EXPOZIȚIA BRÂNCUȘI DE LA MUZEUL DE ARTĂ DIN TIMIȘOARA
Expoziția conține aproximativ 100 de piese (22 de sculpturi, 55 de fotografii, 11 desene, 55 de fotografii și fragmente video filmate de însuși Brâncuși), care aparțin și au fost împrumutate de la Centre Pompidou Paris, Muzeul Tate Londra, Fundația Guggenheim Veneția, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare. Este, fără doar și poate, un eveniment pe care ar fi mare păcat să îl ratați!
Despre această expoziție am scris și un articol separat, aici.
*expoziția aceasta mai poate fi vizitată până în 28 ianuarie 2024. Detalii, aici.
EXPOZIȚIA KING BRONZE DE LA GALERIA JECZA
Am fost să văd și King Bronze (Regele Bronz), expoziția care aduce laolaltă o serie de lucrări ale sculptorului Peter Jecza, la galeria din Timișoara ce-i poartă numele. Această expoziție a fost, am impresia, preferata mea dintre cele șase; m-a impresionat chiar mai mult decât expoziția Brâncuși! Și asta, cred, pentru că am putut să o parcurg în mare liniște, bucurându-mă de muzica extraordinară care însoțește lucrările și care a fost compusă special pentru ele, de talentatul Petre Inspirescu.
Alături de prietena cu care am mers acolo, am avut parte de un tur ghidat foarte profesionist și am putut să intru complet în starea necesară vizitării acestei expoziții senzaționale. A fost minunat, au fost niște momente de genul celor pe care nu le uiți prea ușor! Vă recomand din suflet să vizitați expoziția aceasta, este o expoziție perfectă.
*expoziția aceasta mai poate fi vizitată până în 12 noiembrie 2023. Detalii, aici.
COLECȚIA HERCZEG DIN MANSARDA BASTIONULUI
Cea de-a treia expoziție vizitată a fost „Artiști din Timișoara în colecția Herczeg” – o expoziție temporară care are loc în mansarda de la Bastion, spațiu aparținând Muzeului Național al Banatului. Fiind mare fană a orașului, desigur că am fost foarte curioasă să văd laolaltă aceste opere ale unor artiști din Timișoara. Pe unii dintre ei îi cunoșteam, pe alții nu, pe unii îi știu și personal. Nu am fost dezamăgită de ceea ce am văzut: sunt prezenți nume ca Péter Jecza, Gheorghe Fikl, Sorin Nicodim, Cristian Sida, Luigi Ștefan Varga, Constantin Flondor, Iosif Ștefan Tasi (Tajó), Ștefan Călărășanu…
*expoziția aceasta mai poate fi vizitată până în 3 decembrie 2023. Detalii, aici.
SPAȚIILE ORAVITZAN, O NOUĂ EXPOZIȚIE PERMANENTĂ LA BASTION
Artist recunoscut la nivel internațional, Silviu Oravitzan folosește în opera sa simboluri universale precum crucea, pătratul, rombul și cercul – pentru a interpreta conexiunile profunde dintre tradiția bizantină și lumea contemporană. Într-o carieră ce se întinde pe mai multe decenii, Silviu Oravitzan a expus operele sale în numeroase galerii și a primit numeroase premii și distincții, atât la nivel național, cât și internațional.
*aceasta este o expoziție permanentă. Detalii, aici.
EXPOZIȚIA ÎNSEMNĂRI DE LA CASA CU IEDERĂ
„Povestesc prin culoare, scriu prin culoare.” TAJÓ
Eu am trecut pentru prima oară pragul acestei case, acum. Mi-a plăcut fantastic!
*expoziția aceasta mai poate fi vizitată până în 16 octombrie 2023. Detalii, aici.
DUȘMANCE ALE POPORULUI – LA MEMORIALUL REVOLUȚIEI
Nu s-a ţinut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora şi-a îndreptat represiunea. „Duşmani ai poporului” n-au fost doar adulţi, ci şi copii, n-au fost doar bărbaţi, ci şi femei. Ţărănci şi aristocrate, intelectuale şi femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetiţe, femei însărcinate, lehuze şi femei cu copii la sân au cunoscut detenţia comunistă.
A fost o expoziție care m-am marcat, și care mi-a adus aminte, din nou, că este atât de important SĂ NU UITĂM… și să prețuim libertatea în care trăim acum. Mărturiile din cadrul expoziției au fost cutremurătoare, făceau să te înfiori, pur și simplu!
*expoziția aceasta s-a încheiat în 6 octombrie 2023. Detalii, aici și aici.