Anul acesta mi-am propus – printre altele – să renovez baia mare. Și să termin renovarea băii mici. Merg cu mai multe proiecte în paralel. Poate vă inspir și pe voi!
Teoretic baia aceasta ar fi în regulă, dar practic nu prea este. Deși faianța și gresia cumpărată în urmă cu vreo 10 ani de la Tiger Amira din Timișoara nu îmi displac nici acum, din cauza felului în care a fost efectuată lucrarea pe vremuri, baia aceasta nu arată totuși foarte fericit. De multă vreme mă gândesc să sparg tot, dar cum este vorba despre o lucrare care te secătuiește cu adevărat de puteri, am tot amânat treaba. Se va face foarte multă mizerie și va costa destul de mult, chiar dacă acum am impresia că nu este nevoie de prea multe lucruri…
Anul acesta mi-am propus totuși să fac această renovare – mai prin vară sau prin toamnă, cam așa. Dacă nu anul acesta, în 2018 sigur. Ceea ce îmi doresc este deja foarte clar. Inspirație îmi sunt aceste două fotografii:
Faianța & gresia: alb, albastru, griuri
În primul rând va trebui spartă faianța veche și va trebui retencuit și zugrăvit peretele (în alb). Cu ocazia aceasta vom monta și un ventilator pentru evacuarea aburilor (deși baia are și o fereastră măricică). Pentru că baia nu este prea mare, voi paria pe mult alb. Feblețea mea ar fi fost faianța cu plăci în forme mai deosebite, dar… costă pe măsură și nici nu este cazul, nu se potrivește, este pur și simplu mult prea mult pentru această casă. Mă declar însă cucerită de fish scales și honeycomb tiles…
În locul mozaicului pe nuanțe de verde și crem pe care îl avem acum voi alege pentru placat pereții un mozaic alb. Astfel voi obține o baie mai luminoasă și care o să pară și mai spațioasă. Îmi plac foarte mult și metro tiles, dar voi rămâne totuți la prima mea dragoste: mozaicul. Un mozaic alb, poate cu rosturi închise la culoare (gri, de exemplu). De data aceasta nu voi mai pune faianță de jur împrejur, ci doar în zona în care este cada de baie și chiuveta. O să și scap mai ieftin (sper). Țineți minte că nu este corect și nici în trend să placați toți pereții, de sus până jos – less is more și în acest caz! Baia va arăta mult mai aerisită și mai elegantă cu mai puțină faianță.
Îmi doresc plăci de pardoseală din ciment pe nuanțe de alb+albastru+gri. Poate chiar un mix din mai multe patternuri, în stil patchwork, ca mai jos. Foarte important este să nu fie alunecoase, ca gresia pe care o avem acum.
Vana rămâne, chiuveta pleacă
Vana este în regulă și rămâne, doar că îi vom adăuga o ușă de sticlă (perdeaua la noi pur și simplu nu funcționează, este mereu apă peste tot). Este vorba de o astfel de ușă:
Iar drept mască de chiuvetă voi folosi masa de la o veche mașină de cusut, așa cum se poate vedea și în pozele de mai sus. De aceea chiuveta va fi schimbată. Ea se află de altfel în stare foarte bună, dar s-a dovedit a fi prea mare pentru această baie și oricum nu se potrivește pentru a fi montată peste masa de la mașina de cusut – este nevoie de una mai mică, rotundă sau pătrată. Atenție – când faceți voi un suport pentru chiuvetă trebuie să aveți mare grijă ca înălțimea suportului DIY să fie potrivită!
Cu suportul de chiuvetă se cam și termină „mobilarea” băii. Îmi doresc o baie aerisită, și nici nu este nevoie de mobilă. Un raft în fața oglinzii va fi suficient pentru a așeza acolo câteva produse + cele folosite la baie vor fi așezate pe marginea căzii de baie (acolo sunt și acum). Nu este nevoie decât de un raft și una-două cutii pentru a depozita tot ceea ce ținem în această baie.
Locuri de depozitare? Nu prea avem nevoie
Prosoapele le voi pune frumos în niște coșuri împletite pe care le voi așeza sub „masca” de chiuvetă. Produsele de curățenie nu le păstrăm aici, iar detergenții de baie se vor mai regăsi aici doar temporar, întrucât mașina de spălat urmează a fi mutată de aici în viitoarea cameră tehnică, sau mai pretențios spus, în laundry room. (Acolo unde avem acum centrala de încălzire pe lemne va fi în viitor o încăpere… cu de toate: mașină de spălat, stație de călcat, mașină de cusut, loc pentru chestiile legate de hobbyurile membrilor familiei (arts&crafts, pescuit), depozitare lucruri de genul aspirator, găleată/mop, mașină de tuns iarba, ghivece de flori și multe multe altele.) În baie o să mai fie nevoie de: coș de rufe, coș de gunoi, toate acestea vor fi probabil coșuri împletite, totul pe natural. Este posibil ca pe jos să nu avem un covoraș, căci la noi este oricum aproape întotdeauna complet udă podeaua. Voi căuta o altă soluție. Poate ceva în acest gen:
În fotografia aceasta se regăsesc și coșurile împletite care mie îmi plac atât de mult, respectiv, trebuie reținută și ideea cu scara și scăunelul.
Nimicuri de altfel foarte importante
Și desigur, voi apela decorațiuni inedite, așa cum îmi plac mie. Tips: nu cumpărați recipiente pentru baie din cele dedicate. De obicei în magazine se vând tot felul de urâțenii din plastic și inox; acestea nu arată bine deloc. Apelați la imaginație și cumpărați de pe alte raioane obiectele de care aveți nevoie pentru baie. Două exemple rapide: 1. Săpunurile nu le țineți în clasicul recipient de plastic; fiți mai creativi! Apelați la o piatră, la o farfurioară sau tăviță decorativă. 2. În loc de un dispenser/dozator din plastic alegeți unul frumos, din ceramică sau sticlă, care să se potrivească stilului băii! (Despre asta voi mai scrie în viitor, ceva mai pe larg.)
În plus, nu uitați că o baie are și ea nevoie de decorațiuni! De o perdea frumoasă, de o plantă potrivită pentru locuri cu umezeală, de una-două tablouri care să reziste într-un astfel de spațiu, și lista ar putea continua. Măcar niște scoici și corali, sau o lumânare! Eu – pasionată fiind de subiect – voi merge mai departe și chiar voi coborî din pod câteva bucăți de săpun de casă rămase de la bunica, voi cumpăra niște recipiente de sticlă de la Pepco sau IKEA… și iată ce voi face cu ele!
O baie simplă, albă, luminoasă și serenă, cu accente de albastru și de gri, respectiv, cu câteva decorațiuni bine alese și bine plasate este ceea ce îmi doresc!
Vă țin la curent. 🙂
5 thoughts on “Proiect nou pentru 2017: o baie alb-albastră”