pădure kloten

Mindfulness în pădurea din vecini (3). Când copacii se îmbracă în colecția de toamnă-iarnă

Să locuiești în imediata apropiere a unei păduri înseamnă să o vezi, în toată splendoarea ei, de-a lungul mai multor anotimpuri. Cât despre mine, primăvara și toamna sunt preferatele mele. Din două motive. Unu: temperatura plăcută, numai bună. Nici prea cald, nici prea rece. Doi: spectacolul naturii. Ador primăvara cu pomii săi înfloriți și toamna cu copacii arămii. Pădurii din vecinătatea mea îi stă cel mai bine în colecția de toamnă-iarnă: îmbrăcată în frunze vestejite sau acoperită cu zăpadă. ?❄️

pădure

Fotografiile din acest articol au fost făcute în lunile octombrie, decembrie și februarie. Sunt poze fără zăpadă, din perioade fără ninsoare. Sunt poze făcute înainte și în timp ce pădurea se dezgolea de frunze, respectiv în perioade în care copacii erau complet dezbrăcați și în perioade care începeau, deja, timid, să se înverzească la loc.

Trebuie să recunosc că în România nu prea m-am plimbat prin păduri. Nici nu m-am gândit, cumva. Sinceră să fiu nici n-aș avea curaj!  Și cu siguranță nu m-aș aventura printre copaci, singură.

Cea mai rușinoasă chestie dintre toate este aceea că la Moșnița Nouă am stat la doi pași de Pădurea Bistra, însă nu am fost niciodată în pădurea aceea. Niciodată.

Aici este safe să mergi în pădure. Pădurea este chiar un loc de agrement foarte popular, unde oamenii vin non-stop. Te întâlnești la tot pasul cu persoane care fac fac jogging, cu lume care își plimbă câinele, cu pensionari care își fac plimbarea zilnică, cu mămici care împing căruciorul pe aceste alei pline cu aer curat. Totuși, nu trebuie să vă imaginați că este un loc aglomerat. Deloc. Este un loc foarte liniștit. Chiar spooky pe alocuri.

Există chiar o parte a pădurii care arată atât de ciudat, încât părerea mea este că acolo s-ar putea filma cu ușurință niște filme de groază. Este un loc superb, nimic de zis! Dar în același timp, foarte straniu, cumva. Mai ales în unele momente ale zilei, când lumina cade într-un anumit fel. Cu siguranță că aici am fost influențată și de multitudinea de seriale pe care le-am văzut pe Netflix și în care acțiunea – crime, dispariții etc. – se petrecea în păduri (Dark, The Break, Borderliner, The Forest ș.a.m.d.)

În zona aceasta, aleea trece printre niște copaci super înalți, iar pe jos este plin de mușchi verde. Arată foarte sălbatic totul, iar mirosul… este un parfum foarte pătrunzător de sol umed.

În pădure trăiesc și animale, noi am văzut vulpi, de exemplu. Nu știu dacă sunt porci mistreți, dar sper să nu întâlnesc vreunul. ? Sunt foarte multe păsări, normal, iar iarna, lumea de pe aici le pune căsuțe și mâncare.

Un alt lucru care mi se pare fabulos este aceea că, dacă te pricepi, este permis să aduni ciuperci – dar numai în anumite perioade și zile ale lunilor când este sezon de ciuperci. Desigur, se pot aduna doar cantități mici, pentru o masă în familie. În plus, în sezonul ciupercilor, la primăria din localitate există, în anumite zile și între anumite ore, o persoană desemnată să se afle acolo pentru ca cei care au cules ciuperci să îi prezinte ceea ce au găsit, în așa fel încât consumul să fie sigur.

Eu ador pădurea aceasta. Este minunat să locuiești lângă o pădure și să ai inima deschisă față de ea! ??

pădure kloten

*Fotografii din octombrie 2018, decembrie 2018 și februarie 2019. O parte dinte fotografii sunt făcute de prietena mea Andreea Fekete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + 10 =