Ponturi pentru o gospodărie ceva mai ecologică

Am scris aici despre câteva ponturi pentru a mai reduce din cantitatea de deșeuri produsă în gospodărie. Acest subiect începe să mă preocupe tot mai mult, tot citesc despre asta și încerc, cu pași mici, dar destul de hotărâți, să transform gospodăria noastră într-una ceva mai ecologică.

„CEVA MAI ecologică”, cu accent pe ceva mai, pentru că „foarte ecologică” sau „ecologică” înseamnă un efort concentrat, pentru unii chiar inimaginabil și irealizabil. Nu cred că voi ajunge nici eu (prea curând) acolo, poate că nici nu tind neapărat, dar CEVA tot vreau să fac.

Să ai o gospodărie mai ecologică NU trebuie să fie un chin!

Să trăiești mai ecologic nu trebuie să fie un chin! Important este, însă, ca fiecare dintre noi să facă măcar câțiva pași. Mic cu mic se face mare! Trebuie să reducem cu toții cantitatea de deșeuri pe care o producem, trebuie să reciclăm cât mai mult, trebuie să poluăm cât mai puțin. Trebuie să conștientizăm că avem o problemă și trebuie să facem ceva. Poate că nu vă place cuvântul trebuie, dar chiar aceasta este expresia cea mai potrivită. Ne vor acoperi, în curând, munți de gunoaie!…

Uneori, asta costă mai mult, dar pe termen lung, vă costa mai puțin

Să trăiești mai ecologic costă ceva. Produsele din această categorie sunt mai scumpe, dar pe termen lung, multe dintre ele înseamnă, de fapt, economisire. (Asta dacă ne uităm la partea financiară.) Ca să fim cât mai practici, vin cu exemple concrete din propria gospodărie, și vă prezint ce cumpărături am făcut pentru a trăi mai ecologic și a produce mai puține deșeuri.

ecologie
(sursa foto: Pixabay)

Astăzi, despre „lupta” dusă în BUCĂTĂRIE 🍽

În bucătărie se generează, poate, cea mai mare cantitate de deșeuri: pungi, folii, diverse ambalaje în care cumpărăm, transportăm și depozităm alimentele. Unele ambalaje nu le putem evita sau abia dacă putem! Există și opțiunea de a cumpăra alimente vărsate, în recipiente proprii aduse de acasă – acest lucru nu face parte, însă, din primii pași de urmat, pentru că necesită un efort mult mai mare. Dacă vă interesează să fiți mai ecologici, începeți de aici:

Primul pas a fost să renunț la pungile de plastic pe care le cumpăram de la casă, în ultimul moment! Niciodată nu aveam, veșnic uitam să iau cu mine. Acum merg la cumpărături cu unele refolosibile. Există o mulțime de variante, plase de cumpărături din material textil, coșuri împletite, lădițe pe care să le păstrați în portbagaj… Să nu faceți măcar lucrul acesta este chiar de neiertat!

Apoi am renunțat cu totul la ambalajele de unică folosință. Marea majoritate a acestora nici măcar nu sunt reciclabile. Uitați-le! Cumpărați-vă recipiente reutilizabile, de preferință din sticlă, nu din plastic. Eu am unele de la IKEA, pe toate mărimile și formele, care se închid ermetic. Unele sunt rezistente la temperaturi mari, deci pot fi folosite și pentru gătitul la cuptor, ca vasele yena. Se pot folosi și pentru congelator. Există două variante: cu capac de plastic sau capac din bambus.

ikea 365
Recipiente pentru alimente – de la IKEA

Încerc să evit cu totul folosirea paiului. Când comand o băutură, specific că nu doresc pai, iar pentru acasă, dacă chiar vreau să sorb dintr-un pai, am cumpărat unele din bambus, reutilizabile. În Wrapmama’s Shop găsești, la set, pai din silicon.

pai bambus
(sursa foto: Kickstarter)

Intenționez să nu mai iau pungă (nici din hârtie) pentru pâine cumpărată din magazin. Și să nu mai cumpăr pâine feliată ambalată la pungă (oricum calitatea acesteia lasă de dorit). Am comandat un săculeț căptușit, pentru transportarea și păstrarea pâinii. Îl găsești la Greenmade, pe trei mărimi și mai multe culori. Îl voi lua cu mine la magazin și aduc pâinea acasă în acest săculeț, apoi tot în acesta îl voi și păstra. Extra tips de la Greenmade: când este foarte cald, păstrați pâinea într-un vas de ceramică (ex. vas roman), va fi mai protejată și nu va mucegăi atât de repede.

saculet de paine
Săculeț pentru pâine – de la Greenmade

Nu mai vreau să folosesc pungile din magazin pentru legume și fructe. De aceea, am comandat niște săculeți textili pentru legume și fructe, de la Wrapmama’s Shop. Punga aceea pe care magazinul ți-o pune la dispoziție gratuit este folosită numai pentru a aduce produsele până acasă. Imediat ce te pui să speli legumele și fructele, punga a și ajuns la gunoi… Eu voi încerca să fac cumpărăturile cu cât mai puține pungi de plastic, cu acești săculeți confecționați din material textil transparent și foarte rezistent, care se pot spăla. Nu trag la cântar, sunt extrem de ușoare!

saculeti textili
Săculeți textili – de la Wrapmama’s Shop

Nu folosesc pungi pentru mâncarea la pachet. Alin ia uneori cu el mâncare la pachet (în weekend, de exemplu); în acest caz, ambalez mâncarea într-una din recipientele de sticlă de la IKEA, iar pentru cele 1-2 felii de pâine pe care le ia cu el, am comandat recent un șervețel textil care arată ca un plic, are interiorul dintr-un material impermeabil și se poate spăla și refolosi de foarte multe ori. Sunt perfecte și pentru sandvișurile de dus la școală. Asta îmi aduce aminte de mamele noastre, care făceau astfel de șervețele reutilizabile dintr-un șervețel normal și o pungă, cu ajutorul fierului de călcat 🙂

servetel textil
Șervețel textil – de la Greenmade

Am descoperit un produs care înlocuiește folia alimentară. Eram mare fană de așa ceva, pentru că urăsc să am în frigider mâncare neacoperită și să se amestece mirosurile. Am o mulțime de recipiente cu capac, dar uneori trebuie să mai acopăr și un bol sau ceva, iar pentru asta, foloseam folie alimentară. Acum să nu credeți că am aruncat folia cu totul, mai am, nu despre asta este vorba; dar încerc să o evit cât mai des. Soluția vine tot de la Greenmade: un ambalaj ecologic realizat din material textil, cu un strat rezistent la apă, îmbibat într-un amestec de ceară de albine, rășină de brad și ulei de jojoba. Amestecul cu ceară se înmoaie puțin de la căldura mâinilor, astfel că veți reuși cu succes să plasați acest șervet peste orice doriți să acoperiți. Am comandat pe două mărimi.

ambalaj ecologic ceara de albine
Ambalaj cu ceară de albine – de la Greenmade

Un produs asemănător găsiți și în Wrapmama’s Shop: niște wrapuri cu ceară de albine, o alternativă pentru ambalarea alimentelor și păstrarea prospețimii acestora, realizat dintr-un material din bumbac organic și cânepă, infuzat cu ulei organic de jojoba, rășină și ceară de albine. Auzisem în urmă cu câțiva ani de existența acestui gen de produs (Lara, acum aflu dacă citești articolele mele!). Mi s-a spus că dacă învelești alimentele în așa ceva (legumele și fructele, de ex.), acestea își vor păstra prospețimea mai mult timp. Am căutat în toate supermarketurile, dar nu am găsit. Desigur că aș fi putut cumpăra de undeva online, dar nu am fost chiar atât de motivată. Acum sunt, așa că am comandat un set de wrapuri Abeego, prin Wrapmama’s Shop. Sunt reutilizabile, se pot folosi timp de aprox. 1 an, iar apoi pot merge la compost, deci nu generează deșeuri!

Wrapuri pentru alimente – de la Wrapmama’s Shop

 

abeego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi se pare extrem? Cu siguranță nu este. Sunt doar niște pași mici, care poate că și mie mi s-ar fi părut inimaginabili acum ceva vreme. Important este să îți schimbi modul de gândire, să conștientizezi problema și să decizi să faci ceva. Oricât de mic. Atât cât poți! 😇

One thought on “Ponturi pentru o gospodărie ceva mai ecologică”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 1 =