Site icon Desculță prin Timișoara

Multicookerul – singurul aparat de bucătărie care chiar mi-a schimbat viața!

Gulaș unguresc, în 20 de minute? Supă din pui de casă, gata în 20 de minute? Orez fiert absolut perfect? Mămăligă fără amestecat în oală?! Da, este posibil – cu acest multicooker Heinner (vezi aici). Niciun aparat de bucătărie nu mi-a schimbat viața atât de mult, cum a făcut-o acest multicooker. Și când mă gândesc că nu mi l-am dorit și că abia m-am lăsat convinsă!

De ce am cumpărat acest multicooker?

Multicookerul acesta a apărut în viața mea după ce am renunțat complet la consumul de zahăr și aproape complet la consumul de făină albă. Implicit am renunțat și la orezul normal – care are un indice glicemic mai mare și îmi este, deci, contraindicat. Orezul brun, sălbatic este, însă, dificil de fiert, așa că am fost în căutarea unui aparat pentru fiert perfect orezul. Văzusem eu în timpul călătoriilor noastre în Asia că cei de acolo fierb orezul cu niște aparate speciale, iar în acele aparate, orezul iese mereu exact așa cum trebuie și că nu trebuie să mai stea nici să amestece în oală și să păzească oala să nu dea totul pe dinafară.

Multicookerul nostru este cumpărat de pe Amazon și este branduit pentru acest magazin online, însă este absolut IDENTIC cu multicookerul Heinner. L-a descoperit Alin, atunci când l-am însărcinat să ne comande un aparat de fiert orezul cu un voucher Amazon primit cadou de la niște prieteni dragi.

El a văzut, atunci, că un aparat de fiert orez costă cam cât un multicooker, și mi-a propus să comandăm un multicooker. Am fost absolut împotrivă. Unde-l mai punem și pe ăsta?! E prea mare! Eu vreau numai ceva mic, doar pentru fiert orezul. Eu nu vreau să gătesc la cutie. Eu nu voi reînvăța acum să fac supă. Mie îmi place să gătesc tradițional. Mai avem noi pe-aici aparate pe care nu le-am folosit niciodată, că ne-a fost lene și să citim cartea. Bla, bla, bla!!!

Până la urmă m-a convins. Într-adevăr, cele două aparate costau cam la fel. A zis că îl va folosi el ca să facă gulaș. Am comandat, deci, acest aparat. De atunci îi zic într-una: vai, cât de bună este oala asta, ce bine că m-ai convins!!! Iar el râde 🙂

Mi-a schimbat, realmente, viața!

De unde nu am vrut să reînvăț să gătesc… acum gătesc aproape numai cu acest aparat. L-am recomandat, apoi, și cumnatei mele, care și-a luat, din start, două: pentru supă și pentru felul doi, să se facă deodată. A fost absolut încântată! Atât eu, cât și ea am făcut prima și prima oară gulaș. Cât de reticentă am fost eu, atât de reticentă a fost și ea. M-a sunat video și i-am explicat ce și cum. A pregătit ingredientele, i-am explicat pe ce buton să apese și apoi am stat la taclale 20 de minute, până ce s-a făcut gulașul. Ea tot zicea: îs curioasă ce o să și iasă aici… Apoi a zis că hm, miroase fain deja… Iar când a deschis capacul și a văzut gulașul gata făcut, lângă care nu a trebuit să stea să amestece o veșnicie în oală… a zis: wow! La fel am zis și eu prima oară când am făcut un gulaș de vită cu carnea fiartă perfect: wow!

La fel am zis și când am fiert pentru prima oară orez în acest multicooker. Cumnata mea a făcut direct risotto, și a zis că nu a mâncat în viața ei așa un risotto cremos și bun!

Am recomandat aparatul, apoi, și unor prietene. Câteva dintre ele l-au cumpărat și sunt la fel de mulțumite ca mine. În general lumea mă întreabă dacă aparatul de care vorbesc este CrockPot-ul sau Themomix-ul. Nu, le spun, dar este ceva similar. Însă muuult mai ieftin! Și care realmente vă va schimba viața.

Mâncare în 20 de minute, fără să amesteci în oală, fără aburi sau fum prin toată bucătăria, și doar cu un minim de miros de mâncare în casă? Apeși pe buton și pleci! Ce poți să îți dorești mai mult?!

Pont: NU eliberați presiunea imediat ce s-a terminat programul. Lăsați în pace aparatul timp de câteva minute bune, să „se calmeze” singură, și întoarceți butonul de eliberare al presiunii abia apoi. Astfel, nu vor ieși aburi deloc – și mai puțin miros în casă! ? (Atenție, vorbesc de aparatul Heinner! NU știu cum este la Tefal.)

Ce este cu acest multicooker?

Multicookerul acesta este, de fapt, o oală sub presiune, dar care are și funcție de slow cook. Este un aparat foarte complex, pe care nu l-am folosit – încă – pentru nici 25% din ce știe să facă. Basically, fac în el gulaș, supă de pui, ciorbă de fasole, orez și mămăligă. Dar pe bune că poți face în el cam orice, și aragazul să îl mai folosești doar pentru omletă!

Gulașul de vită se face în fix 20 de minute, pe programul de fiert carne, sub presiune. Călești ceapa, iar apoi arunci acolo toate ingredientele, apeși realmente pe un singur buton și în 20 de minute gulașul e gata! Valabil atât pentru gulaș de vită, cât și pentru diverse tocănițe din carne de porc.

Supa de pui de casă, care de obicei se fierbe în 2-3 ore, se face tot în 20 de minute, pe același program. Se ia carnea de pe os, atât de faină se face supa în numai 20 de minute. Nici nu mai trebuie să spumezi, spuma se ridică – nu știu cum – pe marginea oalei, și doar o ștergi la final cu un șervețel de bucătărie.

Orezul alb și cel brun se fierb pe programe separate, care se cheamă exact așa: orez alb și orez brun. Pui 1 măsură de orez și 2 măsuri de apă… și apeși pe un buton. Pentru risotto, arunci în oală tot ce trebuie și apeși, tot așa, pe un buton. Iese perfect, veți mânca cel mai cremos risotto cu ciuperci, de exemplu!

Fasolea uscată, cu ciolan, se transformă în ciorbă cu fasolea și ciolanul fierte perfect în numai 30-40 de minute! Pe același program de fiert carne, sub presiune.

Am mai făcut în acest aparat chilli con carne, sos bolognez, mămăligă, ciulama de pui cu ciuperci, papricaș de pui, ciorbă de burtă, sarmale, varză á la Cluj… Însă mai sunt o grămadă de programe pe care nici nu le-am testat măcar. Încă.

Aparatul vine cu o carte de bucate. O carte destul de scurtă, însă odată ce te-ai prins cum se folosește, poți deveni creativă și poți improviza foarte mult. De pe internet mai poți descărca orice fel de carte de bucate pentru multicookere și poți adapta la aparatul tău. În plus, mai poți să și personalizezi programele (ex. să reglezi manual presiunea). Unde mai pui că are și o componentă ecologică: la ce să încingi un ditamai cuptor pentru a face două porții de nu știu ce? Faci în oala asta, și gata!

În multicookerul de la Heinner se mai pot face cam orice fel de supe sau ciorbe, inclusiv supe-cremă; piftie; pulpe de miel; coaste de porc; orez cu lapte, dulceață, budincă; midii, scoici, sepie; humus ș.a.m.d.

Am povestit de n ori prietenelor despre acest multicooker. Am obosit.? Tocmai mă roagă un verișor să îi spun mai multe despre oala asta, de care am amintit în treacăt atunci când am vorbit la telefon, ieri. Așa că eu am hotărât să scriu acest articol, iar de acum încolo, să ofer oamenilor doar linkul către el. 

Multicooker Heinner găsiți pe Emag, AICI.

O altă variantă este acest aparat de la Tefal, foarte similar, tot pe Emag: AICI.

Spor la gătit! Apăsați pe buton și plecați de lângă oală. 🙂 

*************

Exit mobile version