„Personalități din Banat”: dacă ați ratat expoziția, nu ratați albumul!

Timișoara are, acum, și un album cu portrete ale unor personalități din Banat, album care însoțește o expoziție găzduită în anul 2023 de Muzeul Național de Artă din Timișoara. Atât albumul, cât și expoziția se intitulează „Personalități din Banat” și prezintă portretele a șaizeci de personalități reprezentative pentru Timișoara și regiunea Banatului, semnate de artistul timișorean Aurelian Scorobete. Dacă ați ratat expoziția, nu ratați albumul!

Vernisajul expoziției a avut loc în 28 iulie 2023, portretele fiind păstrate pe metereze până la 17 septembrie 2023, inclusiv. Oricui a pășit în perioada aceasta în Galeria L de la Muzeul Național de Artă din Timișoara, prin față i s-au desfășurat portretele extrem de bine realizate ale unor personalități care și-au lăsat amprenta asupra istoriei locale. Oameni politici, artiști, actori, muzicieni sau arhitecți, precum: Eugeniu de Savoya, Béla Bartók, Károly Telbisz, Johann Nepomuk Preyer, György Klapka, Alexandru Mocioni, László Székely, Ioachim Miloia, Traian Grozăvescu, Victor Vlad Delamarina, Johnny Weissmüller și așa mai departe…

Alături de portretele personalităților din Banat, în galerie au fost expuse și portretele suveranilor României: Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I și Majestatea Sa Margareta.


Aurelian Scorobete, cunoscut în Timișoara și ca „Rică”, este membru fondator al Ligii Bănățene, realizator al steagului Banatului, desenează, pictează, modelează, cântă la pian și la chitară, iubește istoria, motocicletele și ieșirile în natură. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Ion Vidu” din Timișoara și apoi Facultatea de Arte din Timișoara, în clasa profesorului Romul Nuțiu. Acum are o companie de producție și concept grafic, video, animație și modelare 3D. A avut numeroase expoziții personale și de grup, atât în țară, cât și în străinătate. Eu am văzut doar această expoziție a sa, pe care am vizitat-o în luna august. Cu un interes mare, mare, pentru că îl știu și personal pe Rică 🙂

În plus față de expoziție, portretele sunt incluse și într-un album, în care se regăsesc și informații despre fiecare dintre personalități )(în română și engleză). Așadar, dacă ați ratat cumva expoziția, să nu ratați albumul! Îl puteți răsfoi atât la muzeu, cât și la Infocentrul de pe strada Alba Iulia, iar de achiziționat îl puteți achiziționa din locații ca D’Arc, Docks, Viniloteca, Politehnica Timișoara Shop Oficial și magazinul de suveniruri din Piața Victoriei. Online se poate cumpăra de aici

Rică lucrează de foarte, foarte multă vreme la aceste portrete în creion și cărbune, și este o mare bucurie că tot efortul său s-a materializat într-o expoziție și într-un album care va asigura ca aceste personalități care au contribuit la evoluția Banatului să fie readuse în memoria colectivă a locului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =