Știți de câte ori am auzit „wow, nu știam!” atunci când menționam, de exemplu, că cel al cărui nume îl poartă celebra cafea italiană Illy sau actorul care l-a interpretat pe Tarzan sau alții s-au născut în Timișoara sau undeva în Banat? Vă spun eu: de prea multe ori! Și mi-am dat seama că deși pentru unii (mai ales pentru timișoreni), aceste lucruri sunt cunoscute, pentru alții, ele sunt complet necunoscute, deși ar putea fi interesante. Așa că m-am gândit să scriu despre ele, să mai diseminez și eu informația. Astăzi, povestea lui Francesco Illy – pe scurt.
De regulă, orașele se mândresc cu personalitățile care s-au născut acolo, iar în multe locuri se și profită mult și bine de pe urma faptului că o persoană celebră sau alta a văzut lumina zilei într-o anumită așezare. Din păcate, în România, deseori astfel de informații sunt puțin cunoscute publicul larg – și deci, în mare parte neexploatate din punct de vedere turistic.
Este și cazul lui Francesco Illy. Toată lumea cunoaște brandul de cafea Illy. Dar foarte puțin oameni știu că cel care a pus bazele acestei companii a fost un bărbat născut la Timișoara. Într-o vreme, presa din Timișoara a descoperit subiectul și a tot scris despre asta, cu toate acestea, și acum mai întâlnesc lume care nu știe această informație interesantă. Chiar și în Timișoara, darămite în afara ei!
Ei bine, inventatorul espressorului modern s-a născut la Timișoara, ca Illy Ferenc. A văzut lumina zilei în 1892: tatăl său a fost maghiar, iar mama, nemțoaică. Mutat în Italia, a pus piatra de temelie a unei afaceri de mare succes, pe care astăzi o duce mai departe familia sa. Illy Ferenc a devenit Francesco Illy, iar astăzi, cafeaua Illy poate fi achiziționată peste tot în Europa, și nu numai.
Până la urmă, produsele Illy pot sunt vândute în nu mai puțin de 140 de țări din întreaga lume.
Illy Ferenc și-a început studiile la Timișoara, iar mai târziu s-a mutat la Viena. La izbucnirea Primului Război Mondial s-a înrolat și a participat la lupte atât pe frontul de est, cât și pe cel de sud. La sfârşitul războiului și după dezintegrarea monarhiei a considerat că situaţia sa și viitorul său sunt incerte în locul în care se află, și a decis să se mute în Italia, în oraşul Trieste, unde se afla sora sa. Acolo a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Vittoria, o profesoară de pian de origine irlandeză, cu care și-a întemeiat o familie.
Și a rămas definitiv în peninsulă.
Atunci a avut loc un moment care i-a marcat, apoi, toată existența și i-a schimbat viața în mod definitiv: s-a angajat la o companie care se ocupa de cafea. Acolo, prima sa invenție a fost un mod de ambalare a cafelei prăjite măcinate care să păstreze cât mai bine aroma cafelei. Metoda sa a fost una de conservare a cafelei în vid. În 1933 a fondat propria sa companie: Illycaffé, care astăzi nu mai are nevoie de nicio prezentare, și care este dusă mai departe de către moștenitorii săi.
Ceea ce l-a făcut cu adevărat faimos a fost, însă, inventarea unui „strămoș” al espressorului de astăzi. S-a întâmplat în 1935, când Illy și-a dat seama că amestecul de cafea își păstrează mai bine aroma atunci când conținutul său este presat la aburi. Și-a patentat invenția și a numit mașinăria sa „Illetta”. Astfel, a lansat o revoluție în prepararea cafelei. Aparatul său mai este folosit și astăzi, într-o formă modernizată, vezi aici.
Bineînțeles că în deceniile care au urmat, familia s-a italienizat. Illy Ferenc a murit în 1956, la Trieste, ca Francesco Illy. Compania a fost preluată de fiul său, Ernesto, care a condus-o până la moartea sa din 2008. Acum, brandul se află sub coordonarea celei de-a treia generații: a nepotului Andrea Illy. Compania are un succes neîntrerupt, iar eu chiar îmi doresc să ajung într-o zi la Trieste, la sediul Illy, unde se poate vizita și fabrica!
În urmă cu un deceniu, când presa locală a descoperit subiectul și l-a tot tratat, administrația orașului a decis să îi confere lui Illy Ferenc titlul de cetățean de onoare al Timișoarei, post mortem. Lumea a sperat, atunci, că familia sa va veni la Timișoara pentru a prelua distincția. Ceea ce nu s-a întâmplat. Iar unii și-ar fi dorit ca în orașul de pe Bega să fie înființată – chiar de către familie – o super cafenea Illy, cu un mic muzeu alături… S-a vorbit și despre o locație: Turnul de Apă, pe malul Begăi, cafenea cu vedere panoramică… Nu a apărut nici o asemenea cafenea. Din păcate!
Pe vremea când lucram la emisiunea în limba maghiară de la TVR Timișoara, am plecat și eu pe urmele lui Illy, și am avut ocazia să văd, la o filmare, înregistrarea botezului său în registrele de la Biserica Romano-Catolică din Iosefin. Potrivit lui János Szekernyés, istoric local din Timișoara, casa natală a lui Illy Ferenc s-a aflat în cartierul Iosefin, la adresa piața Scudier nr. 2, însă clădirea aceea nu mai există astăzi, întrucât în locul ei a fost ridicată o alta.
Astfel, la 130 de ani de la nașterea sa, în orașul natal Timișoara, amintirea lui Francesco Illy este păstrată în mare parte doar de registrele de arhivă, respectiv de vitrina Zai Apres Café, unde informația este menționată pe vitrină. Măcar că poți să bei o cafea Illy la o serie de cafenele din centrul orașului! Întotdeauna, oriunde aș fi, mă bucur atunci când primesc o cafea Illy într-o ceașcă Illy. Chestia asta mă face mereu să zâmbesc!
*Articolul de mai sus este traducerea și adaptarea unui articol pe care l-am scris pentru portalul maghiar „Hello Magyarok”, în 2015.