rafinate acum și îmi doresc altceva!

Toate acestea m-au făcut să hotărăsc că dacă ș-așa trebuie să evacuăm totul și să (probabil) schimbăm toată podeaua, respectiv, oricum cumpărăm un alt pat… hai să mergem până la capăt! Îmi doresc ca această cameră să iasă de vis, însă am de răspuns unei mai provocări: I’m on a budget! Din acest motiv, respectiv, din cauză că oricum rezultatul este mai drăguț atunci când recurgi la rezolvări mai ingenioase, mai inedite, camera va fi făcută fără a se cumpăra anume mobilă, respectiv, în niciun caz nu voi cumpăra un set de dormitor clasic: pat + 2 noptiere + dulap + comodă. Totul va fi ALTFEL și îmi voi pune amprenta pe foarte multe lucruri. DIY!

Iată planurile mele mărețe… și urmează să revin probabil prin vară sau toamnă cu poze despre ceea ce a ieșit. Aceasta este inspirația pentru dormitor. Ca stil, ar trebui să semene cu ceea ce se vede în aceste imagini:

INSPIRATIE1 INSPIRATIE2

Mda. Arată fenomenal, știu. 🙂 De multă vreme mă documentez și caut inspirație, așa că am acum la dispoziție un folder întreg cu fotografii. Culorile pe care mă voi baza sunt: alb, negru, roșu, un strop de galben și negru. Materiale: lemn, fier forjat negru, textile naturale, de ex. lâna.

Ideile, mai pe larg:

1. PODEAUA. Va trebui probabil schimbată toată sau o parte. În cazul în care se mai poate salva, o voi vopsi în alb, exact ca în imaginea de mai sus. Și nu-mi pasă dacă se va zgâria, nici nu mă voi strădui să o vopsesc perfect, de fapt, vreau să arate uzată, shabby 🙂 Dacă va trebui schimbată cu totul, vom cumpăra ceva într-o culoare deschisă, ceva foarte natural, rustic, „crud”… dacă nu vom putea cumpăra lemn adevărat (și probabil că așa va fi… știu cât costă și știu că se întreține mai greu), vom cumpăra un laminat de calitate, cu un aspect cât mai apropiat de ceea ce îmi doresc. Rămâne de văzut!

2. TAVANUL & PEREȚII. Tavanul este din rigips și pentru că nu a fost pus perfect, va trebui să intervenim. Cum îmi doresc oricum niște grinzi, voi acoperi dungile vizibile ale îmbinărilor cu așa ceva. Atât tavanul, cât și pereții vor fi albi. Grinzile vor fi cât mai rustice. Cam așa ceva (dar nu așa de închise la nuanță):

grinzi

3. FEREASTRA. Este extrem de mică și există mai multe motive pentru care nu poate fi mărită (unul dintre ele fiind că dă spre vecini). Va trebui să mă joc cu perdelele astfel încât geamul să pară mai mare. Există câteva trucuri care îmi sunt cunoscute și pe care le voi aplica. Perdelele vor fi bogate și vor fi albe sau crem, poate cu niște draperii mai colorate, mă mai gândesc. Oricum, mi-e clar că sunt foarte importante. Luminozitatea nu va fi o problemă, la urma urmei e un dormitor, nu un living sau o bucătărie, deci nu este nevoie de atât de multă lumină, și oricum, așa cum am zis mai sus, va exista mult alb. Garnișă: probabil că voi folosi una veche, de lemn, încrustată manual (moștenire de la bunici), care zace acum în pod și despre care mi-am dat seama recent că este foarte mișto. Poate o voi vopsi într-o culoare mai deschisă.

4. COVORUL. Covorul este stabilit și mai mult decât atât, l-am și cumpărat deja. Este un covor oltenesc, din lână, vechi. Trebuie curățat profesional. Va arăta maxim peste podeaua albă sau rustică! Modelul este cam așa, și mai mult ca sigur voi cumpăra și niște blănuri dinastea crem (artificiale):

covor1 covor3

5. PATUL. Ne-am dori un pat de lemn, să vedem în ce măsură ni-l vom permite. Mi-a picat cu tronc patul acesta, pe care l-aș putea face pe comandă. Am cerut deja o ofertă de preț, costă ceva. Ne mai gândim.

pat3

Un alt gen de pat care îmi place foarte mult este acesta:

pat1

Îmi mai place foarte mult această idee pentru tăblie de pat (o pot face chiar eu):

pat_headboard

Lenjeria de pat va trebui să aducă plus valoare camerei și va trebui să fie ceva fenomenal de fain 🙂 Ca noptiere m-am gândit la ceva în acest gen, și probabil că vor fi două noptiere diferite, pentru un plus de chic:

idee noptiera1 idee noptiera2 idee noptiere3

6. RESTUL MOBILEI.

Nu voi cumpăra dulapuri. Am două dulapuri vechi, mari, din lemn masiv, pe care le voi vopsi chiar eu în stil shabby chic… vor deveni roșii ca focul și sper din suflet să arate într-un final așa cum mi-am imaginat! Teaser: le voi decora cu… pioneze! Posibil să mai achiziționăm o comodă sau două. Pentru că am foarte multe cărți și decorațiuni, cel puțin 3/4 dintr-un perete va fi acoperit cu astfel de rafturi albe, groase, cam cum sunt rafturile Lack de la IKEA:

rafturi

Pentru a le aranja frumos voi aprofunda shelves design. Deja studiez. 🙂 Desigur că vor exista și astfel de lăzi în partea de jos, ele vor înghiți tot ceea ce este de păstrat, dar nu este interesant de expus. Va mai exista undeva un fel de colț de citit, cu un fotoliu, probabil colorat și neapărat comod + o lampă frumoasă. Inspirație:

fotoliu1 fotoliu2

Lampa va fi cu trei picioare:

lampa6

Că tot veni vorba de lămpi…

7. LĂMPI. Mi-au picat cu tronc de o vreme becurile vintage, cele cu filament incandescent, cu lumină caldă/găbuie: becuri Edison se numesc. Am și cumpărat astfel de becuri, le voi folosi prin toată camera (se găsesc aici). Nu va exista o singură lampă în tavan, ci mai multe surse de lumină prin cameră, cel puțin șase. Voi cumpăra cabluri colorate (de preferință îmbrăcate în textil) – roșii și negre (se găsesc aici). Cam asta ar fi ideea:

lampa3 lampa4

Cablurile vor fi atârnate vizibil, exact așa, that’s the point:

lampa5

Lângă pat vor fi așa (cu cablu roșu). Suporturile le-am cumpărat deja (de la IKEA):lampa7

8. OGLINDA. Trebuie să fac rost de așa niște lemne și să înrămez o oglindă:

oglinda

9. BIROU. Voi avea nevoie de un birou într-un colț. Ceva mic, întrucât am doar un laptop, de fapt; iar dosarele cu contabilitatea etc. nu trebuie să fie depozitate în mod necesar acolo (pot fi ascunse și în lăzile de sub rafturile albe). Cert este însă că voi avea un astfel de scaun. Se putea altfel? Nu. Doar Eames-like! Looooove it! Exact modelul acesta va fi, l-am găsit și în România, îl voi comanda de aici:

birou_scaun

Biroul va fi ceva de genul, iar scaunului s-ar putea să-i protejez tapițeria punând peste el așa o blană (artificială), cum se vede în a doua fotografie:

birou1 birou2

10. CUIER. În vazul în care voi ajunge la concluzia că este nevoie (și loc) de un cuier, s-ar putea să meșteresc așa ceva din patru cozi de mătură :)) Nu este sigur însă, și oricum, desigur că nu voi agăța aici 100 de paltoane și geci, ci doar 1-2 pălării și o poșetuță, mai mult de decor, exact ca-n poză:

cuier

Ei bine, planurile sunt frumoase și mărețe. Nu-mi dau seama cât vor costa toate astea, dar știu că mare parte dintre lucruri le voi face chiar eu, așa că mai economisesc ceva. Sigur, cel mai ieftin era să cumpăr cu vreo 1500-2000 de lei un set basic de dormitor, din PAL, dar nu asta este ceea ce îmi doresc. Așa că îndrăznesc să dream big și îmi pun speranța în faptul că voi reuși până la urmă să fac toate astea – cu multă determinare, multă muncă și mult noroc. Noroc că voi scoate la vânzare cam tot ceea ce este acum în cameră și astfel voi mai face rost de ceva cash – sper! Totodată sunt conștientă că nu voi termina totul într-o lună, nici în două: mai mult ca sigur că voi evacua camera, voi face tavanul și pereții, iar mai apoi o să dormim pe o saltea până vom cumpăra încet-încet tot ceea ce este necesar + voi vopsi/meșteri ceea ce trebuie. Am deja experiența unei renovări, așa că știu că nici atunci când ai toți banii jos, treburile nu merg ca unse, lucrurile nu se livrează la timp etc., totul durează, durează… așa că trebuie să mă înarmez cu multă răbdare. Sper însă că cel târziu la finalul verii camera să fie gata măcar în proporție de 80%. Probabil că nu tot ceea ce am descris mai sus își va și găsi locul în cameră. S-ar putea să fie PREA MULT. Voi mai decide pe parcurs, când o să înceapă să prindă totul contur. 🙂 Ca să fie rezultatul super, uneori trebuie să mai știi să și renunți! În orice caz, în concluzie: va fi ceva eclectic, un fel de new rustic, puțin nordic, puțin tradițional… sper să-mi iasă combinația!

carti1 carti2

Cu decorațiunile și cu cărțile nu sunt probleme. Avem destule. La fel și picturi și fotografii înrămate. Multe și minunate. 🙂 Fără așa ceva, orice cameră este moartă.

BONUS: Un prim moodboard, realizat pe când mă mai gândeam să cumpăr o mobilă albă, simplă (IKEA, of course). Nu zic că arată rău, și nici măcar că nu voi ajunge într-un final la concluzia că asta trebuie să cumpăr, până la urmă. Rămâne de văzut!

moodboard1

 

La final, o promisiune: voi documenta totul în fotografii! Stați pe aproape!

6 thoughts on “Proiectul anului: renovarea & redecorarea dormitorului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + 9 =