moșnița

Eroii de pe monumentul din Moșnița Nouă ar merita mai mult respect!

Dragi moșnițeni, știați că Monumentul Eroilor din Parcul Moșnița Nouă nici nu este, oficial, un monument istoric? Eu știu asta de opt ani încoace și am tot încercat să conving Primăria Moșnița Nouă să facă demersuri pentru ca el să fie clasat drept monument istoric. În acest moment, el nu se regăsește pe lista monumentelor istorice din România, ceea ce înseamnă că nu are un cod LMI – adică e ca și cum nici n-ar fi…

moșnița

Aceste lucruri le-am aflat în 2012, cu stupoare, atunci când am vrut să înscriu monumentul într-un concurs, și mi s-a cerut acolo codul LMI. Nu știam ce înseamnă, am căutat, am aflat… Și așa am ajuns la concluzia că oficial, monumentul din parcul nostru nici nu este un monument istoric. Tot atunci m-am gândit și că acest monument ar putea fi iluminat artistic, pentru a fi pus în valoare! Poate exagerez, dar e o idee.

Prin urmare, m-am adresat Primăriei Moșnița Nouă cu o cerere în care am întrebat care este situația, ce se întâmplă, ce știu ei despre asta. La prima cerere mi-au mai răspuns, și mi-au spus că:

 „în conformitate cu prevederile Legii 422/2011 republicată, regimul de monument istoric este conferit prin clasarea bunului imobil, prin ordin al ministrului culturii și cultelor, la propunerea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, iar procedura de clasare se declanșează de către direcțiile pentru cultură, culte și patrimoniu național județene la propunerea primarului localității, a consiliului local pe al cărui teritoriu se află bunul imobil respectiv”.

Așadar, totul pleacă de la primărie, nimic altceva nu se poate face.

În acest prim și unic răspuns, primăria mi-a solicitat să le comunic toate informațiile pe care le dețin cu privire la acest monument, pentru argumentarea propunerii de clasare. Ceea ce am și făcut. Mai ales că atunci chiar mai credeam că îi și interesează acest subiect…

moșnița nouă

Am luat legătura cu istoricul local Szekernyés János, de la care am aflat următoarele:

– monumentul a fost ridicat la începutul anilor 1920
– este un monument ridicat în memoria eroilor din Moșnița, căzuți în cele două războaie mondiale
– la începutul anilor 1920 pe el au fost trecute 45 de nume; ulterior, după cel de-al doilea război mondial au mai fost adăugate alte 14 nume
– pasărea din vârful obeliscului este realizată din bronz și reprezintă o pasăre turul care ține o sabie
– monumentul a fost realizat de artistul timișorean Granofsky András
– monumentul a fost vandalizat de două ori și reparat tot de două ori: în 1995 și în martie 2011 (la inițiativa președintelui UDMR Moșnița Nouă, Arató Ștefan, cu ajutorul sculptorului timișorean Varga Luigi István)

granofsky

Am depus o nouă adresă către primărie, cu aceste date. Nu am primit niciun răspuns. Ulterior am mai revenit cu cererea o dată sau de două ori, ultima oară în 2017. Niciun răspuns. Astăzi, 24 ianuarie 2020, am transmis o nouă adresă către Primăria Moșnița Nouă, de data aceasta exprimându-mi și nemulțumirea și față de faptul că se ignoră subiectul și că nu mi se răspunde nici în termenul legal, nici mai târziu.

Da, știu, avem probleme mai importante. Și totuși… din 2012 până acum, poate că s-ar fi găsit timp și pentru asta. Sau în cei 100 de ani care au trecut de la inaugurarea monumentului.

Cer încă o dată, și public, ca primăria să înainteze propunerea de clasare drept monument istoric. Este foarte important ca monumentul să primească un cod LMI – dacă este posibil. Deocamdată, însă, nici nu s-a încercat măcar; nu am primit niciun răspuns. Poate că ar putea fi inclus într-o arie mai largă, care să cuprindă mai multe obiective reper ale comunitătii și care ar putea să constituie un obiectiv istoric de tip „ansamblu rural”. Ansamblul cu parcul-biserica reformată-monumentul ar putea forma un astfel de ansamblu.

Monumentul ar putea deveni o bijuterie în parcul secular din Moșnița Nouă. Nu în ultimul rând, pe monument se regăsește și numele unei rude: Laszlávik István. Așa că implicarea mea vine și de aici, nu numai din faptul că sunt moșnițeancă. Și mai sunt mulți alții din sat care se află în aceeași situație: au rude căzute în războaie, ale căror nume este trecut pe monument. Hai să le arătăm un pic mai mult respect!

*

Lista monumentelor istorice din județul Timiș se regăsește aici

Monumentul de la Moșnița de regăsește pe o listă: aici

Fotografia cu atelierul lui Granofsky provine de pe pagina de Facebook a Banatul de altădată

Cartea poștală veche, cu monumentul, provine de la moșnițeanul Burcsa János

2 thoughts on “Eroii de pe monumentul din Moșnița Nouă ar merita mai mult respect!”

  1. Foarte frumos…Mă întreb oare dacă vreo rudă de a mea se află pe el. Am găsit nume de familie asemănător cu al meu. Tot incerc să găsesc mai multe informații despre strămoșii mei. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × three =