Mâncare de urzici. Sau, cum ar veni… mâncare gratis!

Știați că urzicile sunt comestibile? Da: nu sunt bune doar pentru ceai… ci se pot găti la fel cum se gătește spanacul. Unde mai pui faptul că le culegi din natură… în timpul unei plimbări revigorante în pădure… deci e gratis! Și cât se poate de bio!

Primul lucru important de știut este că urzicile se adună imediat ce răsar, primăvara devreme. Se pot culege și mai târziu, dar atunci, numai „inima”: partea fragedă de sus, așa cum se poate vedea în poze, cele două sau patru frunzulițe din vârf. Altfel mâncarea de urzici va avea un gust mai… crud, mai fibros. Și desigur, NU culegeți urzici de pe marginea drumurilor circulate… că nu vreți să păpați tot ce s-a depus de la mașini, nici praf, nici pipi de câini ?

mancare de urzici

Să știți că trebuie să strângeți destul de multe urzici pentru a mâncare: o plasă mare pentru o porție de 4 persoane! Să aveți spor!

urzici

Acasă „recolta” se spală foarte, foarte bine. Noi am găsit și o furnicuță printre frunze… deci mare atenție!

urzici

În continuare rețeta e identică celei de la spanac. Urzicile se fierb bine în apă cu puțină sare. Lăsați să dea în clocot bine-bine.

mancare de urzici

Separat, într-o oală sau într-o tigaie puneți puțin ulei, câteva linguri de făină de gătit.: răntaș se numește la noi, în Banat. Amestecați bine-bine, să nu aibă cocoloașe! Nu lăsați pe foc prea mult!!!

Se toarnă în vas lapte fierbinte (după ochi: cam o jumătate de litru, să zicem), se amestecă în continuare, până prinde puțină consistență. Se adaugă urzicile (pe care între timp trebuie să le fi mărunțit: cu un cuțit sau un un robot de bucătărie).

Se mai lasă la fiert (se amestecă fără pauză!) Se adaugă sare (și piper, dacă preferați). Pe la final mai adăugați și usturoiul tocat (cam 4-5 căței), și cinci lingurițe de smântână. Se mai fierbe totul 2 minute, nu mai mult! Se poate servi cu ouă ochiuri sau pâine cu ou – bundáskenyér. Gustul este puțin diferit de cel al spanacului – acesta și este farmecul! Poftă bună!!!

urzici cu oua ochiuri

(Și desigur, apa în care au fiert urzicile nu se aruncă… ci se clătește părul cu ele.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 2 =