Out and about în Zürich (9). „Caleidoscope” – o expoziție ca o explozie de culoare

Iată de unde vine inspirația!  La asta m-am tot gândit când am parcurs expoziția plină de culoare intitulată „Caleidoscope” și dedicată designerului elvețian de textile Claudia Caviezel, organizată de Muzeul de Design din Zürich și găzduită la parterul Universității de Design de la Toni-Areal. Opera plină de culoare a Claudiei Caviezel a fost, cu siguranță, o revelație vizuală pentru vizitatori. 

Claudia Caviezel este unul dintre cei mai importanți designeri de textile din Elveția, care de mai bine de douăzeci de ani își dedică tot timpul țesăturilor, dar și altor tipuri de materiale pentru care face design. Expoziția „Caleidoscope” de la Zürich a fost primul showcase cuprinzător al operei sale pline de culoare, dar și intens premiate. A fost pusă laolaltă pentru a oferi vizitatorilor o perspectivă asupra stilului ei distinctiv de lucru. Expoziția a fost o explozie de culoare!

Claudia Caviezel îmi era un nume necunoscut – nu și pentru cei din Elveția, însă, unde ea a lucrat și lucrează la realizarea designului a numeroase lucruri: de la cele mai banale produse de uz casnic până la haute couture pentru branduri internaționale. Împletește măiestria tradițională cu instrumentele digitale, dând dovadă de mult fler în privința culorilor și modelelor. Este implicată în foarte multe proiecte de design din Elveția; printre altele, și Swiss Business Lounge de la Aeroportul Internațional din Zürich îi poartă semnătura.

Expoziția a prezentat obiecte textile, imprimeuri în format mare, schițe și lucrări recente pentru a oferi o privire cuprinzătoare asupra metodelor unice de lucru ale designerului elvețian premiat. Creațiile ei sunt remarcabile și prin spontaneitatea lor: trece cu ușurință de la meșteșugurile textile tradiționale la tehnicile digitale, combinând intuitiv culorile și modelele pentru a crea modele vibrante, multistratificate.

Expoziția de la Toni-Areal a fost un spațiu modelat după studioul propriu din St. Gallen al artistului. Pereții au fost umpluți cu fâșii mari de țesături colorate, pe mese erau așezate desene, schițe și documente care prezentau fiecare etapă a procesului de creație. Și mă întorc la  „de unde vine inspirația?”… Căci la asta m-am tot gândit, parcurgând expoziția. Acolo am putut vedea de unde, cum, când a venit inspirația și cum s-a ajuns la produsul finit.

Pentru mine a fost foarte interesantă partea asta; să văd cum câte un moment, câte un obiect din trecut sau din prezent, câte o călătorie, câte o întâlnire a reprezentat un punct de pornire pentru un viitor proiect. De exemplu, pentru realizarea unei colecții de covoare, Claudia Caviezel s-a inspirat dintr-un puzzle din lemn cu care s-a jucat mult în copilărie.

O mare parte din expoziție este dedicată acestor surse de inspirație – este prezentă o selecție a materiale din care Claudia Caviezel s-a inspirat deja, dar și o selecție de materiale care încă se mai află în așteptare. Mi-a plăcut mult să văd, așezate una lângă cealaltă, fotografii cu inspirația & rezultatul. Un exemplu: o rochie purtată de fosta first lady din S.U.A., Michelle Obama, din șifon de mătase, cu un print inspirat din modelele unor covoare istorice.

Creațiile tradiționale ale diverselor popoare sunt un izvor nesecat de inspirație. Altă dată, sursa de inspirație este literatura. Desigur, fotografiile efectuate în călătorii conțin, și ele, o grămadă de idei. Multă inspirație vine și din copilărie: jucării, caiete au stat la baza unor printuri imaginate de Claudia Caviezel. Una dintre cele mai faine chestii la această expoziție este tocmai acest lucru, că vizitatorul a avut ocazia să vadă calea care a fost parcursă de la initial flash of inspiration și până la the finished work of art.

A fost o plăcere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 18 =