Toată lumea a auzit de filmele cu Tarzan, nu-i așa? Au fost proiectate în întreaga lume – cu mare succes. Iar Johnny Weissmüller, actorul care a interpretat personajul principal din aceste pelicule, s-a născut în Banat! Multe personalități ale regiunii au fost uitate de-a lungul vremurilor care au trecut, însă Johnny Weissmüller nu face parte dintre ele. Majoritatea timișorenilor (și bănățenilor) îi cunosc numele și se mândresc cu el, chiar dacă din punct de vedere turistic, faptul că el s-a născut aici este aproape complet neexploatat.
Johnny Weissmüller s-a născut pe 2 iunie 1904, în Freidorf. Acum este un cartier al Timișoarei, dar pe atunci mai era o așezare de sine stătătoare. În biserica catolică din Freidorf, în registre scrie negru pe alb că acolo a fost botezat Johann Weissmüller. Înregistrarea botezului am avut și eu ocazia să o văd – atunci când am filmat despre acest subiect, pe vremea când lucram în televiziune. Cum provenea dintr-o familie de șvabi, i se spune Hansi, însă mai târziu, în Statele Unite ale Americii, unde au emigrat părinții săi, a devenit celebru ca Johnny.
De-a lungul deceniilor, personajul Tarzan a fost interpretat de mai mulți actori, însă potrivit specialiștilor din domeniu, portretizarea lui Weissmüller a fost cea mai reușită – asta și datorită strigătul său caracteristic de Tarzan.
La acest succes fără egal face referire și titlul filmului documentar pe care celebrul regizor timișorean Florin Iepan l-a realizat, în 2004, despre Weissmüller: The one, the only, the real Tarzan. Acest film dezvăluie, printre altele, și motivul pentru care Johnny Weissmüller nu s-a declarat niciodată ca fiind născut pe meleagurile noastre.
El trebuia să fie născut în SUA pentru a reprezenta Statele Unite ale Americii în cadrul competițiilor de înot la care a participat. Căci el a fost, în primul rând, un sportiv. De aceea, el și-a falsificat certificatul de naștere, mai mult decât atât, la Jocurile Olimpice de la Paris, din 1924, a folosit certificatul de naștere al fratelui său mai mic, Peter, care se născuse deja în SUA. Pe lângă cinci medalii olimpice de aur (la înot) și una de bronz (la polo pe apă), Weissmüller a devenit campion SUA de cincizeci și două de ori (!) și a atins șapte recorduri mondiale la înot. De exemplu, a fost primul care a parcurs distanța de 100 de metri în mai puțin de un minut. Cu siguranță că l-a ajutat și statura: avea nu mai puțin de 190 cm înălțime…
Weissmüller s-a căsătorit de șase ori. A avut trei copii, dintre care doi au murit (unul la o vârstă foarte fragedă). Fiica sa, Wendy, locuiește în Statele Unite. Fiul său, Johnny Weissmüller Jr., care a murit în 2006, a acceptat în 2004 invitația Timișoarei de a celebra 100 de ani de la nașterea tatălui său. Atunci, în cartierul Freidorf a fost dezvelită o placă memorială care ar fi trebuit să se afle pe fațada casei în care s-a născut Weissmüller. Din păcate însă, plăcuța a fost montată pe fațada unei alte clădiri, întrucât cea în care s-a născut actorul a fost demolată în urmă cu zeci de ani, iar în locul ei a fost ridicată o alta.
Casa pe care s-a montat placa memorială era o casă din imediata apropiere a celei originale și arăta așa cum a arătat, probabil, casa natală a actorului. Însă NU era casa aceea. Peste câțiva ani, proprietarul casei pe care se afla plăcuță a și îndepărtat-o, spunându-le jurnaliștilor locali că s-a săturat de faptul că turiștii vin acolo să facă poze, iar el trebuie să îi mintă. Peste câțiva ani, în Timișoara s-a vorbit și despre faptul că lui Weissmüller ar trebui să i se facă o statuie, eventual alături de Cheeta, celebra maimuță din film.
Praf s-a ales și de aceste planuri, în oraș nu avem nici acum o statuie a lui Johnny Weissmüller. Despre vreun muzeu sau ceva nici nu are rost să mai pomenim… Eu încă mai sper, totuși!
Primul film în care a jucat Johnny Weissmüller a fost realizat în 1929, însă adevăratul său succes a venit odată cu primul film Tarzan, unul din 1932, intitulat Tarzan, omul maimuță (Tarzan, the Ape Man). Weissmüller a jucat, apoi, în alte unsprezece filme cu Tarzan. În ciuda carierei sale spectaculoase, la finalul vieții sale a devenit sărac în urma unor decizii de afaceri proaste și a stilului de viață luxos pe care l-a dus.
În 20 ianuarie 1984, la vârsta de 79 de ani, a murit la Acapulco – destul de singur.
De regulă, orașele se mândresc cu personalitățile care s-au născut acolo, iar în multe locuri se și profită mult și bine de pe urma faptului că o persoană celebră sau alta a văzut lumina zilei într-o anumită așezare. Johnny Weissmüller este prezent doar în mentalul colectiv al Timișoarei – deși mai mult în memoria anumitor generații. Există chiar și o legendă care circulă prin oraș: în cartierul Iosefin se află un pod pietonal despre care foarte multă lume crede și spune că este podul de pe care Weissmüller sărea în Bega, ca să înoate.
Am scris legendă, pentru că este în mod sigur o poveste falsă: Johnny Weissmüller era sugar pe vremea când părinții săi au emigrat în SUA. Cu toate acestea, informația continuă să reapară, ceea ce demonstrează, poate, tocmai că timișorenii au nevoie de ceva palpabil legat de Johnny Weissmüller.
*
Articolul de mai sus este traducerea și adaptarea unui articol pe care l-am scris pentru portalul maghiar „Hello Magyarok”, în 2016.
FILMUL DOCUMENTAR REALIZAT DE FLORIN IEPAN: