Out and about în Zürich (3). Pride, marșul cu un vibe foarte fain

Cu toții am văzut, pe la TV, imagini despre aceste marșuri ale diversității – cum se mai numesc demonstrațiile Pride. De multă vreme am tot vrut să ajung personal la una.  Ca să văd și eu, cu ochii mei, despre ce este vorba acolo. Anul trecut am zis că o să mă duc să văd Zürich Pride, dar apoi am renunțat la idee. Ce să vezi, însă, în timp ce mă aflam în oraș cu niște musafiri, în sightseeing, am dat taman de paradă! Dacă nu am mers eu la Pride, a venit Pride-ul la mine, cum s-ar zice. Iar mie nu mi-a părut deloc rău – am stat și ne-am uitat, o bună bucată de vreme, la participanții la marș. Atmosfera a fost una fantastic de veselă – toată lumea dansa, cânta și se simțea bine – era, pur și simplu, un vibe extraordinar de fain!

zurich pride

Am făcut poze și am filmat, pentru că am vrut să arăt imagini și celor de acasă. Indiferent că este pro sau contra acestor tipuri de manifestări, cred că multă lume este curioasă să vadă așa ceva.

Așa că, dacă vreți să aflați mai multe despre cum mi s-a părut mie acest eveniment, rămâneți alături de mine în continuare! Dacă nu, treceți peste acest articol. Nu aș dori să văd pe aici hate speech. Lăsați pe toată lumea să trăiască fix așa cum dorește – aceasta este părerea mea despre subiect, și cu asta am și încheiat, mai ales că subiectul este foarte complex.

În Zürich, însăși primărița este lesbiană!

Destul de mare mi-a fost mirarea când am aflat că primarul orașului Zürich, Corine Mauch este o lesbiană asumată. Nici că s-ar putea un „mix” mai tare ca acesta: un marș al diversității într-un oraș condus de o persoană cu orientare sexuală diferită de cea obișnuită (ca să spunem așa). Mai este și prima femeie aleasă vreodată în acestă funcție importantă, în Zürich!

25 de ani de Zürich Pride

Anul trecut a fost ediția cu numărul 24, iar anul acesta, Zürich Pride ajunge la ediția jubiliară cu numărul 25. Ceea ce înseamnă că prima astfel de manifestare a avut loc în… 1994. Este vorba, de fapt, despre o serie întreagă de evenimente dedicate drepturilor comunității LGBT+. Cea mai spectaculoasă parte fiind, cu siguranță, parada. La care, contrar așteptărilor, participă nu doar membrii acestei comunități, ci și o mulțime de susținători de altfel heterosexuali – prieteni sau membri de familie ai celor din comunitate sau care susțin, pur și simplu, libertatea de alegere a fiecăruia și care promovează egalitatea în drepturi.

Chiar sunt atât de numeroși?

Cam asta a fost, de altfel, una dintre întrebările pe care mi le-am pus, atunci când am văzut dimensiunea paradei: atât de mulți oameni ar fi homosexuali? Probabil că nu, mi s-a spus, pentru că la acest marș participă foarte multă lume heterosexuală, din diverse motive, cum am specificat și mai sus: susținere, sprijin, curiozitate, fun etc. Dar unul dintre scopurile paradei este și acesta, cred: de a arăta lumii că acești oameni există și că sunt mulți.

zurich pride bdsm

Ce am mai văzut la Zürich Pride a fost foarte multă veselie, culoare și imaginație. Și mult umor. Cred că nu trebuie luat în serios, ca să zic așa, tot ceea ce se vede la o asemenea paradă – care oferă imagini șocante pentru multă lume, cu siguranță. Pentru că este vorba și de foarte mult show. Eu m-am distrat observând lumea, a fost o experiență interesantă.

Erau reprezentate foarte multe companii, categorii, profesii și așa mai departe. Lumea participantă la paradă era organizată în diverse grupuri tematice – fie cu trimitere la apartenența de un anumit grup profesional sau social, fie cu trimitere la preferințe sexuale (BDSM, de exemplu). Multă lume era costumată, a fost ca un carnaval.

50 de ani de la revolta de la Stonewall

Anul acesta comunitatea LGBT+ mai are parte de un jubileu. Se comemorează 50 de ani de la revolta de la Stonewall, care a avut loc în 1969, la New York și care a reprezentat un moment crucial pentru mișcarea LGBT+.

În general, evenimentele Pride sunt organizate în luna iunie, tocmai pentru că revolta de la Stonewall a avut loc într-un iunie. Parade de acest gen se întâmplă în majoritatea orașelor mari din Europa (și nu numai). În România, prima paradă a avut loc în 2005, la București, fiind organizată de cei de la ACCEPT.

Următorul Zürich Pride  are loc între 1-16 iunie 2019 (marșul, pe 16 iunie).

*Citește aici și aici despre alte două evenimente din Zürich: Expovina și Swiss Coffee Festival.

3 thoughts on “Out and about în Zürich (3). Pride, marșul cu un vibe foarte fain”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 7 =