paște

Paște 2014: alegeți și voi coloranții naturali!

Am scris deja despre cum am vopsit ouăle anul trecut și v-am invitat și pe voi să alegeți coloranții naturali pentru Paștele de anul acesta. Spre marea mea bucurie, văd tot mai des acest lucru în jurul meu! Eu observ, la mine însămi, că țin tot mai mult la tradiții. Cred că îmbătrânesc!

paște

Mie, una, asta îmi aduce aminte de bunica: dar și mama mai vopsește ouăle cu coajă de ceapă. Mai ales că ne-au și dezamăgit, de vreo două-trei ori, vopselele cumpărate. Ies, uneori, niște culori… psihedelice, de te doare mintea. De altfel, cred că cea mai bună vopsea a fost întotdeauna clasicul Gallus.

Iată ce experimente am făcut anul acesta!

Deși am spus că anul acesta voi fi mai curajoasă și voi vopsi ouăle cu muuuulte, muuuuuuuuulte feluri de coloranți naturali, n-a fost chiar așa. Din motive obiective: am avut o săptămână tare încărcată înainte de Paște și nu am avut timp să mă pregătesc corespunzător. La anul. Promit!

Vinerea de dinainte am ținut atelierul de ouă împâslite, a doua zi am fost la un târg de Paște cu produsele mele handmade, iar duminică am plecat la Budapesta, la un seminar, și m-am întors marți seara. Miercuri, la prânz, eram din nou pe drum: pentru că joi a fost ziua mea, am primit cadou o excursie-surpriză la lacul Grundlsee din Alpii austrieci, iar de acolo am mers la Salzburg, respectiv, am continuat roadtripul la castelul medieval Burghausen din Germania.

Așa că nu am apucat să cumpăr ce mi-ar mai fi trebuit: turmeric și varză roșie, de exemplu! Însă am adunat, din timp, coji de ceapă albă. M-am apucat de treabă cu acestea. Cred că vreo 2 ore am tot vopsit ouăle.

Am pregătit pe masă și untura de porc: am învățat, de la bunica și de la mama, că ouăle vopsite trebuie unse cu untură. Ca să strălucească frumos. Nu uitați: în apă se pune, întotdeauna, un pic de oțet! Am folosit și clasicele frunzulițe, îmi plac tare mult:

Ouăle vopsite cu coajă de ceapă albă (ulterior mi-a părut rău că am rupt codița frunzei):

paște

Ouăle vopsite cu cafea (am legat cu sfoară filtrul de hârtie, ca să nu umplu apoi chiuveta cu zaț):

vopsit ouă

Ouăle vopsite cu curry (am folosit o cantitate considerabilă, puțea toată casa, chiar mi s-a întors stomacul pe dos).

paște

Mi-aș mai fi dorit ouă verzi, albastre… dar cum experimentul cu sfeclă roșie și cu ceai de fructe a eșuat, nu am avut chef să mai stric și spanacul și pătrunjelul, de exemplu. Da, sfecla roșie NU a vopsit ouăle deloc… spre mare mea mirare, căci ori de câte ori gătesc ceva cu sfeclă, totul se murdărește… mâinile, vasele, blatul de bucătărie, chiuveta! Ei bine, nu și ouăle!…

Oricum am lăsat, și de această dată, două ouă nevopsite. La noi, asta așa a fost mereu, și bunica, și mama făcea/face la fel. Marea mea tristețe este că nu găsesc niciodată ouă albe-albe. Cred că pe o bază complet albă, culorile ar ieși mai spectaculoase…

Coșul în care am așezat ouăle este unul din materiale naturale, deși l-am cumpărat dintr-un supermarket obișnuit. Îmi place foarte mult!

Mic dejun de Paște: șuncă fiartă, ouă, hrean proaspăt ras

De când mă știu, la micul dejun din ziua Paștelui am mâncat șuncă fiartă cu ouă și cu hrean. Asta pregătesc și eu, în noul meu cămin.

Și țin mult să fie flori în casă: liliacul l-am cules eu în timpul unei plimbări cu bicicleta.

Întotdeauna fac și un copăcel cu ouă: cu ramuri de mâțișor. Deși nu sunt pictate manual, îmi plac foarte mult ouăle acestea de un verde proaspăt.

Când voi sta din nou la casă, lucrurile vor fi un pic diferite, mai ales după ce vom avea și copii. Cu ei voi face așa cum era pe vremea mea: căutam ouăle și cadourile prin toată grădina de flori. Făceam și un cuib special, din iarbă! Vreau să duc mai departe tradițiile familiei.❤️

Deocamdată, atâtea pregătiri și decorațiuni sunt suficiente!

Paște fericit!

One thought on “Paște 2014: alegeți și voi coloranții naturali!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + twenty =