artificii

Out and about în Zürich (5). Züri Fäscht, sărbătoarea orașului

Züri Fäscht (adică Zürich Fest, în dialectul local) reprezintă sărbătoarea orașului elvețian Zürich. Este un eveniment uriaș, care se întinde pe trei zile și se ține doar o dată la trei ani. Prima ediție a avut loc în 1951, iar forma pe care o are acum festivalul a fost dobândită în 1976. Deși de-a lungul anilor a avut mai multe denumiri, dar a fost vorba, întotdeauna, de același eveniment.

züri fäscht
Artificiile de la ediția anterioară (2016) – sursa foto: Züri Fäscht

Se ține în primul sfârșit de săptămână din iulie, de vineri până duminică. Atunci, străzile din jurul râului Limmat sunt eliberate de trafic și de mașini parcate, la fel și o mare parte din acea parte a malului lacului Zürichsee, care face parte din oraș. Spațiile acestea sunt ocupate de sutele de mii de oameni care vin să sărbătorească orașul. Organizatorii spun că Züri Fäscht atrage, de regulă, două milioane de vizitatori. Este, prin asta, cel mai mare festival din Elveția.

2019, an cu Züri Fäscht – prima impresie 

Cum anul acesta a fost un an cu Züri Fäscht, sâmbătă seara m-am îndreptat și eu către Limmat și Zürichsee, să văd cum arată când orașul se transformă într-un party în aer libercum scria în comunicat. O petrecere care ține până târziu în noapte, de fapt până în zori.

züri fäscht

Prima mea impresie nu a fost deloc bună – în Zürich, unde este întotdeauna atât, dar atât de curat, unde oamenii au atât de mare grijă când, cum și unde aruncă gunoiul, străzile din jurul Limmatului arătau, acum, dezolant. Coșurile pentru gunoi, deși foarte mari și foarte multe, erau nu numai pline ochi încă de la ora 18, ci se și revărsaseră deja. Dar mizerie era și pe jos… Nu am mai văzut așa ceva aici, a fost o surpriză extrem de neplăcută.

În mare, Limmatquai era plin de tarabe cu mâncare și băuturi. O mare diversitate de street food. Muzică peste tot, diverse activități și extrem de multă lume.

În imediata vecinătate a bisericii Fraumünster a fost amenajat un mic parc de distracții, iar treaba continua tot așa până la podul de la care începe lacul și unde au loc evenimentele centrale ale festivalului.

Pe lac au avut loc showuri diverse

Cele mai importante programe ale Züri Fäscht au loc lângă lac. Aici, seara am urmărit un show cu avioane de mici dimensiuni, apoi unul cu elicoptere. Mai târziu, deasupra lacului au fost lansați și niște parașutiști.

După avioane și elicoptere urma un show de lumini și apă, însă… am mai urmărit alte două momente speciale. Dintre acestea, niciunul nu făcea parte din program.

Primul a fost un apus de soare superb peste lac, iar al doilea: salvarea unui om (cred) căzut în apă de pe pod – cu elicopterul. Au fost momente de mare suspans pentru zecile de mii de oameni aflați pe pod și pe malul lacului, dar operațiunea a reușit.

züri fäscht notfall

Artificiile, cu adevărat excepționale

După showul de lumini și apă au urmat artificiile. Pentru mine – dar și pentru mulți alții, bineînțeles – acesta a fost momentul culminant al serii. Le-am văzut pe cele de la ora 22:30, dar au mai fost și la ora 1 noaptea. Artificiile au durat 20 de minute și au fost cu adevărat spectaculoase!

Am filmat cum am putut, special pentru voi:

Noaptea au mai fost și două showuri cu drone: 150 de drone au desenat imagini 3D pe cerul nopții: la ora 00:15 și la 02:15. Iar petrecerea de pe străzi a continuat până în zori, când a și sosit o furtună peste Zürich. Următorul Züri Fäscht se va organiza în 2022.

*Citește aiciaiciaici și aici despre alte patru evenimente din Zürich: Expovina 2018, Swiss Coffee Festival 2019, Zürich Pride 2018, Expovina Primavera 2019.

One thought on “Out and about în Zürich (5). Züri Fäscht, sărbătoarea orașului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + 11 =