Verona: când spui asta, te gândești, invariabil, la Romeo și Julieta.💔 Nu se știe, nici până în ziua de astăzi, dacă William Shakespeare, autorul renumitei povești de dragoste a celor doi, a vizitat vreodată acest oraș din nordul Italiei. Însă acest love story aduce la Verona milioane de turiști – deja de sute de ani.
Verona, mai mult decât Romeo și Julieta
Verona face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, iar faptul că aici vin atât de mulți turiști, se datorează și numeroaselor evenimente, târguri și festivaluri. Cum ar fi și renumitul festival de operă, organizat în fiecare vară în vechiul amfiteatru roman, Arena di Verona.
V-am povestit aici că la începutul lunii septembrie am fost la Verona ca să văd „Aida„, în care cântă prietena mea Judit Kutasi, o mezzosoprană de excepție. Evenimentul acesta a fost cireașa de pe tort a vizitei, însă în ziua concertului, respectiv a doua zi am luat la pas și orașul. A făcut, în fiecare zi, aprox. 15 kilometri, pe jos!
Ce să nu ratezi la Verona?
Aș spune că mâncarea, înghețata și cafeaua, însă până să ajungem acolo, hai să vedem cam pe unde m-au dus pe mine pașii. De Arena di Verona am amintit deja, care merită atât înconjurată pe exterior, cât și văzută pe interior, cu ocazia unui spectacol. Atmosfera din amfiteatru este incredibilă! Apoi, cel mai mult m-a impresionat Castelvecchio.
La castelul care a aparținut dinastiei Scaliger, care a condus orașul în timpul Evului Mediu, o mulțime de lume făcea poze cocoțată pe te miri unde. Adevărul este că era ceea ce se cheamă… foarte „instagramabil”.
Casa di Giulietta trebuie să fie următorul punct de pe lista voastră. Curtea interioară, unde se află așa-numitul „balcon al Julietei”, este un loc aglomerat – nu și dacă mergi dis-de-dimineață, așa cum am făcut noi. Se poate vizita și interiorul clădirii (sec. al XIII-lea).
Tot aici se află și o statuie a Julietei. Da, cea despre care se spune că îți aduce noroc, dacă pui mâna pe sânul ei. Am o părere foarte proastă despre această idee de a încuraja lumea să se pună pe pipăit, cu grămada… Chiar și așa, fiind vorba despre o statuie și despre un personaj fictiv. (Mă rog, să trecem peste.)
De aici ar trebui să vă îndreptați spre Casa di Romeo. Locuința lui s-a aflat la doar câteva sute de metri de cea a Julietei, într-o superbă clădire medievală (sec. al XIV-lea), acum frumos restaurată. Curtea interioară de la casa Julietei are un farmec aparte (când nu este buluc acolo, desigur), însă casa lui Cagnolo Nogarola (adică Romeo) nu numai că nu poate fi vizitată, dar nici măcar nu poate fi fotografiată prea bine, pentru că se află pe o stradă îngustă și nu te poți îndepărta suficient de perete.
În ambele locuri mi-a și plăcut, mi-a și displăcut faptul că turiștii scriu și lipesc tot felul de nume și de mesaje de dragoste pe pereți. Este frumos că este ca un loc de pelerinaj pentru îndrăgostiți, însă mi-a fost milă de acei pereți.
Nu departe de casa Julietei, la Mănăstirea San Francesco al Corso regăsiți și legendarul mormânt al Julietei, care este un sarcofag gol.
Nu uitați, însă, nicio clipă, că Romeo și Julieta nu au existat niciodată – decât în povestea lui Shakespeare. Chiar dacă sunt și voci care susțin că nu este vorba doar despre ficțiune – vă recomand acest articol.
Între cele două case se află superba Piazza delle Erbe, considerată a fi inima Veronei și înconjurată de niște clădiri minunate. Locul acesta este dominat de Torre dei Lamberti, adică turnul familiei Lamberti, înalt de peste 80 de metri, ridicat în 1172. Tot aici regăsim și Primăria Veronei.
O altă piață importantă este Piazza dei Signori, care a fost, cândva, centrul de forță al Veronei. Înconjurată și aceasta de vechi și formidabile palate, este dominată de statuia marelui poet italian Dante Alighieri.
Verona are o mulțime de biserici, mici și mari, grandioase sau intime, fiecare diferită și toate fermecătoare. Am vizitat câteva dintre ele, fără un plan anume… pur și simplu am intrat în multe dintre cele care ne-au ieșit în cale.
Am fost și la Castel San Pietro, care se află pe un deal de câțiva metri înălțime. Am urcat cu funicularul, care a costat foarte puțin, și de acolo ne-am bucurat de panorama Veronei și de vederea asupra râului Adige.
Mergeți și voi la Verona!
Așa cum am spus și în introducere, ori de câte ori vă aflați în Italia, nu ratați cafeaua, înghețata și preparatele tradiționale italienești. În Verona am luat masa în trei locuri, vi le recomand pe toate cu foarte mare încredere: Fabrizio dal Cero, Liston da Barca și Tre Marchetti. Și exact în ordinea asta ar fi bine să le luați: primul este foarte potrivit pentru un brunch, al doilea are o terasă foarte plăcută, numai bună pentru luat prânzul, iar în cel de-al treilea, cina noastră a fost de vis!
Am mâncat pizza, paste, lasagna, scoici… Nu ne-a dezamăgit nimic, iar personalul a fost extraordinar în toate cele trei locuri.
Verona este fermecătoare, însă nu v-aș recomanda acest oraș pentru o ședere mai lungă de 2 zile. Poate face parte dintr-un circuit în care vizitați mai multe locuri din regiune sau poate reprezenta un city-break foarte scurt. O plimbare de câteva ore pe străzile sale este ceva ce vă va face cu siguranță plăcere, pentru că totul este atât de italian, atât de… la dolce vita.
De la Timișoara se poate ajunge la Verona astfel: cu Wizz Air sau Ryanair până la Bergamo, apoi cu Flixbus de la Aeroportul Internațional Orio al Serio până la Porta Nuova Verona. O altă variantă este să zburați cu Wizz Air de la Timișoara la Veneția, astfel, dacă nu ați făcut-o încă, vizitați și acest oraș.
O sugestie: mezzosoprana timișoreană Judit Kutasi va cânta și anul viitor la Arena di Verona – al treilea an consecutiv. Ce-ar fi să vă planificați un city break la Verona? Dar în așa fel încât nu doar să vizitați orașul, ci să vedeți și un spectacol de operă grandios!
Sună bine, nu-i așa? 😉