Portretul cumpărătorului de pe OLX

Suntem învățați să scăpăm de lucrurile de care nu mai avem nevoie. Să luptăm împotriva consumerismului, să mai reutilizăm, să revindem. Să nu cumpărăm, mereu, noi și noi lucruri, care să ne încarce locuința și a căror producție să polueze și mai mult planeta. Decluttering, decluttering – citim peste tot. Și deseori suntem sfătuiți să oferim aceste articole persoanelor nevoiașe și/sau să le vindem pe site-urile de specialitate. Cum ar fi OLX. 

Dacă este să vorbim despre vânzare, sună minunat că poți astfel să scapi de lucrurile pe care nu le mai folosești, să obții mai mult spațiu și mai multă ordine în casă, și în plus o parte din suma pe care ai cheltuit-o (poate fără să te fi gândit prea bine) să se întoarcă în buzunarul tău. Doar că, în practică…

…lucrurile sunt complicate și dificile! Eu sunt pe punctul de a mă lăsa păgubașă! 

Să începem cu începutul, însă.

Într-o frumoasă zi am hotărât și eu că voi scăpa de toate lucrurile din casă care îmi sunt de prisos. Și că le voi vinde pe www.olx.ro, pentru a mai recupera câte ceva din investițiile făcute și pentru a bucura alți oameni care doresc să cumpere un lucru second hand, mai ieftin. Plus că să știți că fiecare produs are cumpărătorul lui… uneori cineva chiar caută cu disperare exact acel lucru pe care îl vindeți, pentru că are nevoie fix de acela și acela nu este de găsit în magazine. (De exemplu, eu am vrut un anumit robot de bucătărie care nu se mai fabrica și am fost tare bucuroasă să îl găsesc pe OLX și să îl cumpăr de acolo.)

În plus, nu orice lucru poate fi donat. Desigur că hainele pe care nu le mai port le dau și eu celor nevoiași, dar pentru restul lucrurilor sunt dificil de găsit exact persoanele care ar putea avea nevoie de ele. Nu orice poate fi dus la o casă de copii sau la un cămin pentru bătrâni. Plus că tot pe astfel de site-uri îți poți încărca și produsele pe care vrei să le donezi țintit, existând de bifat opțiunea „gratuit”. Ceea ce am făcut și eu.

Mare greșeală a fost, însă, să pun anunțurile pe OLX. Piața aceasta a lucrurilor second hand vândute online este guvernată de un mare haos. Deși după părerea mea site-ul este reușit și este bine pus la punct, în plus este și foarte vizitat și găsești cam orice… potențialii clienți lasă foarte mult de dorit. (Au fost și destule excepții, desigur.)

Întâmplarea face că am o mulțime de lucruri de prisos, astfel că pe OLX se regăsesc mai multe zeci de anunțuri de-ale mele. Rezultă de aici că am avut de-a face cu o mulțime de persoane interesate (cică) să cumpere produsele acestea și după aproximativ un an am ajuns la niște concluzii pe care vreau să vi le împărtășesc.

În mare aș putea spune că doar 1 din 10 persoane care scriu mesaje este cu adevărat interesat să și cumpere produsul respectiv. Restul… nu știu. Se plictisesc? Nu au ce face? Nu mi-am dat seama până în acest moment…

Încerc aici însă să fac un portret al cumpărătorului mediu de pe OLX (pentru că sunt și excepții, așa cum am spus).

*

Persoana care începe cu întrebarea „Mai este valabil anunțul?”

În general face însă un enunț, căci pare că nu găsește semnul de întrebare pe tastatură: ex. BUNĂ MAI ESTE VALABIL (fără virgulă, desigur). Mai sunt și cei care pun trei semne de întrebare: SALUT MAI ESTE VALABIL??? Foarte, foarte mulți dintre cei care au întrebat dacă anunțul este valabil nu au mai revenit. Pe câțiva i-am și întrebat apoi, din pură curiozitate, de ce naiba au scris, dacă atunci când au primit răspunsul meu afirmativ, nu au mai răspuns niciodată. N-am aflat nimic…

Persoana care pare hotărâtă, negociază la sânge și apoi se face nevăzută

Am primit nenumărate mesaje în care persoana scrie ceva de genul: 150 LEI ȘI VIN SĂ ÎL IAU. Uneori am fost de acord cu prețul propus și am spus OK, când ai dori? Liniște mare, cumpărătorul a dispărut în neant. Voi înțelegeți fenomenul? Eu nu.

Variațiune pe aceeași temă:

old

Persoana care pune întrebări ale căror răspunsuri se regăsesc în textul anunțului

Sunt extrem de mulți. Întreabă tot felul de lucruri, pe care nu le-ar fi întrebat dacă ar fi citit cu atenție descrierea ta, pe care ai mai și făcut-o frumos, cu început și sfârșit, cu diacritice, cu virgule, cu liniuțe pentru ca informația să fie cât mai ușor de digerat. Am avut situații în care am fost întrebată ce culoare are un lucru care era fotografiat în 3 unghiuri, deci clar era vizibilă culoarea. Pur și simplu hilar.

olx

Variațiune pe aceeași temă:

olx

Persoana care îți mănâncă o grămadă de timp

Și aceștia sunt mult prea mulți. Am avut de-a face cu mai multe specimene de acest gen. Sigur că este de înțeles că cineva pune întrebări suplimentare. Dar parcă după 5 întrebări te cam saturi. Plus că nu este vorba numai de întrebări, ci se răzgândesc de 100 de ori, că totuși să trimiți pachetul nu știu când, că parcă totuși mai așteaptă că nu sunt hotărâți, apoi că să trimiți, că face transfer bancar, că nu mai face transfer și vrea cu ramburs, ceva incredibil. Unii pur și simplu nu au capacitate de înțelegere și trebuie să le explici de 5 ori un lucru, mai întreabă 10 lucruri, îți vine să înnebunești. (Aici nu am cum să vă arăt conversațiile kilometrice. Din curiozitate am exportat două dintre ele în format .pdf și au ieșit documente de 6, respectiv 7 pagini. Nici nu știu de ce m-am mai obosit!)

Persoana care vrea să facă schimb

Am primit numeroase propuneri de a face schimb. Uneori am aruncat un ochi peste anunțurile interlocutorului meu, în general însă nu mi-a atras atenția nimic. Ceea ce este demn de povestit este însă cum unii vor să schimbe un c…t împachetat cu un produs de maximă decență. De exemplu, o prietenă m-a rugat să pun eu un anunț la mine pentru mașina pe care dorea să o vândă și mi-au scris unii că vor să facă schimb… De curiozitate (la ce s-au gândit totuși, cu ce să fac schimb în cazul unei mașini?) am aruncat o privire la ei… Aveau smartphone-uri și altele asemenea. Și doreau să facă schimb cu o mașină… Am mai primit și alte oferte de nerefuzat:

Persoana care nu are internet banking

Încerc întotdeauna să scap de varianta ramburs cu Poșta Română, astfel propun plata în avans, pentru că atunci suma pe care trebuie să o plătesc pentru transportul coletului este atât de mică, încât transportul îl pot oferi gratuit. Mare, dar mare parte dintre clienții de pe OLX nu au însă internet banking… Că nu au încredere să trimită banii avans, este de înțeles. Dar în general nici nu au vreun cont bancar. În acest secol în care trăim. Astfel ajungi în situații în care vinzi în produs de 10 lei și transportul cu ramburs costă 13 lei. În plus, banii îi primești peste vreo 2-3 săptămâni. Și trebuie să te deplasezi la poștă încă o dată. Păi mai merită? Nu.

Persoana care nu ridică pachetul

Mi s-a întâmplat nu o dată, ci chiar de 2-3 ori ca persoana care altminteri părea serioasă și hotărâtă, să nu se prezinte pur și simplu la poștă ca să ridice coletul. Ceea ce înseamnă că peste ceva timp acesta s-a întors la oficiul meu poștal, eu a trebuit să mă duc acolo încă o dată să îl ridic; și să plătesc și transportul înapoi. Unde mai pur efortul depus pentru a împacheta produsul în mod corespunzător și de a completa toate formularele necesare.

Persoana care nu vine după produs

Nici cei care locuiesc în același oraș cu tine nu sunt dispuși să și vină acasă la tine atunci când v-ați înțeles asupra tranzacției. S-a întâmplat de nenumărate ori să aștept degeaba, când poate că aveam altceva mai bun de făcut. La anunțurile cu produsele pe care le ofer gratuit s-a întâmplat la fel. Pentru unul dintre ele mi-au scris – cred că nu exagerez – cel puțin 35 de persoane. Niciuna nu a mai venit însă să ridice produsul. Uneori chiar m-am oferit să fac eu transportul, am primit și numere de telefon de la alții, la care apoi nu a mai răspuns nimeni. Ce să înțeleg de aici?olx

***

La final, să ne descrețim puțin frunțile, cu niște umor á la cumpărătorul de pe OLX:olx

Așadar… un cont pe OLX (sau alt site de acest gen), numai pe propria răspundere! Doar dacă aveți timp liber și vă asumați faptul că o să vă consume foarte mult timp lucrul acesta. Dacă nu aveți nervii tari și nu aveți răbdare, nu o faceți. Trebuie să fiți pregătiți să dați de tot felul de oameni.

În plus, să nu vă gândiți să vă treceți numărul de telefon! Măcar la mesaje răspundeți în tihnă, când vreți. Este uimitor la ce ore și momente ale zilei pot suna oamenii. Și cât de mulți! Chiar nu vă doriți acest lucru, vă spun sigur. Mai ales că… eu la început am avut număr de telefon pe site și m-au sunat inclusiv tot felul de perverși, fără nicio legătură cu anunțurile.

Sau poate că… cel mai bine este să nu vă pierdeți deloc timpul cu anunțurile?!

Dacă aveți și voi experiențe sau păreri de împărtășit, vă aștept aici comentariile!

Notă: Din bun simț și pentru a respecta totuși intimitatea persoanelor cu care am intrat în contact am ascuns numele (mai bine spus pseudonimele) lor, deși ar fi meritat să le vedeți, sunt… speciale rău!

5 thoughts on “Portretul cumpărătorului de pe OLX”

  1. Dacă ai cont bancar și trimiți prin poștă cu plata ramburs, poți indica direct contul bancar în formularul de ramburs. Astfel, nu mai trebuie să te deplasezi iar la poștă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 20 =