V-ați fi gândit, vreodată, la o clădire în formă de… trandafir de deșert? Arhitectul care a proiectat clădirea Muzeului Național al Qatarului s-a gândit, iar rezultatul este fabulos! Mie îmi plac muzeele, mai ales muzeele bine făcute, muzeele surprinzătoare. Iar National Museum of Qatar (NMoQ) din Doha, pe care l-am vizitat în ianuarie 2023, a fost cu siguranță un astfel de muzeu.
Mi-am dorit să văd acest muzeu în primul rând datorită arhitecturii sale. Arhitectul Jean Nouvel s-a inspirat din forma trandafirului de deșert, care este, de fapt, o formațiune minerală din baritină, care se regăsește în unele deșerturi și căreia i se spune „trandafir” pentru că forma sa seamănă cu cea a unei flori cu mai multe petale. În deșerturile din Qatar sunt mulți astfel de trandafiri, iar să îi duci acasă este ilegal. Poți cumpăra unul, însă, de exemplu, chiar și din magazinul de suveniruri de la acest muzeu.
Sunt înnebunită după arhitectura de acest gen, arhitectura organică, totodată futuristă, arhitectura care te surprinde… De aceea, muzeul acesta s-a aflat de multă vreme pe lista dorințelor mele. Nu m-a dezamăgit nici interiorul: este ceva grandios, foarte bine gândit, imersiv pe alocuri, cu secțiuni cuprinzătoare dedicate trecutului și prezentului, dar și viitorului. Muzeul merită vizitat!
Încă de când am parcat am putut observa că muzeul acesta este ceva cu adevărat grandios; parcarea sa este atât de mare, încât atunci când cobori din mașină, angajații vin să te ia cu o mașinuță de golf, pentru că în funcție de locul în care ai parcat, este posibil să trebuiască să mergi destul de mult în soare ca să ajungi la intrarea principală.
Muzeul Național al Qatarului și-a deschis porțile în 2019; înainte de asta, muzeul național a fost găzduit de o altă clădire, care data din 1975. Cum în Qatar, banii și fondurile nu reprezintă o problemă, desigur că muzeul este foarte reușit. În mare parte imersive, expozițiile spun povestea Qatarului și a oamenilor săi – din cele mai vechi timpuri până în prezent.
Primele câteva săli spun povestea unor întâmplări care au avut loc în urmă cu mai bine de 700 de milioane de ani, când forțe geologice puternice au modelat o peninsulă care a fost cămin pentru o serie de creaturi terestre și marine care au dispărut. În unele perioade, zona nu a avut ieșire la mare, în altele a fost scufundată sub ape. Peninsula așa cum o cunoaștem astăzi a apărut cu numai 4000 de ani în urmă.
Următoarele săli se concentrează pe istoria naturală a Qatarului, țară care găzduiesc nenumărate specii de plante și animale, fiecare perfect adaptată la mediu. În tot muzeul, pentru copii sunt amenajate niște colțuri de joacă speciale, unde pot învăța în mod interactiv.
Urmează expoziția de arheologie, unde vizitatorii pot descoperi povestea oamenilor din Qatar prin intermediul a aproximativ 1000 de artefacte expuse, precum și prin intermediul unor reconstituiri. Apoi se trece la oameni și este explicată identitatea poporului din Qatar, caracterizată de mișcarea sezonieră dintre deșert și coastă; mișcarea necesară pentru a găsi apă și pășuni și mișcarea efectuată pentru a vinde și a cumpăra mărfuri.
Muzeul ne prezintă și viața din taberele din deșert, unde mediul înconjurător a însemnat, mereu, mari provocări pentru om, precum și viața de pe coastă, unde oamenii pescuiau și adunau perle, dar și viața de la oraș, unde se făcea comerțul.
Pentru mine, una dintre cele mai interesante expoziții a fost cea de perle, desigur. Am avut ocazia să văd tot felul de perle, dar și echipamente pentru sortarea și măsurarea perlelor. Am admirat o serie de bijuterii realizate din perle (și nu numai), care de-a lungul istoriei au fost deținute de tot felul de persoane importante, de la regi din Antichitate și până la celebrități din secolul XX. Tot aici erau expuse și costume, respectiv instrumente muzicale asociate cu festivaluri și sărbători locale.
De aici încolo, muzeul trece la istoria modernă a Qatarului și prezintă mai ales două puncte de cotitură ale istoriei Qatarului: prăbușirea industriei perlelor și descoperirea petrolului. La începutul secolului XX, țara și-a pierdut sursa principală de venit, comerțul cu perlele – parțial ca urmare a dezvoltării perlelor de cultură în Japonia. A urmat o perioadă întunecată, dar apoi a fost descoperit petrolul din regiune, iar lucrurile s-au schimbat pentru totdeauna. Vizitatorii muzeului pot vedea obiecte legate de perioada timpurie a industriei petroliere, inclusiv o instalație de conducte de petrol.
Ne este prezentată dezvoltarea orașului Doha, care s-a format acolo unde a existat localitatea Al Bidda, menționată pentru prima oară în documente în 1681. Aceasta a fost descrisă ca fiind o așezare în care se făcea comerț cu perle. A rămas un loc modest până în 1930, când a fost descoperit petrolul, iar mai apoi, odată ce în anii 1950 industria petrolieră a început să se dezvolte puternic, Doha s-a dezvoltat exponențial. Astăzi, Doha este o capitală vibrantă.
Ultimele săli explorează Qatarul modern, cel din timpul domniei actualului emir, HH Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, care continuă munca de pionierat a tatălui său, și ne prezintă și aspirațiile pentru viitor ale țării.
*
Inițial, muzeul era programat să fie inaugurat în 2016, însă și-a deschis porțile abia în 2019. Deja în primul an, prin sălile sale au trecut aproape o jumătate de milion de vizitatori. Pentru a vizita Muzeul Național al Qatarului este bine să vă faceți o rezervare în avans, aici, un bilet pentru adulți costă 100 QAR, adică 125 RON.
*Articolul conține informații preluate de pe pagina oficială a muzeului.
Trebuie să vizitez din nou Qatarul să văd şi eu acest muzeu ! Mulțumesc pentru descriere !
Neapărat, dacă aveți ocazia!