Tu când ai fost ultima oară la o ecografie mamară sau la o mamografie?

În România, 80% dintre cancerele mamare sunt diagnosticate în fază avansată, când acestea nu se mai pot vindeca, ci tot ceea ce se mai poate face este să se prelungească supraviețuirea. Unul dintre motivele care stau la baza statisticilor proaste este că nu se pune suficient accent pe prevenție. Să o spunem drept: statul e praf la capitolul acesta, iar noi nu ne autopalpăm, nu mergem la ecografii mamare și/sau la mamografii dacă cineva nu trage de noi – decât foarte rar, aproape ca excepție. Tu când ai verificat ultima oară dacă ești bine?

Foto: Camelia Popescu-Rangu

De câțiva ani încoace merg anual la controlul sânilor; și DA, și eu tot amân asta. Făceam asta mereu toamna: însă în 2023 atât am tot amânat să merg la ecografia mamară, că iată, s-a făcut 2024 și am ajuns să merg la medic abia acum, în februarie. NU faceți ca mine, ci faceți așa cum de fapt mi-am propus să fac: alegeți-vă o lună sau un anotimp în care să faceți chestia asta, și țineți-vă de plan!

Nimeni nu va trage de tine să mergi să îți faci un control anual – realitatea este că poți conta doar pe propria ta persoană. Mergi la medic din proprie inițiativă – dacă îți permiți investigația, programează-te pur și simplu; dacă nu îți permiți ecografia sau mamografia, vorbește cu medicul de familie pentru o trimitere și fă-ți programarea din timp, căci uneori listele de așteptare se întind pe luni întregi.

Potrivit recorder.ro, dintre statele Uniunii Europene, România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de sân și de col uterin. Statisticile sunt sumbre, iar dincolo de cifre se află oameni. Și multă suferință. Dar prevenția ține de fiecare dintre noi. Nu vă neglijați!

Informații utile legate de sănătatea femeii eu am descoperit, printre altele, pe site-ul medicului ginecolog Monica Rădulescu. Foarte bine structurate, inclusiv sub forma unei broșuri pe care o puteți descărca: AICI. Vă recomand cu drag parcurgerea broșurii! 

Scopul acestui articol este unul extrem de simplu: să servească drept reminder. Să vă facă să vă aduceți aminte de prevenție și să puneți mâna pe telefon și să vă programați ASTĂZI la un control. Și să încurajați și femeile din jurul vostru să o facă!

*

Autopalparea

Autopalparea este primul pas, poți face asta și la duș, de exemplu.

Ecografia mamară

Ecografia este recomandată până la vârsta de 40 de ani, și se face o dată pe an.

Mamografia

Mamografia este recomandată după vârsta de 40 de ani, și se face o dată la doi ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 2 =