Out and about în Zürich (2). Expovina, salonul de vinuri de pe vapoare

Ceea ce vedeți în fotografia de mai jos este… un salon de vinuri. Un salon de vinuri? Da! Expovina este găzduit, an de an, de 12 vapoare trase la malul lacului Zürich, iar anul trecut a avut loc cea de-a 65-a ediție a acestui eveniment.

salon de vinuri expovina
Foto: Expovina

Între 1 și 15 noiembrie 2018, cei care au venit aici au avut ocazia să aleagă, spre gustare, dintre 4000 (!) de vinuri provenite din 25 de țări. Potrivit organizatorilor, Expovina a reprezentat, din punctul de vedere al atractivității, evenimentul numărul unu al toamnei trecute la Zürich, totodată este cel mai mare eveniment dedicat vinului, din întreaga Elveție.

La Expovina plătești, intri și guști câte vinuri dorești

Trebuie să recunosc că ne-am dus la acest eveniment fără a ști mare lucru despre el. Pur și simplu am văzut reclama în tren și am zis: ne place vinul, acolo este locul nostru! Nu am făcut niciun fel de research înainte, ne-am prezentat acolo pur și simplu. În primul rând, credeam că este un eveniment în aer liber. Mare mi-a fost surpriza când am aflat că acest salon de vinuri se ține pe… vapoare!

Ideea este extraordinară: în vecinătatea Bürkliplatz din Zürich, cele 12 vapoare sunt trase la mal, foarte aproape unul de celălalt – astfel că sunt, practic, conectate, iar tu poți să treci dintr-unul în altul, fiecare dintre ele fiind plin de expozanți care sunt aici pentru a-și prezenta vinurile. Este vorba, în general, de distribuitori. Adică nu găsești standuri ale câte unei țări, ci diverse companii care aduc vinuri din anumite zone sau țări ale lumii.
expovina zurich
Foto: Expovina

Pentru un bilet de intrare de 25 de franci poți petrece aici toată ziua și poți gusta oricâte vinuri dorești. Evenimentul are o eleganță și o prestanță, dar este, totuși, și foarte casual, cumva. Atmosfera mi-a plăcut extraordinar, peste tot se conversa degajat, vesel (despre vinuri, evident!), totul fiind însoțit de clinchete de pahare. Lumea este gata să îți ofere guidance și informații. Poți afla tot ce vrei despre vinurile alese și zonele din care provin.

Când ni s-a făcut foame, am avut la dispoziție un vapor întreg de fondue ❤️ (despre acest dish elvețian voi scrie într-un articol viitor).

4000 de vinuri provenite din 25 de țări

Expovina are un catalog foarte bine structurat, care te ajută să te ghidezi pe vapoare și să identifici distribuitorii și vinurile care te-ar interesa. Noi am vrut să gustăm vinuri pe care nu le mai gustaserăm până atunci. Și, bineînțeles, nu am ratat ocazia de a încerca unele speciale, rare, scumpe. O atenție mare am acordat și vinurilor elvețiene.

expovina vinuri

Cel mai deosebit vin ? pe care l-am gustat aici a fost un vin alb din Armenia, un vin al cărui miros și gust nu semăna cu gustul niciunui alt vin gustat până atunci. Mi l-au turnat în pahar, am mirosit, am gustat și am exclamat că este foarte, foarte special, nu seamănă cu nimic ce mai băusem! Mirosul era ciudat, aproape neplăcut, dar gustul extraordinar! Domnul de la stand mi-a explicat, atunci, că vinul armenesc este, datorită condițiilor geografice speciale, total diferit de altele. În Armenia sunt cultivate sute de soiuri de viță de vie, din cele mai vechi timpuri. Deci există și o tradiție extraordinară a realizării acestei băuturi. Când am căutat mai multe informații despre vinul armenesc, am dat, printre altele, de acest articol – pe care vi-l recomand.

Un alt vin care mi-a plăcut – dar am fost și subiectivă, poate – a fost un vin alb unguresc Tokaji Aszú.

Țara invitată a anului 2018: Georgia

În fiecare an, salonul de vinuri Expovina are o țară invitată (Gastland), care beneficiază de o expunere specială. Anul trecut a fost Georgia, o țară cu o tradiție neîntreruptă, de 8000 de ani, în producția de vinuri. Țara invitată primește un cort separat și are ocazia să își prezinte, la Expovina, nu numai vinurile alese, ci și istoria, tradițiile, cultura și, desigur, oferta de turism.

georgia expovina

Următorul salon de vinuri Expovina are loc între 31 octombrie și 14 noiembrie 2019. Noi nu vom lipsi de la ediția cu numărul 66, asta este sigur! Dar până atunci, între 28 martie și 4 aprilie o să se țină Expovina Primavera. Nu vom rata nici acest eveniment!

*Citește aici despre un alt eveniment din Zürich: Swiss Coffee Festival.

3 thoughts on “Out and about în Zürich (2). Expovina, salonul de vinuri de pe vapoare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 1 =